Ψαλτοπούλου: Ποιοι έχουν 10πλάσιο κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου

Σε κατάσταση συναγερμού μπαίνει ο υγειονομικός μηχανισμός της χώρας, μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία που παρατηρείται.

Σε κατάσταση συναγερμού μπαίνει ο υγειονομικός μηχανισμός της χώρας, μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία που παρατηρείται.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πέρα από τον πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες, το ενδιαφέρον των ειδικών εστιάζεται στις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία, αλλά και στο ανησυχητικό φαινόμενο διασποράς του ιού, με την επιστροφή από τις διακοπές.

Για το ζήτημα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος – καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, τονίζοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι προβληματική και πως το ευκταίο θα ήταν τον Αύγουστο να μην υπάρχει μεγάλη διασπορά, ώστε η είσοδος στο φθινόπωρο να γίνει με χαμηλά νούμερα.

Η μη «εκτόξευση» των θανάτων οφείλεται στα εμβόλια

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στους σκληρούς δείκτες, όπως οι θάνατοι, λέγοντας ότι «η καμπύλη των θανάτων είναι αναλογικά μικρότερη, κι αυτό οφείλεται στους εμβολιασμούς». Ερωτηθείσα για το αν η πίεση στο ΕΣΥ θα οδηγήσει σε επιλογή των ασθενών που θα δεχτούν ιατρική φροντίδα, η κυρία Ψαλτοπούλου τόνισε πως πράγματι σε κάποιες περιοχές, όπως η Κρήτη που έχει υψηλό αριθμό ανεμβολίαστων, το ΕΣΥ είναι κορεσμένο.

«Η Αττική είχε την προηγούμενη εβδομάδα 60% αύξηση στα κρούσματα, αυτή τη βδομάδα είναι σταθεροποιημένη. Δεν έχουμε ακόμα πανελλαδικά όλη αυτή την πίεση, όμως σταδιακά πλησιάζει ειδικά σε κάποιες περιοχές» προσέθεσε.

Αναφορικά στους εμβολιασμούς και την σχετική πτώση στους ρυθμούς που ο κόσμος σπεύδει να κάνει το εμβόλιο, η καθηγήτρια σημείωσε πως το σύστημα επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο ακόμα και στις διακοπές τους.

Οι ανεμβολίαστοι έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου

Μετά τον Σεπτέμβριο, εργαζόμενοι, πολίτες και δραστηριότητες θα επιστρέψουν σε κλειστούς χώρους, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς. «Τον Οκτώβριο θα αυξηθούν (σ.σ. τα κρούσματα), ο ιός μας εκπλήσσει δυσάρεστα οπότε δεν μπορούμε να πούμε σίγουρα τι θα γίνει τον Οκτώβριο. Θα υπάρξει διαχωρισμός εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων» σχολίασε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Σε εκείνο το σημείο συνέκρινε τον κίνδυνο που διατρέχει ένας ανεμβολίαστος συγκριτικά με έναν πλήρως εμβολιασμένο:

«Ένας ανεμβολίαστος έχει τριπλάσια πιθανότητα να κολλήσει, πενταπλάσια να νοσηλευτεί και πάνω από δεκαπλάσια να διασωληνωθεί ή να πεθάνει»

Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όπως είπε, η πρώτη ηλικιακή ομάδα που θα έπρεπε να το θεωρήσουμε υποχρεωτικό είναι η τρίτη ηλικία. Ωστόσο ακόμα και οι έφηβοι «δεν θα θέλαμε να είναι συνέχεια της αλυσίδας μετάδοσης» σχολίασε.

Η τρίτη δόση

«Έχουμε ακόμα μια επιδημία στη χώρα μας, την παχυσαρκία και την υπερβαρότητα που είναι προδιαθεσικός παράγοντας για βαρύτερο covid. Κάτι που ισχύει σε ποσοστό 5-10% και στα παιδιά» και καταλήγοντας επισήμανε:

«Παγκοσμίως έχει αρχίσει η συζήτηση και για την τρίτη δόση για ανθρώπους σε ειδικές ομάδες. Αυτό που βρέθηκε και στο Ισραήλ, τα άτομα που εμβολιάστηκαν Ιανουάριο – Φεβρούαριο έχουν μικρότερο τίτλο αντισωμάτων από τον Μάρτιο – Απρίλιο. Τώρα, μετά από ένα χρόνο, βλέπουμε ορισμένες κατηγορίες όπως οι 75 και πάνω και οι ανοσοκατεσταλμένοι να μην έχουν σε μεγάλο ποσοστό καθόλου αντισώματα. Ένας υγιής ενήλικας κρατά τα αντισώματά του για ένα χρόνο. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα τρίτης δόσης, εθελοντικά, και στο υγειονομικό προσωπικό. Οι περισσότεροι όμως δεν θα έχουν ρίξει τα αντισώματά τους. Στην Αμερική, που έχει δοθεί σε μεγάλο αριθμό το Johnson μιλούν για την ενισχυτική δόση, δεν το ξεχωρίζουν. Αντιμετωπίζονται και τα τρία εμβόλια, Moderna, Pfizer, J&J,  ως ίδια κατηγορία και τα άτομα μπορούν να έχουν την ενισχυτική δόση»

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ