Πρόβλεψη για 5-10 βαριά περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

Περί τα 5 με 10 βαριά περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά στη χώρα μας αναμένεται να καταγραφούν στη χώρα μας, όπως εκτιμά ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Περί τα 5 με 10 βαριά περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά στη χώρα μας αναμένεται να καταγραφούν στη χώρα μας, όπως εκτιμά ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής είπε ότι ο περιορισμός της εξάπλωσης της ηπατίτιδας είναι εξαιρετικά δύσκολος, τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν συρροές κρουσμάτων. Είναι λίγο πολύ “ορφανά”, κάτι που σημαίνει είτε ότι πρόκειται για μία εκτεταμένη εξάπλωση, είτε για το ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι δεν τον είχαμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιδιά οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι είχαμε καραντίνα».

Σχετικά με τα αίτια της νέας μορφής ηπατίτιδας, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο υποθέσεις, αν και εκτίμησε ότι ο λόγος που βλέπουμε κρούσματα αυτήν την περίοδο σε παιδιά έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ηπατίτιδα τα προηγούμενα χρόνια προσέβαλε τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ανοσία.

«Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 ειναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορωνοϊό», είπε ο καθηγητής.

Μαγιορκίνης: Δεν θα υπάρξει νέα έξαρση του κορωνοϊού

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας Covid-19, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα καταγραφεί είτε μια επιπέδωση των μολύνσεων είτε μια μικρή αύξηση, ωστόσο, είπε ο καθηγητής, δεν θα υπάρξει έξαρση του ιού που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.

Ο κ. Μαγιορκίνης εμφανίστηκε θετικός για το σενάριο της κατάργησης χρήσης της μάσκας στα σχολεία, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό να το δούμε -εάν όχι το επόμενο διάστημα- από τον Σεπτέμβριο.

«Είμαι υπέρ του να φύγουν οι μάσκες από τα σχολεία, συζητάμε ήδη αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμένα», δήλωσε ο καθηγητής.

Σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό είπε ότι «είμαστε πολύ μακριά από μία τέτοια απόφαση», ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, εάν τελικά αυτό χρειαστεί θα είναι από τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ