Προσωπικός γιατρός: Πότε μπαίνουν νέες ειδικότητες στο σύστημα

Η είσοδος νέων ειδικοτήτων στο σύστημα του προσωπικού γιατρού αναμένεται να “ξεμπλοκάρει” τα ραντεβού, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τις 10 Οκτωβρίου υπολογίζεται να μπουν ειδικότητες με βάση την παθολογία (αιματολογίας, γαστρεντερολογίας, ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας, νεφρολογίας, ρευματολογίας, παθολογικής ογκολογίας, πνευμονολογίας-φυματιολογίας και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης).

Η είσοδος νέων ειδικοτήτων στο σύστημα του προσωπικού γιατρού αναμένεται να "ξεμπλοκάρει" τα ραντεβού, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τις 10 Οκτωβρίου υπολογίζεται να μπουν ειδικότητες

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Οκτωβρίου τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό (το κλείσιμο του ραντεβού γίνεται ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας που έγινε η εγγραφή ehealth.gov.gr), όμως οι διαθέσιμοι γιατροί δεν επαρκούν για να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού που πρέπει να κάνει εγγραφή και στη συνέχεια να προχωρήσει στο κλείσιμο ραντεβού.

Στο σύστημα υπάρχουν περίπου 3.400 γενικοί γιατροί, παθολόγοι και γιατροί του δημοσίου, όμως ειδικά στην Αττική πια έχει εξαντληθεί η διαθεσιμότητα.

“Θα έχουμε νέα πληθώρα γιατρών που θα αφορούν πια και τις ειδικότητες και μόλις ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο θα έχουμε το τρίτο στάδιο που πια θα είναι ιδιώτες γιατροί οι οποίοι δεν θέλουν να έχουν άμεση σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, και στην πορεία θα ανοίξουν κάποια στιγμή και οι παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό.

Από την άλλη εβδομάδα υπολογίζουμε ότι θα έχουμε πια τα ραντεβού με τους προσωπικούς γιατρούς, που τα ραντεβού θα είναι μισής ώρας. Κάθε μέρα όμως που μιλάμε μπαίνουν 15-20 γιατροί, μόλις μπουν και οι ειδικότητες θεωρούμε ότι θα πιάσουμε το στόχο” είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Mega, εξηγώντας πως για να καλυφθούν τα κενά λείπουν περίπου χίλιοι γιατροί.

Από την 1η Δεκεμβρίου τα “πέναλτι” για τη μη εγγραφή σε γιατρό

Την ίδια ώρα, λόγω των δυσκολιών στην εγγραφή, από την 1η Δεκεμβρίου θα ισχύουν τελικά οι “ποινές” για τη μη εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό γιατρό. Το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι, μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα, δεν θα υπάρξουν ποινές, ωστόσο θα υπάρχουν κίνητρα, δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους και θα λάβουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, κατά το πρώτο ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό.

Υπενθυμίζεται ότι στα αντικίνητρα, που πλέον θα ισχύσουν από 1ης Δεκεμβρίου, περιλαμβάνεται πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1η/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1ης/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ