Προσωπικός γιατρός: Οι «συνέπειες» για όσους δεν κάνουν την εγγραφή

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Περιθώριο έξι μηνών έχουν οι πολίτες προκειμένου να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, το θεσμό που καθιερώνεται με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή χθες το βράδυ (Τρίτη 3/5).

Περιθώριο έξι μηνών έχουν οι πολίτες προκειμένου να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, το θεσμό που καθιερώνεται με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή χθες το βράδυ (Τρίτη 3/5).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις του νέου νομοσχεδίου το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στις συνέπειες για όσους επιλέγουν να μην ακολουθήσουν τη διαδικασία:

  • Θα καταβάλουν μεγαλύτερες συμμέτοχες σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, σε σχέση με όσους έχουν κάνει την εγγραφή τους
  • Δεν θα έχουν προτεραιότητα για ραντεβού, δεδομένου ότι θα προγραμματίζονται μέσω του προσωπικού ιατρού.
Ελεύθερη η επιλογή

Ο προσωπικός γιατρός θα επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και μπορεί να είναι:

  • γιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
  • γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό
  • γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.
  • ιδιώτης γιατρός

Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής ή Εσωτερικής Παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

Οι ανασφάλιστοι, καθώς και άλλοι δικαιούχοι [ παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α΄ 21)], θα έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται σε προσωπικό ιατρό συμβεβλημένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από προσωπικό ιατρό των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ.. Κάθε άτομο θα έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό ιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό ιατρό θα επιτρέπεται μια φορά ανά έτος.

Οι χρονίως πάσχοντες θα εγγράφονται σε προσωπικό ιατρό, ο οποίος θα έχει την ευθύνη τήρησης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) και θα παραπέμπονται τουλάχιστον άπαξ ανά έτος σε εξειδικευμένους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι μπορούν να υπηρετούν σε δημόσιες μονάδες υγείας είτε να είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., είτε να εργάζονται σε συμβεβλημένους παρόχους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Ο προσωπικός ιατρός θα διατηρεί την υποχρέωση ενημέρωσης του Α.Η.Φ.Υ. και της τακτικής συνταγογράφησης του χρονίως πάσχοντα σε διασύνδεση με τον θεράποντα ιατρό του.

Γενναίες αμοιβές…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μηνιαία αμοιβή των προσωπικών γιατρών θα αγγίζει τις 4.000 ευρώ, με έγγραφη έως και 2.000 πολιτών στη βάση δεδομένων τους.

Στόχος είναι να υπάρχουν κίνητρα στους πολίτες όπως η μειωμένη συμμετοχή τους στη συνταγογράφηση φαρμάκων εφόσον η συνταγογράφηση γίνεται μέσω του προσωπικού γιατρού καθώς η προτεραιότητα στα τακτικά ραντεβού στα νοσοκομεία εφόσον το ραντεβού κλείνεται από τον προσωπικό γιατρό και όχι απευθείας από τον πολίτη.

Μέσω των θετικών κινήτρων ελπίζεται ότι θα εδραιωθεί η κουλτούρα επαφής με τον προσωπικό γιατρό στη χώρα μας. Επίσης, θα δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας μιας σειράς προληπτικών εξετάσεων μόνο μέσω του προσωπικού γιατρού.

Προσωπικοί γιατροί μπορεί να είναι οι 2.800 γιατροί των Κέντρων Υγείας της χώρας και όλοι όσοι απασχολούνται στις ΤΟΜΥ. Μάλιστα, θα αναπτυχθούν άλλες 60 ΤΟΜΥ το επόμενο διάστημα.

Σε πρώτη φάση θα γίνει η εγγραφή του ενήλικου πληθυσμού σε προσωπικούς γιατρούς και σε επόμενη θα ανοίξουν οι εγγραφές για τους ανηλίκους.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

1. Καθιερώνεται ο θεσμός του προσωπικού ιατρού για την παροχή των υπηρεσιών Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ο οποίος παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Οι υπηρεσίες των προσωπικών ιατρών παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων ΠΦΥ των Τοπικών Δικτύων ΠΦΥ, των ιδιωτικών ιατρείων αλλά και κατ’ οίκον. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου περιλαμβάνουν τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων, την υποστήριξη, την κατεύθυνση και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας, όπως επίσης και τη δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού.

2. Τον προσωπικό γιατρό θα επιλέγει ο πολίτης και μπορεί να είναι: α) είτε ιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤοΜΥ) και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. δ) ιδιώτης ιατρός

3. Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

4. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους.

5. Με την εφαρμογή του νόμου, όλοι οι πολίτες με τον προσωπικό ιατρό αποκτούν δωρεάν τον σύμβουλο υγείας τους και θεσμοθετείται γιατρός για όλους.

6. Ενοποιούνται διοικητικά και αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές ΠΦΥ και πάνω από 160 Κέντρα Υγείας εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εγκαινιάζεται η συνεργασία των δημοσίων δομών ΠΦΥ με δομές τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικές δομές

7. Ενισχύεται το ΕΣΥ με 1,5 δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και με περίπου 6.000 προσλήψεις μόνο για το 2022. Παράλληλα δίνεται δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς και παρόχους.

8. Ενεργοποιείται και αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων. Προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο. Έτσι το νοσοκομείο έχει έσοδα, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές βελτιώνουν το εισόδημα τους, οι πολίτες θα έχουν επιλογές με λογική αποζημίωση. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

9. Δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με Ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ. Ειδικά στην Περιφέρεια υπάρχουν τμήματα ιατρικής τεχνολογίας που δεν λειτουργούν ή δεν έχουν αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία των Δημόσιων Δομών. Με την νέα ρύθμιση με διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις οι δημόσιες δομές θα εξασφαλίσουν εξοπλισμό και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ.

10. Εισάγονται ποιοτικά κριτήρια ως προς την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.

11. Εισάγεται ποιοτικό rebate που θα αποτελεί κίνητρο για τους παρόχους να ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους και να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους προς όφελος του πολίτη.

12. Εισάγεται κλινικός έλεγχος των παρόχων Υγείας του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο (real time). Στο έργο αυτό θα συνδράμουν και πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες με στόχο την εξάλειψη της παραβατικότητας και εξοικονόμηση πόρων που θα επιστρέψουν στους ασφαλισμένους μέσα από την αναβάθμιση και αύξηση των παροχών του ΕΟΠΥΥ.

13. Παρέχεται στους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον οδοντιατρική περίθαλψη.

14. Καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ όλα τα έξοδα για εγκαυματίες θύματα εγκληματικών ενεργειών και συντάσσεται μητρώο θυμάτων. Συντάσσεται μητρώο εγκαυματιών θυμάτων εγκληματικών ενεργειών προς τους οποίους παρέχεται κατά παρέκκλιση κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων και όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού και της παροχής αναγκαίας κατ’ οίκον νοσηλείας.

15. Θεσμοθετείται η επιτήρηση και ο έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζεται σε κάθε Κέντρο Υγείας ένας ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου ΕΣΥ ως υπεύθυνος επιτήρησης Λοιμώξεων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Κέντρο Υγείας και στις μονάδες παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ που υπάγονται σε αυτό, υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου.

Το σχέδιο νόμου προγραμματίζεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ