Προσωπικός γιατρός: 3.200 γιατροί και 2,5 εκατ. πολίτες έως τώρα

«Ξεπεράσαμε τα 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας και 3.200 γιατρούς» στον ένα μήνα εγγραφών όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τονίζοντας παράλληλα πως «Όλο αυτό το τετράμηνο θα γίνει μια προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των πολιτών και των γιατρών, ώστε από 1.1.2023 να έχουμε την πλήρη εφαρμογή του θεσμού. Ένας γιατρός δωρεάν για όλους τους πολίτες, για αυτούς που μέχρι σήμερα έπρεπε να πηγαίνουν να πληρώσουν».

«Ξεπεράσαμε τα 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας και 3.200 γιατρούς» στον ένα μήνα εγγραφών όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τονίζοντας παράλληλα πως «Όλο αυτό το τετράμηνο θα γίνει μια προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των πολιτών και των γιατρών, ώστε από 1.1.2023 να έχουμε την πλήρη εφαρμογή του θεσμού. Ένας γιατρός δωρεάν για όλους τους πολίτες, για αυτούς που μέχρι σήμερα έπρεπε να πηγαίνουν να πληρώσουν».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το κεφάλαιο “Προσωπικός Γιατρός”, οι προληπτικές εξετάσεις – που θα επεκταθούν πέραν αυτών που αφορούν τον καρκίνο του μαστού – και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή βρέθηκαν στο επίκεντρο των προσπαθειών της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στον πρώτο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της. Στο επόμενο στάδιο μπαίνει σε προτεραιότητα η δευτεροβάθμια και η στελέχωση των νοσοκομείων, είπε ο Θάνος Πλεύρης, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό στη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του Υπουργείου Υγείας στην 86η ΔΕΘ.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, στο χρόνο που προηγήθηκε, παράλληλα με την διαχείριση της πανδημίας:

Ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. “Η πανδημία μας δίδαξε ότι υπάρχει ένα τρομακτικό κενό, ότι ο κόσμος δεν ενημερώνεται νωρίς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πίεση στο ΕΣΥ. Όλα τα στοιχεία μας έδειξαν ότι το 40% με 45% του κόσμου που πηγαίνει στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, αν είχε κάποιον γιατρό να τον συμβουλέψει δεν θα πήγαινε. Πλέον έχουμε μια πλήρη αναδιοργάνωση των Κέντρων Υγείας, μαζί με διασφαλισμένα κονδύλια 250 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα 157 Κέντρα Υγείας”.

Θεσμοθετήθηκε ο Προσωπικός Γιατρός. “Στον ένα μήνα εγγραφών ξεπεράσαμε τα 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας και 3.200 γιατρούς”, είπε και πρόσθεσε πως το επόμενο τετράμηνο θα γίνει μια προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των πολιτών και των γιατρών ώστε από την 1/1 να έχουμε την πλήρη εφαρμογή του θεσμού. “Ένας γιατρός δωρεάν για όλους τους πολίτες, για αυτούς που μέχρι σήμερα έπρεπε να πάνε να πληρώσουν. Είναι η μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική που μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της Υγείας”, σημείωσε.

Προληπτικές εξετάσεις: Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στάλθηκαν 350.000 SMS σε γυναίκες στο πλαίσιο του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά” για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και έγιναν χίλιες μαστογραφίες δωρεάν την εβδομάδα. “Μέσα στις επόμενες 10 μέρες, θα είμαστε έτοιμοι να πάμε και στα επόμενα στάδια, στον τράχηλο της μήτρας, παχέος εντέρου, καρδιαγγειακά και το μεγάλο πρόγραμμα που έχει να κάνει με την παιδική παχυσαρκία, γιατί δυστυχώς είμαστε πρώτη χώρα στην Ε.Ε. στην παιδική παχυσαρκία”, ανέφερε.

Μπήκε σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με δικαίωμα για πρώτη φορά στη γυναίκα να κάνει κρυοσυντήρηση των ωαρίων της όχι μόνο για ιατρικούς λόγους αλλά και κοινωνικούς. Επίσης, να μπορεί να κάνει κρυοσυντήρηση και χρήση χωρίς να χρειάζεται τη συναίνεση του συζύγου, και άλλες παρεμβάσεις που σχετίζονται με το όριο ηλικίας, την ανωνυμία του δότη, που εξασφαλίζουν την δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης στην ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, δόθηκε το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να δίνουν αίμα, που ως τώρα απαγορευόταν, με δικαίωμα προσβασιμότητας σε όλες τις κατηγορίες των πολιτών που δεν είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.

Στο ίδιο διάστημα αναδιαρθώθηκε ο ΕΟΠΥΥ, ενισχύθηκαν ο ΕΟΔΥ και το ΕΚΑΒ.

Σε ό,τι αφορά τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, διασφαλίστηκαν 6.000 θέσεις για το 2022 για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και ο στόχος είναι να υπάρξει αντίστοιχος αριθμός και για το 2023. “Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι 10.000 – 12.000 επικουρικοί που μπήκαν στο ΕΣΥ θα παραμείνουν μέσα από προκηρύξεις οι οποίες υπάρχουν και θα ανανεώνονται συνεχώς οι συμβάσεις τους. Έχουμε διασφαλίσει 350 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη Δευτεροβάθμια και ένα μεγάλο κομμάτι αφορά την ψυχική υγεία, όπου θα έχουμε τη λειτουργία νέων μονάδων μέχρι το τέλος του χρόνου”, κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Εγγραφές στον Προσωπικό Γιατρό

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, από το απόγευμα Πέμπτης (8/9) οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν πλέον και στα φαρμακεία και να εγγράφονται στον Προσωπικό Γιατρό.

Με αυτόν τον τρόπο ξεπερνιέται το «εμπόδιο» που είχε παρουσιαστεί με όσους (ηλικιωμένους κυρίως) δεν διέθεται κινητό τηλέφωνο.

Έτσι ο πολίτης πλέον θα εγγράφεται με ελεύθερη επιλογή σε Προσωπικό Γιατρό με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε Προσωπικό Γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε Προσωπικό Γιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

3) στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού είναι μία δωρεάν παροχή σε όλους τους πολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά θα έχουν σύμβουλο υγείας για θέματα αγωγής υγείας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησης τους σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ