Προσφυγή ΠΦΣ για τον «κόφτη» στα ακριβά φάρμακα

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν οι φαρμακοποιοί με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) στον οποίο περιλαμβάνεται διάταξη που απαγορεύει τη διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία φαρμάκων αξίας άνω των 1.000 ευρώ.

Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με τη νέα διάταξη
επιβάλλεται η διάθεση των φαρμάκων με αξία άνω των 1.000 ευρώ μόνο από τα ελάχιστα κρατικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ταλαιπωρία των ασθενών.

«Η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη γιατί έγινε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο.
Συνιστά έλλειψη σεβασμού προς τους ασφαλισμένους γιατί περιορίζει το δικαίωμα πλήρους και απρόσκοπτης πρόσβασης στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης» επισημαίνει ο ΠΦΣ.

Στην κατεύθυνση αυτή ζητά την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και αναμένει την έναρξη ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, με σκοπό την δημιουργία ενός νέου σύγχρονου και δίκαιου ΕΚΠΥ, προς όφελος των ασθενών και των ασφαλισμένων και την διασφάλιση της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης τους στην φαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση ο ΠΦΣ διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένος να προσφύγει κατά του επίμαχου άρθρου με όσα θεσμικά και νομικά μέσα διαθέτει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ