Δημόσια ΥγείαΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: 1,8 εκατ. άτομα με προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις

ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: 1,8 εκατ. άτομα με προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις

- Advertisement -

Πάνω από 1,8 εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα, ηλικίας 30 έως 70 ετών, έχουν έως τώρα υποβληθεί στις προληπτικές, δωρεάν, αιματολογικές εξετάσεις που δικαιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πάνω από 1,8 εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα, ηλικίας 30 έως 70 ετών, έχουν έως τώρα υποβληθεί στις προληπτικές, δωρεάν, αιματολογικές εξετάσεις που δικαιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ειρήνη Αγαπηδάκη

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Περισσότεροι από 30.000 εξ αυτών παραπέμφθηκαν στο δεύτερο στάδιο ελέγχου για στεφανιαία νόσο. Επιπλέον, 7.127 παραπέμφθηκαν για έλεγχο ισχαιμίας (ελλιπής αιμάτωση της καρδιάς).

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε ειδική εκδήλωση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων που διοργανώθηκε το Σάββατο (30.08.2025) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Καρδιολογικού Συνεδρίου (ESC). Το συνέδριο ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στη Μαδρίτη.

Επένδυση Δημόσιας Υγείας

«Το ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα των τελευταίων 40 ετών», είπε η κυρία Αγαπηδάκη. Και πρόσθεσε ότι αποδεικνύει πως η πρόληψη μπορεί να εφαρμοστεί σε εθνική κλίμακα με απτά αποτελέσματα.

Όπως εξήγησε, η χώρα μας χρησιμοποίησε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να αναπτύξει τις υποδομές που χρειαζόταν. Με αυτό τον τρόπο ξεπέρασε σημαντικά εμπόδια. Παρά τις προκλήσεις, δε, εφαρμόζει «ένα φιλόδοξο σχέδιο πρόληψης που ήδη σώζει ζωές».

Επισήμανε, επίσης, ότι μέσω του προγράμματος η πρόληψη γίνεται πλέον ουσιαστικό μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.

Η αναπληρώτρια υπουργός είπε ακόμα ότι το Πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ αλλάζει την κουλτούρα των Ελλήνων στα θέματα υγείας. Από το «περιμένω να αρρωστήσω για να πάω στον γιατρό», περνάμε στο «πάω στον γιατρό πριν αρρωστήσω για να αποφύγω τη νόσο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να μειωθούν οι πρόωροι θάνατοι

Η κυρία Αγαπηδάκη τόνισε ακόμα πως είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το πλαίσιο αυτό πρέπει να εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση στην πρόληψη για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Είναι βασική προτεραιότητα να μειώσουμε τους πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα στην ΕΕ», είπε. Και επισήμανε ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα εντοπίζονται σε άτομα παραγωγικής ηλικίας και θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί και αποφευχθεί.

Στην συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και της Κομισιόν. Οι παρευρισκόμενοι εξήραν έδωσαν συγχαρητήρια στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας για το πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων στο πλαίσιο του ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Και εξέφρασαν ενδιαφέρον να το υιοθετήσουν και στις δικές τους χώρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Δείτε επίσης

Αγαπηδάκη: Κάνουμε προληπτικές εξετάσεις για νοσήματα που απειλούν τη ζωή μας

Ποια φρούτα προλαμβάνουν το Αλτσχάιμερ και τη… σπατάλη τροφίμων

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ