Δημόσια ΥγείαΠΟΥ: Περίπου 1 στους 10 μπορεί να έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό

ΠΟΥ: Περίπου 1 στους 10 μπορεί να έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό

- Advertisement -

Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους είναι πιθανό να έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας πως η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους είναι πιθανό να έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας πως η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, επεσήμανε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού ότι εντείνονται οι εξάρσεις σε τμήματα της νοτιοανατολικής Ασίας. Οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων βρίσκονται σε άνοδο σε τμήματα της Ευρώπης και της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Σύμφωνα με τις σημερινές καλύτερες εκτιμήσεις μας, περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ίσως έχει μολυνθεί από αυτό τον ιό. Διαφέρει ανάλογα τη χώρα, διαφέρει από αστική σε αγροτική περιοχή, διαφέρει ανάλογα τις ομάδες. Αλλά αυτό που πράγματι σημαίνει είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου παραμένει σε κίνδυνο», δήλωσε ο κ. Μάικ Ράιαν.

«Οδηγούμαστε προς μια δύσκολη περίοδο. Η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται», πρόσθεσε ο επικεφαλής ειδικός για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ έχει καταρτίσει έναν κατάλογο ειδικών που θα λάβουν μέρος στη διεθνή αποστολή στην Κίνα προκειμένου να ερευνήσουν την προέλευση του κορωνοϊού και τον έχει υποβάλει προς εξέταση στις κινεζικές αρχές, δήλωσε ο ίδιος.

Κορωνοϊός: Τελικά, κολλάμε από πόμολα και διακόπτες;

Την ίδια στιγμή, μια από τις πλέον ανησυχητικές πτυχές των τρόπων μετάδοσης του κορωνοϊού, που νομίζαμε ότι γνωρίζαμε φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο τρομακτική.

Μια νέα έρευνα αναφορικά με την πιθανότητα να κολλήσουμε τον φονικό κορωνοϊό από μολυσμένες επιφάνειες όπως τα πόμολα στις πόρτες, οι διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος και οι χειρολαβές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έρχεται να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κοινού.

«Το θέμα με τις μολυσμένες επιφάνειες ουσιαστικά έχει βγει απ’ το παιχνίδι», τόνισε η καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, κ. Μόνικα Γκάντι.

Κι όπως τόνισε στο αμερικανικό επιστημονικό ιστότοπο Nautilus, τα όποια κατάλοιπα του κορωνοϊού απομένουν σε επιφάνειες – και μπορεί να παραμείνουν εκεί για πολλές ημέρες – δεν αρκούν για να νοσήσει κάποιος. Πράγμα που σημαίνει ότι μέτρα όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και το να μην αγγίζουμε τα πρόσωπά μας είναι λιγότερο σημαντικά από το social distancing και τη χρήση μάσκας στην αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού. Σημαίνει ακόμη ότι το διαρκές ψέκασμα των επιφανειών με αντιβακτηριδιακά σπρέι – όπως πολλοί συνηθίζουν από την έναρξη της πανδημίας – ίσως να μην είναι τόσο αναγκαίο.

Δεν μεταδίδεται από επιφάνειες

«Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από επιφάνειες», λέει η καθηγήτρια Ιατρικής.

«Επικρατούσε πολύς φόβος στην αρχή της πανδημίας γι’ αυτόν τον τρόπο μετάδοσης. Γνωρίζουμε, όμως, τώρα ότι η πηγή της μετάδοσης δεν είναι από το άγγιγμα επιφανειών και στη συνέχεια π.χ. των ματιών μας, αλλά από την εγγύτητα σε κάποιους που μεταδίδουν τον κορωνοϊό από τις μύτες και τα στόματά τους και μάλιστα εν αγνοία τους στις περισσότερες περιπτώσεις».

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση “Lancet” υποδεικνύει επίσης ότι τα τυχόν κατάλοιπα του κορωνοϊού σε επιφάνειες έχουν «πολύ χαμηλό» ποσοστό επικινδυνότητας να μολυνθεί κάποιος. Ενώ μια πρόσφατη έρευνα του Αμερικανού μικροβιολόγου Εμάνουελ Γκόλντμαν, που μελέτησε αρεκτές σχετικές εργαστηριακές μελέτες, επεσήμανε ότι τα ίχνη του κορωνοϊού δεν είναι «βιώσιμα» λοιμογόνα. Μίλησε για «πολύ μικρό» κίνδυνο μόλυνσης μέσω άψυχων επιφανειών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ