ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να είναι πολύ μεταδοτική

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Σούμια Σουαμινάθαν, δήλωσε σήμερα στο συνέδριο Reuters Next πως ενώ η μετάλλαξη Όμικρον «φαίνεται να είναι πολύ μεταδοτική, η σωστή απόκριση είναι να μην πανικοβαλλόμαστε».

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Σούμια Σουαμινάθαν, δήλωσε σήμερα στο συνέδριο Reuters Next πως ενώ η μετάλλαξη Όμικρον «φαίνεται να είναι πολύ μεταδοτική, η σωστή απόκριση είναι να μην πανικοβαλλόμαστε»

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Πόσο ανήσυχοι θα πρέπει να είμαστε; Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί, να μην πανικοβαλλόμαστε, γιατί είμαστε σε διαφορετική κατάσταση απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο», δήλωσε η Σουαμινάθαν σε συνέντευξη στο συνέδριο Reuters Next.

Παρόλο που η εμφάνιση της νέας παραλλαγής είναι ανεπιθύμητη, είπε πως ο κόσμος είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένος, δεδομένης της ανάπτυξης των εμβολίων, από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19.

«Πρέπει να περιμένουμε, ας ελπίσουμε ότι είναι πιο ήπια… Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για την παραλλαγή ως σύνολο», είπε η Σουαμινάθαν.

«Η Δέλτα ευθύνεται για το 99% των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο. Η παραλλαγή αυτή θα πρέπει να είναι πιο μεταδοτική για να γίνει κυρίαρχη σε όλο τον κόσμο. Είναι πιθανό, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί».

ΠΟΥ: Ανησυχία για μετάλλαξη Όμικρον

Η Σουαμινάθαν είπε πως η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να προκαλεί τριπλάσιες μολύνσεις απ’ ό,τι προηγουμένως στη Νότια Αφρική, κάτι που σημαίνει ότι «όντως, φαίνεται να μπορεί να υπερβεί κάποια φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση».

Τα εμβόλια φαίνεται να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. «Το γεγονός ότι δεν αρρωσταίνουν, σημαίνει πως τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν προστασία και ελπίζουμε ότι θα εξακολουθήσουν να παρέχουν προστασία», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζεται αναμνηστική δόση εμβολίου κάθε χρόνο, είπε ότι «ο ΠΟΥ ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια», τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μία επιπλέον δόση, ιδιαίτερα σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες ή ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, ή ένα τροποποιημένο εμβόλιο.

«Η φυσική λοίμωξη δρα ως ενισχυτική δόση» είπε η Σουαμινάθαν, και πρόσθεσε πως ενώ η νέα παραλλαγή «θα μπορούσε να έχει προέλθει από μια χώρα όπου δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αλληλούχησης του γονιδιώματος», η προέλευσή της δεν είναι γνωστή. «Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ», είπε η Σουαμινάθαν…

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ