Πότε θα καταργηθούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό: Τι θα γίνει με τις μάσκες

Προχωρά η συζήτηση για την κατάργηση των μέτρων έναντι του κορωνοϊού, παρόλο που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας.

Προχωρά η συζήτηση για την κατάργηση των μέτρων έναντι του κορωνοϊού, παρόλο που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μολονότι ο κορωνοϊός συνεχίζει να «δίνει» ακόμα πολύ μεγάλα νούμερα ειδικά στους «σκληρούς» δείκτες, οι επιστήμονες «βλέπουν» ότι μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση μετά το τέλος Φεβρουαρίου.

Από σήμερα, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου όσοι δεν επέλεξαν να κάνουν την τρίτη δόση θα θεωρούνται πλέον ανεμβολίαστοι, μετά τη μικρή παράταση που δόθηκε λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά με ορίζοντα το Πάσχα, όπου θεωρείται και η ημερομηνία ορόσημο γι’ αυτό τον στόχο.

Ήδη σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει στην διεθνή κοινότητα, ενώ άρση των περιορισμών σε εμβολιασμένους βλέπουμε να συντελείται το τελευταίο διάστημα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τι θα γίνει με τις μάσκες – Το σχέδιο κατάργησης

Το σχέδιο κατάργησης των μέτρων προβλέπεται πως θα είναι μορφής δύο ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι δεν θα υποβάλλονται σε κανένα περιορισμό εντούτοις θα οφείλουν να φορούν μάσκα.

Σε ισχύ θα παραμείνουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους με αυτό να αφορά ιδιαιτέρως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία και πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοιό.

Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί δεν θα έχουν να κάνουν με την ηλικία αφού το βασικό κριτήριο θα είναι το εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Παράλληλα, το σχέδιο συνεπάγεται και αλλαγές όσον αφορά τη διενέργεια τεστ και την ανακοίνωση των κρουσμάτων κορωνοϊού αφού σταδιακά θα υπάρξει μείωση του αριθμού των τεστ που θα γίνονται καθημερινά.

Τι θα αλλάξει στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ

Σημειώνεται πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν κανονικά στα σχολεία. Όσον αφορά τα κρούσματα που ανακοινώνονται, πρόκειται να υπάρξει αλλαγή όσον αφορά τους πανδημικούς δείκτες και το πώς αυτοί καταγράφονται. Έτσι, θα ανακοινώνονται μόνο τα περιστατικά με βαριά συμπτώματα.

Ανεξάρτητα από το σχέδιο κατάργησης, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα χαλάρωσης με ενδεικτικό αυτού την επαναφορά της μουσικής στα κέντρα διασκέδασης, στα οποία εντούτοις απαγορεύεται και πάλι να είναι κανείς όρθιος.

Πόσοι χάνουν το πιστοποιητικό τους

Από σήμερα Δευτέρα περίπου 300.000 πολίτες που δεν είχαν κάνει την τρίτη δόση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και έτσι θα έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.

Αναλυτικότερα, όσοι ενήλικοι έχουν κάνει δύο δόσεις και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου (ή τρεις μήνες εάν έχουν κάνει μονοδοσικό εμβόλιο), θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση, αλλιώς από αύριο θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

Νέα ΝΟΤΑΜ και για τους ταξιδιώτες

Την ίδια στιγμή, νέα NOTAM ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα. Τα βασικά σημεία της NOTAM είναι:

  • Υποχρεωτική συμπλήρωση PLF για όλους τους επιβάτες
  • Χωρίς τεστ άφιξης, οι ταξιδιώτες με Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19
  • Mε αρνητικό τεστ, η είσοδος στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εμβολιασμού για όλους τους υπόλοιπους ταξιδιώτες
  • Έλεγχοι σε παιδιά από 5 ετών και άνω
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ