ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Χορήγηση θεραπευτικών υποδημάτων Διαβήτη στον ΕΟΠΥΥ

Οι επιστημονικές προδιαγραφές για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, που εμφανίζουν την πλέον επίπονη και κοστοβόρα επιπλοκή, το Διαβητικό Πόδι δημοσιεύθηκαν σε εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, όπως ενημερώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) όλους τους πάσχοντες από Διαβήτη.

Οι επιστημονικές προδιαγραφές για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, που εμφανίζουν την πλέον επίπονη και κοστοβόρα επιπλοκή, το Διαβητικό Πόδι δημοσιεύθηκαν σε εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, όπως ενημερώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) όλους τους πάσχοντες από Διαβήτη. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Διαβητικό Πόδι, η δεύτερη συχνότερη επιπλοκή του Σακχαρώδη Διαβήτη μετά τις καρδιαγγειακές, καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία ενός μηχανισμού πρόληψης και αποκατάστασης, με στόχο την αποφυγή της έσχατης λύσης του ακρωτηριασμού των άκρων.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα, οι ακρωτηριασμοί κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί πολιτικές πρόληψης!

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έθεσε πρώτη, το 2004, με Πρόεδρο την αείμνηστη Κατερίνα Κουλουρίδου, το σοβαρό θέμα του Διαβητικού Ποδιού σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και έκτοτε, έως και σήμερα, άοκνα, ζητούσε από την Πολιτεία, με συνεχείς παρεμβάσεις της, να εστιάσει στην πρόληψη και να παρέχει σε όσους πάσχοντες είναι απαραίτητο, όλα τα ενδεδειγμένα και απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής επιπλοκής του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζοντας ανάλογες πολιτικές πρόληψης, μείωσαν σε υψηλό ποσοστό τους ακρωτηριασμούς, με λαμπρό παράδειγμα τη Γερμανία, όπου το ποσοστό ανήλθε στο 85%.

Μετά από προσπάθειες δύο, σχεδόν, δεκαετιών της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η Πολιτεία θέσπισε, επιτέλους, τις επιστημονικές προδιαγραφές για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, που εμφανίζουν επιπλοκή στα κάτω άκρα.

Χορήγηση θεραπευτικών υποδημάτων

Οι προδιαγραφές αυτές ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο και η χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων αποτελεί την πλέον σοβαρή ενέργεια από πλευράς κάθε Πολιτείας στους πάσχοντες για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης επιπλοκής που έχει ανυπολόγιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος!

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στις πολύχρονες προσπάθειές της για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων είχε στο πλευρό της την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και την Εταιρεία Μελέτης παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, που πρόσφεραν την υποστήριξη και τη συμπαράστασή τους στο χρόνια αίτημά μας.

Σίγουρα μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα για την πρόληψη και τη μείωση των ακρωτηριασμών στη χώρα μας.

Έγινε όμως η αρχή, το πρώτο σημαντικό βήμα και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της γι’ αυτήν την απόφαση της Πολιτείας και ταυτόχρονα διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, επιδιώκοντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι εμείς οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη και χρήζουν άμεσων λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας με τη σοβαρή αυτή χρόνια πάθηση, τον Διαβήτη!

Λίγα λόγια για την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ιδρύθηκε στις 31 Μαΐου 1997 και είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF).

Εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας και αριθμεί 26 πρωτοβάθμια σωματεία/συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Κύριοι στόχοι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι αφενός η ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών τους, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού και αφετέρου η προστασία και διεκδίκηση των αυτονόητων και νόμιμων δικαιωμάτων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ