Πώς θα γίνει η παράδοση των αντιικών χαπιών στο σπίτι – Τα βήματα

Ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα, η παράδοση των αντιικών χαπιών κατά του κορωνοϊού, στο σπίτι, όπως σημείωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, τονίζοντας πως η κατ΄οίκον παράδοση των χαπιών «είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τους συμπολίτες μας. Χωρίς ταλαιπωρία, για ανθρώπους που είναι άρρωστοι».

Ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα, η παράδοση των αντιικών χαπιών κατά του κορωνοϊού, στο σπίτι, όπως σημείωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ποιους αφορά

Η κατ’ οίκον παράδοση των αντιικών χαπιών δεν αφορά όλους τους ασθενείς αλλά εκείνους που είναι άνω των 18 ετών, νοσούν από κορωνοϊό και έχουν προβλήματα υγείας.

Με θετικό rapid ή PCR test

Βασική προϋπόθεση επίσης, είναι να έχουν θετικό test, είτε rapid είτε PCR.

Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Η διαδικασία για την παραλαβή των αντιικών χαπιών στο σπίτι έχει ως εξής:

Επικοινωνεί ο ασθενής με τον γιατρό που τον παρακολουθεί.

Ο γιατρός κάνει αίτηση στην πλατφόρμα και η απάντηση έρχεται με τη μορφή μηνύματος τόσο στον γιατρό όσο και στον ασθενή, μέσα σε 24 ώρες.

Αφού έρθει η απάντηση και αφού έχει υπάρξει επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, δίνει και την τελική του συγκατάθεση ο ασθενής και μιλά με τον ΕΟΠΥΥ για τη διεύθυνση που θα παραλάβει τα χάπια.

Ακολουθεί όλη η δήλωση της Μίνας Γκάγκα για τα χάπια:

«Ξεκινά η διάθεση των αντιικών χαπιών που θα γίνεται μετά από ένα εκτενές επιχειρησιακό σχέδιο στο σπίτι. Θα γίνεται παράδοση στο σπίτι. Η παράδοση κατ’ οίκον είναι κάτι που προσπαθήσαμε πολύ καιρό να κάνουμε. Και βέβαια τα χιόνια αυτή την εβδομάδα δεν μας βοήθησαν. Ξεκινάει την άλλη εβδομάδα. Θα είναι για συνανθρώπους μας που έχουν προβλήματα υγείας και βρίσκονται θετικοί με κορωνοϊό, από τα 18 και πάνω και όχι για την εγκυμοσύνη. Άρα άνθρωποι με προβλήματα υγείας άνω των 18, να μιλάνε με τον γιατρό τους και μόλις έχουν rapid test ή PCR test θετικό, ο γιατρός που τους παρακολουθεί μπορεί να κάνει αίτηση στην πλατφόρμα και η απάντηση δίνεται μέσα σε 24 ώρες. Δίνεται με SMS και στον γιατρό και στον ασθενή και από εκεί και πέρα επικοινωνεί ο ΕΟΠΥΥ. Μπαίνει σε μια πλατφόρμα και δίνει τη συγκατάθεσή του για το φάρμακο. Ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί μαζί του για τη διεύθυνση ώστε να του πάνε τα φάρμακα. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τους συμπολίτες μας. Χωρίς ταλαιπωρία, για ανθρώπους που είναι άρρωστοι».

ΕΜΑ: «Πράσινο φως» για το Paxlovid της Pfizer κατά του κορωνοϊού

Όσο η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει ένα ξέσπασμα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε πως έδωσε θετική γνωμοδότηση για την έγκριση της χρήσης του φαρμάκου της Pfizer για τη θεραπεία ενηλίκων που δεν χρειάζονται χορήγηση οξυγόνου, αλλά που κινδυνεύουν από σοβαρή μορφή της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Το αίτημα της Pfizer για την έγκριση του εν λόγω χαπιού, που ονομάζεται Paxlovid, τέθηκε υπό αξιολόγηση από τον ΕΜΑ λίγες ημέρες πριν. Παράλληλα, νεότερη έρευνα επιστημόνων στην Ιαπωνία έδειξε ότι δύο αντιικά χάπια (molnupiravir της Merck και η ρεμδεσιβίρη), καθώς και ένα νέο ενδοφλέβιο αντιικό (το PF-07304814 της Pfizer που δρα παρόμοια με το νέο αντιικό χάπι της, το Paxlovid) είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Όμικρον -δεν φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικά τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Πώς αναμένεται να δράσει το φάρμακο

Το Paxlovid είναι αντιικό φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα και μειώνει την ικανότητα του SARS-CoV-2 να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό. Η δραστική ουσία PF-07321332 αναστέλλει τη δραστηριότητα του ενζύμου που χρειάζεται για να πολλαπλασιαστεί ο ιός.

Το Paxlovid περιέχει χαμηλή δόση ριτοναβίρης (αναστολέας πρωτεάσης), η οποία επιβραδύνει τη διάσπαση του PF-07321332, επιτρέποντάς του να παραμείνει περισσότερο στο σώμα σε επίπεδα που επηρεάζουν τον ιό. Το Paxlovid αναμένεται να μειώσει την ανάγκη νοσηλείας σε ασθενείς με COVID-19.

Η Pfizer υποστηρίζει ότι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 90%

Η φαρμακευτική εταιρεία υποστηρίζει ότι το χάπι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά 90% στην πρόληψη των νοσηλειών και θανάτων ασθενών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το χάπι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, διαθέτει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν λαμβάνεται στα πρώτα στάδια της νόσου. Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας συστήνει τη χρήση του σκευάσματος εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή Omicron.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ