Πώς η στολή του Νοσηλευτή επηρεάζει τη σχέση με τον ασθενή

Σημαντικό ρόλο στη σχέση ασθενούς – νοσηλευτή διαδραματίζει η νοσηλευτική στολή, όπως δηλώνει ο Διδάσκων Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας, στην Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου.

Σημαντικό ρόλο στη σχέση ασθενούς - νοσηλευτή διαδραματίζει η νοσηλευτική στολή, όπως δηλώνει ο Διδάσκων Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας, στην Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ένας σημαντικός αριθμός μελετών, αναφέρει ότι όταν δεν υιοθετείται μια ομοιόμορφη και διακριτή επαγγελματική ένδυση για τους νοσηλευτές, οι ασθενείς συχνά δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν το νοσηλευτικό προσωπικό, από το προσωπικό των άλλων ειδικοτήτων.

Η άμεση αναγνώριση του νοσηλευτή από τον ασθενή, οδηγεί σε αίσθημα εμπιστοσύνης και συναισθηματικής ασφάλειας. Ο ασθενής γνωρίζει την ιδιότητα του ατόμου που έχει απέναντί του και μπορεί ευκολότερα να συνεργαστεί.

Σύμφωνα με πολλά ερευνητικά δεδομένα υπάρχει μία συσχέτιση μεταξύ του χρώματος της στολής και της συναισθηματικής κατάστασης των ασθενών.

Το μπλε σε κάποιες περιπτώσεις γεννά συναισθήματα ηρεμίας και χαλάρωσης, σε αντίθεση με το λευκό που ναι μεν είναι το πιο σύνηθες, ωστόσο συνδέεται περισσότερο με αρνητικά συναισθήματα και αμηχανία, ιδιαίτερα στα παιδιά, αναφέρει ο κ. Παπαθανασίου.

Οι ψυχιατρικοί ασθενείς προτιμούν το λευκό
Τάνια Μαντουβάλου

«Η λευκή στολή συνδέεται με το σύνδρομο της υπέρτασης της λευκής μπλούζας. Ο ασθενής παρουσιάζει αυξημένη αρτηριακή πίεση μόνο όταν βρίσκεται σε κλινικό περιβάλλον. Ωστόσο το λευκό χρώμα που είναι και το επικρατέστερο αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του καλού και της προστασίας, όπως επίσης συμβολίζει την καθαριότητα και την υγεία», υπογραμμίζει ο κ. Παπαθανασίου, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας».

Οι ψυχιατρικοί ασθενείς, σε αντίθεση με άλλες πληθυσμιακές ομάδες, φαίνεται πως εκτιμούν τα καλά του λευκού. «Σε πρόσφατη έρευνα του 2015 η πλειοψηφία (71,2%) των ασθενών με ψυχικές διαταραχές (σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, αγχώδης διαταραχή) δήλωσε ότι προτιμά τους νοσηλευτές με στολή παρά με καθημερινά ρούχα. Αναφορικά με το χρώμα της στολής, το 31% του συνόλου των ερωτώμενων απάντησε ότι προτιμά τη λευκή στολή. Χαρακτήρισαν μάλιστα τη λευκή στολή ως “παρηγορητική” (33,9%), “καθησυχαστική” (33,5%), “ευχάριστη στο μάτι” (30,4%) και “χαλαρωτική” (28,4%)», επισημαίνει ο κ. Παπαθανασίου.

Χρώματα και σχέδια για τα παιδιά

Όπως μας λέει ο κ. Παπαθανασίου σε έρευνα σχετικά με τις απόψεις παιδιών και γονέων αναφορικά με τη στολή νοσηλευτή στα παιδιατρικά νοσοκομεία στην Ελλάδα, το 47,5% όλων των συμμετεχόντων (παιδιά και γονείς) δήλωσε ότι προτιμά τις πολύχρωμες στολές. Ενώ μόλις το 11,0% τη λευκή. «Χαρακτηριστικά, το 45,5% των παιδιών θεωρεί ότι τα έντονα χρώματα σε συνδυασμό με χαρούμενα σχέδια θα έκαναν τις στολές νοσηλευτή περισσότερο ευχάριστες και φιλικές. Αυτό συμφωνεί και με την επιθυμία των γονέων για στολές με σχέδια (48,7%) ή χρωματιστές (40,4%)», καταλήγει ο κ. Παπαθανασίου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

https://healthpharma.gr/operators/sovares-elleipseis-giatron-kai-nosileutikou-prosopikou-sta-nosokomeia/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ