Ποινικά διώκονται δύο Νοσηλεύτριες για αυτοκτονία ασθενούς

Τις αντιδράσεις της ΠΟΕΔΗΝ προκαλεί η δίωξη που ασκήθηκε σε δύο Νοσηλεύτριες, οι οποίες οδηγούνται σε δίκη στις 16- 01- 19, για την αυτοκτονία 61χρονης ψυχικά ασθενούς από το δεύτερο όροφο της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ: Με τη δίωξη αυτή επιχειρείται να μεταφερθούν οι ευθύνες που έχει η Κυβέρνηση και η Διοίκηση του Νοσοκομεία Κεφαλονιάς για την απουσία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο οποίο έπρεπε να νοσηλεύονται οι ψυχικά πάσχοντες, στις πλάτες των εργαζομένων.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κεφαλονιάς με επανειλημμένες παρεμβάσεις έγκαιρα είχε επισημάνει τους κινδύνους από την νοσηλεία ψυχικών πασχόντων στην παθολογική κλινική και είχε απαιτήσει την ανάπτυξη ψυχιατρικής κλινικής στην Πτέρυγα “Βεργωτή” όπως είναι ο σχεδιασμός.

Δυστυχώς οι αρμόδιοι απέναντι σε αυτές τις παρεμβάσεις του Σωματείου όχι μόνο δεν πήραν μέτρα αντίθετα συνέχισαν την παράνομη παραμονή των ψυχικά πασχόντων στην παθολογική κλινική.

Η ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει τις δύο συναδέλφισσες που διώκονται και απαιτεί την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία.

Προσπάθεια ποινικοποίησης…

Καταγγέλλει την προσπάθεια ποινικοποίησης των εργαζομένων που κάτω από δύσκολες συνθήκες δίνουν την μάχη για την λειτουργία του νοσοκομείου προκειμένου να καλυφθούν οι ευθύνες όλων των αρμοδίων.

Στηρίζει τον αγώνα του Σωματείου που διεκδικεί την ανάπτυξη ψυχιατρικής κλινικής προκειμένου να διασφαλιστεί η θεραπευτική αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων σε ένα σωστό και ασφαλές περιβάλλον.

Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι το Υπ. Υγείας, η 6η ΥΠΕ και η Διοίκηση του Νοσοκομείου που κώφευσαν στις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Σωματείου για το ζήτημα αυτό.

Τι δηλώνει το Σωματείο Εργαζομένων…

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΚ, καταδικάζει το γεγονός ότι δύο βοηθοί νοσηλεύτριες οδηγούνται σε δίκη μεθαύριο, στις 16- 01- 19, για την αυτοκτονία ψυχικά ασθενούς από το δεύτερο όροφο της Παθολογικής Κλινικής. Αναλυτικά, όπως αναφέρει:

Καταδικάζει το γεγονός ότι εξιλαστήριο θύμα για άλλη μια φορά γίνεται ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβερνητική πολιτική και στο Διοικητή του νοσοκομείου, που αντί να λειτουργεί την Ψυχιατρική Κλινική στην Πτέρυγα “Βεργωτή” επιτρέπει να είναι παραχωρημένη η δομή με ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ εντολή στη Μαιευτική Κλινική του Γ.Ν.Κ. αφήνοντας έτσι τους ψυχικά ασθενείς να νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική, που δε διαθέτει το κατάλληλο ασφαλές θεραπευτικό- ψυχιατρικό περιβάλλον με αποτέλεσμα την αυτοκτονία ψυχιατρικών ασθενών.

Το Δ.Σ. του Σωματείου είχε εντοπίσει από νωρίς το πρόβλημα και με το υπ’ αριθμ. 22/28-6-16 διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτό, στο Υπουργείο, στο Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και το Διοικητή του ΓΝΚ και αφού δε λύθηκε το πρόβλημα ξαναζήτησε με νέο έγγραφό του (Αρ. Πρωτ. 13/12-9-17) από το Διοικητικό Συμβούλιο, το Επιστημονικό Συμβούλιο, τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και το Υπουργείο την “ άμεση λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής στο ΓΝΚ ώστε να νοσηλεύονται σε θεραπευτικό περιβάλλον οι ασθενείς που χρήζουν ενδονοσοκομειακής φροντίδας, όπως απόπειρες αυτοκτονίας και άλλα ψυχιατρικά περιστατικά”.

Προφορική εντολή

Ο Διοικητής όμως απάντησε μόνο στην 6η ΥΠΕ, ότι στις κτιριακές υποδομές της Ψυχιατρικής Κλινικής στην “Πτέρυγα Βεργωτή” μεταφέρθηκε και λειτουργεί η Μαιευτική Κλινική με ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ (;;;) εντολή του τότε Διοικητή κου Ζαφειρόπουλου. Αλήθεια σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο νυν Διοικητής, κος Βιβλάκης, ώστε να λειτουργήσει η Ψυχιατρική Κλινική και να μην αναγκάζονται οι ψυχιατρικά ασθενείς να μετακινούνται σε Ψυχιατρικές Κλινικές εκτός νησιού επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάστασή τους.

Ούτε όμως και το Επιστημονικό Συμβούλιο απάντησε στο έγγραφο του Δ.Σ. του Σωματείου που πρωτοκόλλησε με τον αριθμ. 75/21-9-17 παρ’όλο που άπτεται των αρμοδιοτήτων του. Αλήθεια για το Επιστημονικό Συμβούλιο οι ψυχικά ασθενείς δε χρήζουν περίθαλψης και η Ψυχιατρική δεν είναι Επιστήμη;

Είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται δύο βοηθοί νοσηλευτριών για υπαιτιότητα από αμέλεια για την αυτοκτονία ψυχικά ασθενούς από τη στιγμή που οι βοηθοί νοσηλευτριών δεν έχουν την ευθύνη της Κλινικής παρά μόνο εργάζονται υπό τις οδηγίες των νοσηλευτών και η βάρδια δεν ήταν καλυμμένη με νοσηλευτές όπως και οι περισσότερες βάρδιες.

Η ευθύνη ανήκει στην κυβερνητική πολιτική και σε αυτούς που την υπηρετούν εφόσον δε στελεχώνουν το νοσοκομείο με το απαραίτητο νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό. Οι δύο βοηθοί νοσηλευτριών δεν έχουν καμιά ευθύνη από τη στιγμή που η απομόνωση του ψυχικά ασθενούς αποφασίζεται μόνο από Δ/ντή Ψυχίατρο του Τμήματος σύμφωνα με την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, του Υπουργείου Υγείας. Στο ΓΝΚ όμως όχι μόνο Δ/ντής Ψυχίατρος υπάρχει αλλά ούτε καν Ψυχίατρος παρά μόνο η υποδομή της Ψυχιατρικής Κλινικής που λειτουργεί ΑΤΥΠΑ ως Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική.

Αίτημα αθώωσης των νοσηλευτριών 

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητούμε την αθώωση των δύο βοηθών νοσηλευτριών, την πρόσληψη του απαιτούμενου ιατρικού-νοσηλευτικού-διοικητικού προσωπικού και την άμεση λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα από αυτές τις απαράδεκτες ελλείψεις.

Καλούμε όλες και όλους την Τετάρτη 16-1-19 στο Δικαστήριο Αργοστολίου, στα πλαίσια της 3ωρης στάσης εργασίας (11:00-14:00) της ΑΔΕΔΥ, για να συμπαρασταθούμε στις δύο συναδέλφους και να απαιτήσουμε την αθώωσή τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ