Ποια μέτρα παίρνουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το νέο κύμα πανδημίας

Νέες γραμμές θωράκισης με μέτρα κατά της πανδημίας αναπτύσσουν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης προκειμένου να μην βρεθούν στο έλεος της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει τον κόσμο. Το στοίχημα διενέργειας περισσότερων εμβολιασμών επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς τα συστήματα υγείας πολλών χωρών «μπαίνουν» στην εντατική.

Νέες γραμμές θωράκισης με μέτρα κατά της πανδημίας αναπτύσσουν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης προκειμένου να μην βρεθούν στο έλεος της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει τον κόσμο

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Διαστάσεις πανδημίας λαμβάνει ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων που κατακλύζουν τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο. Η καθοριστική σημασία του εμβολίου, του μοναδικού – μέχρι στιγμής – όπλου κατά της νόσου Covid-19, αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, με την πιο χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην ΕΕ, καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας με το σύστημα υγείας τους.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, το βασικό ζητούμενο είναι η ισορροπία ανάμεσα στην κανονικότητα και τον έλεγχο του ιού, ορισμένες χώρες χαράσσουν πολιτική με γνώμονα τους ανεμβολίαστους και άλλες θεσπίζουν ένα καθεστώς μερικού lockdown.

Οι γενικευμένοι περιορισμοί, ωστόσο, εγείρουν προβληματισμό για την πορεία της οικονομίας, την ώρα που επιχειρείται επούλωση των πληγών από την πανδημία.

Το «φάντασμα» του lockdown

Το «φάντασμα» του lockdown πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Χώρες όπως η Βρετανία διαμηνύουν ότι το ολικό κλείσιμο δεν θα ήταν αποδοτικό μέτρο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Υγειονομικοί της Γηραιάς Αλβιόνας, όπως και ειδικοί από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων φορέων όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διατρανώνουν τη θέση ότι οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν.

Κλειδί για το άνοιγμα στην ομαλότητα αποτελεί η συνέχιση της τήρησης αποστάσεων, της χρήσης μάσκας και της αποφυγής συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.

Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αναπτύξει ένα επιτυχημένο plan b, ενώ για ακόμη μια φορά παρακολουθεί το «success story» του Ισραήλ που ηγείται της κούρσας των εμβολιασμών και χάρη στην ευρεία χορήγηση της ενισχυτικής δόσης έχει καταφέρει να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη διασπορά του κορωνοϊού.

Εμβολιαστική εκστρατεία

Στην ΕΕ, όμως, δεν είναι λίγες οι χώρες όπου η εμβολιαστική εκστρατεία έχει επισκιαστεί από τη δυσπιστία και τις ομάδες παραπληροφόρησης. Στη Ρουμανία, για παράδειγμα, με. μόνο το 40%, περίπου, του πληθυσμού εμβολιασμένο οι ημερήσιοι θάνατοι φτάνουν ακόμη.. και τους 500, ενώ οι ασθενείς δεν βρίσκουν χώρο να νοσηλευτούν, με αποτέλεσμα να. μεταφέρονται σε άλλες χώρες και να ξεμένουν ακόμη και στα φορεία.

Λόγω της βαθιά προβληματικής κατάστασης, το Βουκουρέστι επεξεργάζεται δέσμη μέτρων, κίνηση στην οποία προχώρησε λίγες εβδομάδες νωρίτερα η Λετονία, η πρώτη ευρωπαϊκή. χώρα που θέσπισε lockdown ενός μήνα.

Εάν μετακινηθεί κανείς από την ανατολική Ευρώπη προς τον βορρά, αντιλαμβάνεται ότι η επιβολή νέων περιορισμών δεν είναι απλή υπόθεση. Η μεν Ολλανδία έχει επιβάλει μερικό. lockdown τριών εβδομάδων για όλο τον πληθυσμό, ενώ η Αυστρία εστιάζει τα μέτρα της. στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι μπαίνουν σε καθεστώς ολικής καραντίνας.

Τα μέτρα…

Στην Ολλανδία, σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς, μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν. στις 20.00, ενώ οι δημόσιες διαδηλώσεις δεν θα επιτρέπονται. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα. διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά και οι έξοδοι εκτός της οικίας θα επιτρέπονται.

Όσον αφορά στην Αυστρία, lockdown επιβάλλεται σε όλους τους ανεμβολίαστους από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Οποιοσδήποτε είναι πάνω από 12 ετών και δεν έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα. μπορεί να βγαίνει από το σπίτι μόνο για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης, άσκησης και αγοράς των απαραίτητων εφοδιών.

Όπως εκτιμάται, η νέα καραντίνα θα επηρεάσει 2 από τα 8,9 εκατομμύρια πολίτες της Αυστρίας για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, κ. Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, δήλωσε συγκεκριμένα σε δημοσιογράφους: «Είναι δουλειά μας η κυβέρνηση της Αυστρίας να προστατεύει τους ανθρώπους. Έτσι αποφασίσαμε να επιβάλλουμε lockdown για τους ανεμβολίαστους».

Στη Γαλλία, από την άλλη, ύστερα από διάγγελμα του προέδρου, κ. Εμανουέλ Μακρόν, αποφασίστηκε η επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμών για τους άνω των 65, από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Υπό τον φόβο να κοκκινίσουν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού χάρτη, ο περιορισμός της. νόσου εξελίσσεται σε σπαζοκεφαλιά, με πολλά κυβερνητικά επιτελεία να εστιάζουν τη. στρατηγική στους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ