Δημόσια Υγεία«Πλημμυρίζει» το ΕΣΥ λόγω Όμικρον - «Δεν τελειώνει η πανδημία»

«Πλημμυρίζει» το ΕΣΥ λόγω Όμικρον – «Δεν τελειώνει η πανδημία»

- Advertisement -

Ασφυκτική είναι η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας της χώρας, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει ένα κύμα νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται πλέον σε 670, τη στιγμή που περισσότεροι από 2.900 υγειονομικοί βρίσκονται εκτός μάχης λόγω νόσησης.

Ασφυκτική είναι η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας της χώρας, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει ένα κύμα νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται πλέον σε 670, τη στιγμή που περισσότεροι από 2.900 υγειονομικοί βρίσκονται εκτός μάχης λόγω νόσησης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η υπερμεταδοτικότητα της «Όμικρον» προκαλεί περισσότερες νοσηλείες, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- αυτή τη στιγμή σε κλίνες Covid νοσηλεύονται 5.088 ασθενείς.

Παρά την επιβράδυνση της διασποράς στη χώρα σε επίπεδο κρουσμάτων, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας είναι στο «κόκκινο». Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την παράταση για μία εβδομάδα στα μέτρα που ισχύουν, μετά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Τα νοσοκομεία, κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλό αριθμό εισαγωγών ασθενών στις εφημερίες τους, με τα πρώτα φύλλα πορείας να παραδίδονται στους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες που υπάρχουν στο ΕΣΥ.

Οι γιατροί που έχουν λάβει τα φύλλα πορείας καλούνται να παρουσιαστούν στα νοσοκομεία που έχουν κληθεί αύριο, Πέμπτη, και να ξεκινήσουν την εργασία τους. Την παράδοση των φύλλων πορείας επιβεβαίωσαν οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ.

Πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εξέφρασε ενόχληση για την έλλειψη ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας. «Ξεκίνησε μεν η επίδοση των φύλλων πορείας, ωστόσο ως Ιατρικός Σύλλογος δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση επί του θέματος. Οι επιτάξεις έγιναν από το υπουργείο», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Νίτσας.

Ο ΙΣΘ έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στη διαδικασία της επίταξης, ζητώντας μεταξύ άλλων να κληθούν όλοι οι γιατροί που βρίσκονται σε αναμονή για έναρξη ειδικότητας Παθολογίας, Πνευμονολογίας και Γενικής Ιατρικής, να εκδοθούν άμεσα τα ΦΕΚ διορισμών κρίσεων γιατρών ΕΣΥ που έχουν ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί άμεσα η πρόσφατη ρύθμιση για πρόσκαιρη ανακατανομή προσωπικού εντός του ΕΣΥ.

Παράλληλα είχε ζητήσει την άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων για τους γιατρούς που απασχολούνται εθελοντικά στο ΕΣΥ, με διακοπή σύμβασης στις 31.12.2021 καθώς και το διαχρονικό αίτημα για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και ταχείες διαδικασίες.

«Με την Όμικρον δεν τελειώνει η πανδημία»

«Φαίνεται ότι το κύμα θα καταλαγιάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες» εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Ελπίζω να είναι το τελευταίο μεγάλο κύμα, παρότι δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Θέλω να περάσω το μήνυμα ότι με την Όμικρον δεν τελειώνει η πανδημία. Δεν πρέπει να βγούμε όλοι να αγκαλιαστούμε, να κολλήσουμε Όμικρον, επειδή όντως είναι πιο ελαφρύ στέλεχος από το προηγούμενο (σ.σ. μετάλλαξη Δέλτα)» συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε, «η Όμικρον έχει γύρω στο 70% μικρότερη νοσηρότητα και προφανώς μικρότερη θνητότητα, αλλά αν κολλήσουν πολλοί άνθρωποι αρκετοί από αυτούς θα διασωληνωθούν, αρκετοί θα πεθάνουν».

«Δεν έχουμε τη λογική να θυσιάζουμε ανθρώπους στον βωμό της άρνησης του εμβολιασμού», τόνισε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για την αισιοδοξία που εκφράζεται για την τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που διαφαίνεται, ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε ότι «κριτήριο είναι τι θα γίνει την Παρασκευή ή την Δευτέρα στα σχολεία».

«Τότε θα φανεί αν η λειτουργία των σχολείων οδηγεί σε σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία, παρότι η πρόβλεψή μου είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί διότι γίνεται πολύ καλή ιχνηλάτιση και testing ενώ τα παιδιά είναι με μάσκα στα σχολεία», υπογράμμισε.

«Μέχρι στιγμής ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο που προβλέπει απότομη μείωση των κρουσμάτων εντός του Ιανουαρίου ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δυο εβδομάδες για να μπορέσουμε να πούμε ότι η πτώση αυτή έχει κεφαλαιοποιηθεί. Το δεύτερο στοιχείο που θε πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν και μέτρα που σχετίζονται με την εστίαση οπότε σίγουρα επιταχύνεται η διαδικασία της πτώσης από αυτά» δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ακόμη: «Είναι προφανές ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επιβράδυνση της Όμικρον, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της ενώ ο ρυθμός των θανάτων δεν έχει ανέβει κάτι που είναι αρκετά σημαντικό. Ακόμα όμως δεν έχει κλείσει ο κύκλος της Όμικρον οπότε περιμένουμε τους επόμενους 1 με 2 μήνες να κλείσει κι αυτός ο κύκλος. Πρέπει πάντως να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση ενός νέου στελέχους».

Για μείωση στον ρυθμό αναπαραγωγής του κορωνοϊού έκανε λόγο χθες, Τρίτη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι οι επόμενες ημέρες θα δείξει αν υπάρχουν επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων.

Ωστόσο, επιφυλακτικός όσον αφορά τη μείωση των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε σήμερα, Τετάρτη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Επισήμανε ότι πρέπει να έχουμε υπόψην μας ότι σε κάποιες χώρες, έχει παρατηρηθεί ότι μετά από μια πρόσκαιρη μείωση των κρουσμάτων, στη συνέχεια υπήρξε αύξηση και συνέστησε υπομονή μέχρι την επόμενη Τρίτη προκειμένου να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του 5ου κύματος της πανδημίας.

Ποια μέτρα θα ισχύουν έως τις 23 Ιανουαρίου

– Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

– Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

– Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

– Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

– Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ