Πλεύρης – Κορωνοϊός: Γιατί θα παραταθούν τα μέτρα για μία εβδομάδα

Παράταση κατά μια εβδομάδα των μέτρων που ισχύουν από την πρωτοχρονιά στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλευρης.

Παράταση κατά μια εβδομάδα των μέτρων που ισχύουν από την πρωτοχρονιά στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλευρης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα, αλλά θεωρεί «λογικό» να υπάρξει μια παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου «και αυτό το αντιλαμβάνονται τα μελή της επιτροπής».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι η κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον έφτασε νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται από τη μετάλλαξη Δέλτα, η όποια, όπως ανέφερε, παρουσιάζει «τρομακτική νοσηρότητα» και εκεί οφείλονται και οι αυξημένοι θάνατοι των τελευταίων ημερών.

Παράταση των μέτρων για μία ακόμη εβδομάδα

Υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα αν αποφασιστεί παράταση θα είναι για μια εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά

Παράλληλα, προανήγγειλε το επόμενο διάστημα προκήρυξη για 4.000 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού «όπου θα υπάρχει μια αξιολόγηση των ατόμων που ήταν στο ΕΣΥ τώρα και άρα θα μπορέσει το μεγαλύτερο τμήμα των νοσηλευτών που είναι τώρα επικουρικό να γίνει μόνιμο»

Αναφορικά, με τους αυξημένους θανάτους από επιπλοκές του κορονοϊού που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν καλύτερα ΕΣΥ.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνέρχεται για την τακτική της σύσκεψη η διευρυμένη Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και θα εξετάσει τους δείκτες της πανδημίας προκειμένου να εισηγηθεί το τι θα γίνει σε σχέση με την παράταση ή όχι των υφιστάμενων μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι τις 24/1.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σενάριο θέλει την παράταση των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση κατά μία εβδομάδα. Δηλαδή, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Οι επιστήμονες θα εκτιμήσουν αν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων από τις 24 Ιανουαρίου στο θέμα της μουσικής και του αριθμού των θεατών στα γήπεδα.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους υγειονομικούς 

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών έχει τώρα προσωρινά χαρακτηριστικά, όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, υπογραμμίζοντας πως οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι της 31 Μαρτίου.

“Αν πάρουμε απόφαση, ο υγειονομικός που δεν εμβολιάζεται να θέτει τον εαυτό του εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτό είναι μία κεντρική κυβερνητική απόφαση. Η δική μου εισήγηση είναι ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και άρα όποιος δεν ολοκληρώνει τον εμβολιασμό να μην μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ.
Δεν είναι τελική απόφαση. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την πορεία της πανδημίας. Αλλά επειδή μου αρέσει να μιλώ με ειλικρίνεια στον κόσμο, αναφέρω ότι το βασικό σχέδιο, το οποίο εξετάζει το Υπουργείο Υγείας και εισηγείται, είναι το θέμα της υποχρεωτικότητας σε μόνιμη βάση” όπως σημείωσε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ