Δημόσια ΥγείαΠλεύρης για κορωνοϊό: Ίσως ληφθούν ήπια μέτρα το φθινόπωρο

Πλεύρης για κορωνοϊό: Ίσως ληφθούν ήπια μέτρα το φθινόπωρο

- Advertisement -

Δεν θα είχε νόημα η λήψη μέτρων για τον κορωνοϊό μέσα στο καλοκαίρι, δεν προκύπτει πίεση στο Σύστημα Υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας για την αύξηση κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν απέκλεισε πάντως να χρειαστεί η λήψη ορισμένων ήπιων μέτρων τους φθινοπωρινούς μήνες.

Δεν θα είχε νόημα η λήψη μέτρων για τον κορωνοϊό μέσα στο καλοκαίρι, δεν προκύπτει πίεση στο Σύστημα Υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας για την αύξηση κρουσμάτων

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Εάν υπάρξει πίεση στο σύστημα, που πιθανολογούμε ότι τέτοια πίεση θα υπάρξει τους φθινοπωρινούς μήνες, προφανέστατα θα εξετάσουμε με έναν ήπιο τρόπο εάν χρειαστεί να παρθούν και κάποια μέτρα, αλλά η λογική από εδώ και πέρα είναι, να πηγαίνουμε σε στοχευμένες ομάδες, στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες λογικές», τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Open.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη λόγω και της κινητικότητας και το ζήτημα είναι κατά πόσο επηρεάζει το Σύστημα Υγείας. Εξήγησε ότι στους μεν σκληρούς δείκτες δεν το επηρεάζει, οι διασωληνώσεις είναι πολύ μικρότερες από τις δυνατότητες του Συστήματος, αλλά υπάρχει αύξηση στις απλές νοσηλείες.

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το κύμα και με τα δεδομένα που έχουμε και από τις άλλες χώρες που πέρασαν το έκτο κύμα, θα είναι ένα τέτοιο που δεν θα πιέσει το Σύστημα Υγείας και υπό αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Για το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας σε κλειστούς χώρους, ανέφερε ότι αυτό που έχει καταργηθεί δεν είναι η χρήση της αλλά το διοικητικό πρόστιμο, καθώς «δεν μπορούν οι κοινωνίες να λειτουργούν συνεχώς υπό διοικητικά μέτρα». Συνέστησε στους πολίτες όπου υπάρχει συγχρωτισμός ειδικά σε κλειστούς χώρους να φορά προστατευτική μάσκα.

«Έχουμε περάσει σε μια άλλη φάση συνύπαρξης με την πανδημία, όχι από άποψη επιλογής, αλλά έτσι γίνεται όταν έχουν γίνει πολύ μεταδοτικές οι μεταλλάξεις», πρόσθεσε ο υπουργός και σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα που πέταξε τις μάσκες, έναν και δύο μήνες μετά τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αυτές που δεν εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Βασικά σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας – Όσα είπε ο Θάνος Πλεύρης στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος»:

Για την τέταρτη δόση του εμβολίου

«Η Επιτροπή Εμβολιασμών λέει, ότι για άνω των 60 υπάρχει ισχυρή σύσταση, καθώς επίσης και για τις κατηγορίες των ομάδων που ανήκουν, που είναι ευάλωτες ομάδες.

Από εκεί και πέρα στον γενικό πληθυσμό για άνω των 30, δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία τα οποία δείχνουν με μία πλήρη σαφήνεια το όφελος το οποίο μπορεί να υπάρξει, αλλά ωστόσο δίνεται αυτή η δυνατότητα.

Αν είσαι άνω των 60 ή αν είσαι ευάλωτη ομάδα προφανέστατα για τη νόσηση είναι προς όφελός σου να εμβολιαστείς και υπάρχει σύσταση.

Αν τώρα δεν ανήκεις σε αυτές τις ομάδες και είσαι απλώς στην ηλικιακή ομάδα 30-59 βάσει ακριβώς των συνθηκών, ενδεχομένως και πότε εμβολιάστηκες και πότε έκανες την τρίτη δόση και αν έχεις νοσήσει, σε όλα αυτά σε συνεννόηση με το γιατρό σου θα παρθεί η απόφαση που δεν είναι σύσταση της Επιτροπής υπό την έννοια ότι έχει το όφελος το οποίο έχει στους άνω των 60 ή στις ευάλωτες, αλλά εναπόκειται ακριβώς στο προφίλ που έχει ο καθένας.

Ευελπιστούμε ότι το Σεπτέμβριο, επειδή τρέχουν οι εταιρείες αυτή τη στιγμή που μιλάμε με βάση τις μεταλλάξεις και τις υπομεταλλάξεις οι οποίες υπάρχουν, ότι θα υπάρχει μία επικαιροποίηση του εμβολίου κατά τέτοιο τρόπο που θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα και στις υποπαραλλαγές.

Όλα τα εμβόλια σίγουρα προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, όλα τα εμβόλια και ως προς την ανοσία συνεχώς επικαιροποιούνται για να πιάνουν τις μεταλλάξεις».

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την πανδημία

«Πρώτα από όλα περιμέναμε ότι θα υπήρχε και αύξηση του κορονοϊού λόγω της κινητικότητας, συνολικά στην Ευρώπη. Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει το εθνικό σύστημα υγείας.

Στους μεν σκληρούς δείκτες δεν το επηρεάζει, οι διασωληνώσεις είναι πολύ μικρότερες, πολύ λιγότερες από αυτές που είναι στα όρια το εθνικό σύστημα υγείας, δηλαδή κινούμαστε αυτή τη στιγμή κάτω από τις 100 και φανταστείτε ότι η δυνατότητά μας σε κλίνες ΜΕΘ είναι 600 κλίνες ΜΕΘ άρα κινούμαστε με μια ασφάλεια ως προς τους σκληρούς δείκτες.

Υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες. Συνεχώς βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αύξηση στις απλές κλίνες που μας κάνει να βλέπουμε τα μοντέλα μας πως μπορεί να πιεστούν οι απλές κλίνες, δεν θα πιεστεί το σύστημα ακόμα και στις απλές κλίνες.

Θα υπάρξουν και κάποιες βαρύτερες νοσηλείες, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το κύμα και με τα δεδομένα που έχουμε και από τις άλλες χώρες που πέρασαν το έκτο κύμα θα είναι ένα τέτοιο κύμα που δεν θα πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και υπ΄ αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα.

Είμαστε σε επιφυλακή και σε πλήρη παρακολούθηση.

Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχει καταργηθεί η μάσκα υπό την έννοια ότι ο άλλος δεν μπορεί να τη φοράει. Έχει καταργηθεί το διοικητικό μέτρο.

Πιστέψτε με, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν οι κοινωνίες να λειτουργούν συνεχώς με διοικητικά μέτρα. Ερχόμαστε και λέμε κάτι ξεκάθαρο που το λένε οι επιστήμονες ότι κατ’ αρχήν, δίνουμε τη δυνατότητα της πλήρους κινητικότητας, από εκεί και πέρα όπου υπάρχει συγχρωτισμός, ειδικά σε κλειστούς χώρους, που βέβαια κλειστοί χώροι στην Ελλάδα από τώρα μέχρι το Σεπτέμβριο το αντιλαμβανόμαστε όλοι, είναι πολύ περιορισμένοι.

Εάν υπάρξει πίεση στο σύστημα, που πιθανολογούμε ότι τέτοια πίεση θα υπάρξει τους φθινοπωρινούς μήνες, προφανέστατα θα εξετάσουμε με έναν ήπιο τρόπο ένα χρειαστεί να παρθούν και κάποια μέτρα, αλλά η λογική από εδώ και πέρα είναι, να πηγαίνουμε σε στοχευμένες ομάδες, στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες λογικές».

Πλεύρης: Τι είπε για τον Προσωπικό Γιατρό

«Την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε και η σύμβαση που θα είναι με τους γιατρούς, που η σύμβαση προβλέπει αμοιβές που κυμαίνονται από 20 έως 45 ευρώ το άτομο, για εγγραφή πληθυσμού 2 χιλιάδες άτομα και το σημαντικό είναι ότι προσπαθούμε να υπάρχει ένα ρεαλιστικό ωράριο στους γιατρούς. Δηλαδή για μέχρι 800 εγγεγραμμένους θα δίνουν τρεις ώρες την ημέρα εργασίας στον ΕΟΠΥΥ και θα φτάνουμε από 15 ώρες την εβδομάδα έως 35 ώρες την εβδομάδα. Οι χρόνοι εργασίας των ιατρών θα είναι ρεαλιστικοί.

Η σύμβαση αυτή θα αναρτηθεί αυτή την εβδομάδα στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μπορέσουν να μπαίνουν στο σύστημα γιατροί, έχουν μπει στο σύστημα οι περίπου 2,5 χιλιάδες γιατροί που υπάρχουν στα κέντρα υγείας, οι δημόσιοι λειτουργοί των κέντρων υγείας που κι αυτοί θα παίρνουν επιπλέον αμοιβή για την εγγραφή του κόσμου. Και παράλληλα με την εγγραφή των γιατρών, θα εγγράφονται και οι πολίτες.

Οι γιατροί επαρκούν γιατί εμείς έχουμε υπολογίσει ότι περίπου για το σύνολο του πληθυσμού θα χρειαστούν γύρω στους 5,5 χιλιάδες γιατρούς. Το σύστημα είναι έτσι που και 7 και 8 και 10 χιλιάδες να μπουν δε μας ενοχλεί, διότι πληρώνουμε κατά άτομο, δεν πληρώνουμε με μισθό το γιατρό αλλά για τους πολίτες τους οποίους γράφουν.

Άρα η αμοιβή ακολουθεί τον πολίτη. Δεδομένου ότι έχουμε 2.500 περίπου γιατρούς στα κέντρα υγείας που θεωρούμε ότι αυτοί εκ των πραγμάτων θα δείξουν και μια προθυμία γιατί θα έχουν επιπλέον χρήματα του μισθού τους και βρίσκονται εκεί πέρα, υπολογίστε ότι στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ ήταν 2000 οικογενειακοί γιατροί -που μόλις έκανε τις αλλαγές ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή ακριβώς ήταν προς το χειρότερο μείνανε οι μισοί- άρα και μόνο αυτοί να επιστρέψουν σε μια πρώτη φάση και με τους γιατρούς των κέντρων υγείας, γιατί το νούμερο που σας είπα είναι όταν θα φτάναμε 100% του πληθυσμού.

Δεν φιλοδοξούμε να φτάσουμε μέσα σε δυο και τρεις μήνες 100% τον πληθυσμό. Η λογική μας είναι μέσα σε αυτό το έτος να φτάσουμε περίπου το 50% του πληθυσμού.

Με το που αναρτηθούν τα συμβόλαια των γιατρών, θα πρέπει να μπαίνουν οι γιατροί στο σύστημα και να εγγράφονται πολίτες.

Θα ανοίξει και πλατφόρμα για να εγγράφονται, θα μπορούν να εγγράφονται απευθείας στον γιατρό τους και με ρύθμιση την οποία θα φέρουμε και στο νομοσχέδιο που έχουμε αυτή την εβδομάδα. Θα μπορούν και μέσω των φαρμακείων να γράφονται στους προσωπικούς γιατρούς.

Άρα από το σύστημα είναι και απευθείας ο πολίτης στο γιατρό του και με πλατφόρμα που θα υπάρξει και θα υποστηρίζεται ηλεκτρονική από τον ΕΟΠΥΥ καθώς επίσης και μέσα από τα φαρμακεία.

Η εγγραφή θα ξεκινήσει από 1/7. Στην πραγματικότητα θα ξεκινήσει λίγο αργότερα γιατί πρώτα θα πρέπει να έχουν εγγραφεί γιατροί στο σύστημα για να μπορέσουν να γράφονται και οι πολίτες. Και θα διαρκεί συνεχώς.

Από 1/9 θα αρχίσουν να πληρώνονται και οι γιατροί.

Από 1/10 όποιος δεν είναι εγγεγραμμένος θα πληρώνει επιπλέον 10% συμμετοχή στις πράξεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και στη φαρμακευτική δαπάνη, μόνο να είναι εγγεγραμμένος. Δεν έχουμε άλλη απαίτηση από τον πολίτη, δηλαδή να πηγαίνει με παραπομπή του προσωπικού γιατρού.

Μπορεί ο πολίτης να πηγαίνει απευθείας στους ειδικούς γιατρούς, δεν έχουμε κάποιον τέτοιον περιορισμό.

Η μόνη υποχρέωση σε κάτι που είναι απολύτως δωρεάν είναι να είναι εγγεγραμμένος και εγώ θα ήθελα να το δούμε από τη θετική πλευρά, ότι αυτή τη στιγμή δίνεται από την πολιτεία μια δυνατότητα στους πολίτες να έχουν έναν γιατρό ο οποίος θα είναι το πρώτο σημείο αναφοράς τους.

Αυτή τη στιγμή ο πολίτης συχνά κινείται λίγο χωρίς καθοδήγηση. Έχει κάτι και δεν ξέρει που να πάει και πηγαίνει στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και ταλαιπωρείται ο ίδιος αλλά πιέζονται και τα νοσοκομεία.

Είναι σημαντικό τώρα που ένας ηλικιωμένος άνθρωπος θα μπορεί να γράφει τα φάρμακά του χωρίς να πληρώνει τίποτα, εάν αισθάνεται κάτι θα μπορεί να πάρει τηλέφωνο τον προσωπικό γιατρό και να του πει άμεσα τι πρέπει να κάνει χωρίς παράλληλα να τον περιορίζουμε.

Το πρόβλημα τους συστήματος μέχρι τώρα ήταν ότι εξαρτούσαμε τις αμοιβές γιατρών από το αν θα γινότανε επίσκεψη, από το αν θα γράψει κάτι, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γινόντουσαν και πράξεις που δεν χρειάζονταν.

Αντιθέτως τώρα εμείς τι λέμε; Με το που εγγράψεις τον ασθενή, τον πολίτη, αυτομάτως πληρώνεσαι. Και όλο το χρόνο ο πολίτης να μην κάνει χρήση της υπηρεσίας, ο γιατρός θα πληρωθεί και ειλικρινά τα χρήματα μπορούν να φτάσουν για κάποιον άνθρωπο που θα κάνει, για κάποιον γιατρό που θα κάνει εξάντληση των δυνατοτήτων που του δίνεται, σε 70.000 ευρώ ετησίως.

Οπότε καταλαβαίνετε αυτά είναι πολύ σημαντικά χρηματικά ποσά και για τους γιατρούς και αυτό το κάνουμε ακριβώς γιατί θέλουμε να υπάρχουν απαιτήσεις ως προς την παρεχόμενη υπηρεσία στον πολίτη.

Ο γιατρός να το δει ως ευκαιρία αυτό και να μπει στο σύστημα».

Για το κέντρο υγείας της Μήλου

«Έχω απόλυτη εικόνα για το κέντρο υγείας της Μήλου, επειδή την Πέμπτη βράδυ πληροφορήθηκα ότι κρατούνταν στο αστυνομικό τμήμα ο πρόεδρος του κ. Κέντρου Υγείας Μήλου.

Επικοινώνησα μαζί του και πράγματι του είχε γίνει μήνυση από τον Δήμαρχο. Μίλησα και με την αστυνομική διεύθυνση να ενημερωθώ για το τι γίνεται.

Ζήτησα από τον πρόεδρο, επειδή ήταν προδήλως συκοφαντικά όσα αναφέρθηκαν για τον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας, να μηνύσει και αυτός τον Δήμαρχο και ειλικρινά σας μιλάω, είναι από τα θέματα που είμαι εξοργισμένος.

Γίνεται μια προσπάθεια να στείλουμε γιατρούς και αυτό το οποίο πήγε να κάνει ο πρόεδρος του κέντρου υγείας, επειδή στα νησιά τους θερινούς μήνες δεν βρίσκονται καταλύματα, να γίνει ουσιαστικά μία πρόχειρη παρέμβαση στο περιφερειακό ιατρείο χωρίς να αλλάξει η φυσιογνωμία του.

Η κυριότητα ανήκει στο Δήμο, αλλά θα πρέπει να μπορέσει ουσιαστικά να χωριστεί σε δύο σημεία, ώστε προσωρινά ο γιατρός που θα πάει εκεί πέρα να μην μένει στο αμάξι του, αλλά να μπορεί να μένει σε έναν χώρο έστω αξιοπρεπή, και ο Δήμαρχος αντί να ενδιαφέρεται να έχει γιατρούς το νησί του και τους στέλνει το Υπουργείο γιατρούς, επέλεξε να μηνύσει τον πρόεδρο του κέντρου υγείας γιατί έκανε παρέμβαση μέσα στο κέντρο υγείας .

Προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα της στέγασής του γιατρού, γιατί διαφορετικά ο άνθρωπος το καταλαβαίνετε αν δεν έχει να μείνει πουθενά θα σηκωθεί θα φύγει και δε θα πάρει τη θέση.

Ο Δήμος δεν ενδιαφέρθηκε όπως είδατε να βρει κατάλυμα, ενδιαφέρθηκε να μηνύσει τον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας. Εμείς συζητάμε με πολλούς Δημάρχους και οφείλω να πω ότι πολλοί Δήμαρχοι κι είναι λογικό συνεργάζονται κι όχι απλά συνεργάζονται, μας παρακαλάνε να στείλουμε γιατρούς και τους διασφαλίζουν και πολύ καλές αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Στη Μήλο δεν μπορώ να το καταλάβω, έγινε μήνυση στον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας γιατί προσωρινά θα έμενε κάπου ο γιατρός να μπορεί να κοιμηθεί μέχρι να βρει κατάλυμα και σήμερα αν η Μήλος μείνει χωρίς ορθοπεδικό θα είναι κατόρθωμα του Δημάρχου και δεν ξέρω αν κρύβονται και πολιτικές σκοπιμότητες για τη συγκεκριμένη πράξη.

Με Δήμαρχο που μηνύει πρόεδρο του κέντρου υγείας μας δεν πρόκειται να επικοινωνήσω. Κάναμε μήνυση κι εμείς..

Θέλω να πω στους κατοίκους της Μήλου ότι δεν είναι ωραίο πράγματα να μηνύεται και να πηγαίνουν στο αυτόφωρο λες και είναι κοινή εγκληματίες, να πηγαίνει ο Πρόεδρος του κέντρου υγείας. Θα μπορούσε ο Δήμαρχος να κάνει μία επικοινωνία με την ΥΠΕ να δοθούν εξηγήσεις να λυθεί το θέμα να βρούμε μία λύση.

Είναι λογική να πηγαίνει στο αυτόφωρο τον πρόεδρο του κέντρου υγείας; Κι εγώ λέω στους κατοίκους της Μήλου ότι θα φροντίσουμε να έχει γιατρούς το νησί, ακόμα κι αν δεν συνεργάζεται και δεν μας βοηθάει η Δημοτική Αρχή, εμείς θα βρούμε τρόπο να έχει γιατρούς το νησί να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ