Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Πότε αναμένεται η εξομάλυνση

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ, με αφορμή την έλλειψη φαρμάκων στην αγορά.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ, με αφορμή την έλλειψη φαρμάκων στην αγορά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Εντός του μήνα θα είναι άμεση η εξομάλυνση του προβλήματος διάθεσης φαρμάκων – από την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν υπάρχει πρόβλημα κρίσης φαρμάκων και κάθε εβδομάδα θα ομαλοποιείται» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στην εκπομπή «Επίλογος» και τον Απόστολο Μαγγηριάδη,

Πρόσθεσε ότι «από το καλοκαίρι είχαμε πάρει μια σειρά από μέτρα για τη διάθεση φαρμάκων. Το πρόβλημα η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό, γιατί έχουμε δικές μας φαρμακοβιομηχανίες».

«Το θέμα αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις αντιβιώσεις (…) Ο κόσμος θα μπορέσει να βρει το φάρμακο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Εκεί που έχουμε υποκατάστατα, το θέμα είναι λυμένο. Υπάρχουν και τα φάρμακα, όπως τα παιδιατρικά, στα οποία υπάρχει πρόβλημα. Γι΄ αυτά χρησιμοποιούμε την εθνική μας φαρμακαποθήκη», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Για Κίνα και την πολιτική zero covid

«Η Κίνα επέλεξε μια πολιτική του zero covid, οπότε βρίσκεται εκεί που ήταν ο υπόλοιπος κόσμος ένα χρόνο πριν. Δεν έχει αξιόπιστα στοιχεία, μας έχει δημιουργήσει κάποιες εκπλήξεις, ως προς την πληροφόρηση», ανέφερε, εν μέσω της παγκόσμιας ανησυχίας με τα χιλιάδες κρούσματα των τελευταίων ημερών στην Κίνα. Υπάρχει σήμερα φοβερή μεταδοτικότητα, και υπάρχει μια ανησυχία αν πρόκειται για μια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη, χωρίς να έχουμε ωστόσο στοιχεία γι΄αυτό», είπε ο υπουργός Υγείας.

Για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Ως προς την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, επισήμανε: «Πανδημία υπάρχει. Ο κορωνοϊός ακόμα ευθύνεται και για θανάτους και για βαρείες νοσήσεις, αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε μπει σε μια νέα κανονικότητα που μας δίνει την ευκαιρία αυτή τη στιγμή χωρίς ουσιαστικά περιοριστικά μέτρα, έχοντας τα εμβόλια, τη φυσική ανοσία, καλές θεραπείες, αντιικά φάρμακα, να μπορούμε να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι και να λειτουργούμε πολύ πιο αργά».

Ως προς την εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα, τόνισε: «Η Ελλάδα βρίσκεται ως προς αυτό το κομμάτι περισσότερο πρόθυμη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (…) Είναι λογικό σε ένα σημείο να υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού».

«Έχουμε ήδη έτοιμα, πέραν του προγράμματος μαστογραφίας “Φώφη Γεννηματά”, τρία ακόμα προγράμματα», γνωστοποίησε ο κ. Πλεύρης.

«Είναι έτοιμα πλέον και μέσα στον μήνα θα ξεκινήσουν τα προγράμματα για τον τράχηλο του καρκίνου της μήτρας, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Άρα πάμε σε ένα συνολικό πλαίσιο πρόληψης», είπε χαρακτηριστικά.

Για αντικαπνιστικό νόμο και εκλογές

Για τον αντικαπνιστικό νόμο, ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Το πρόβλημα υπάρχει στη νυχτερινή διασκέδαση. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κι εκεί, όπως και στην εστίαση, θα εφαρμοστεί».

Για το σενάριο διενέργειας εκλογών των Απρίλιο, είπε: «Εγώ μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι δεν θα γίνουν εκλογές στις 16 Απριλίου που είναι το Πάσχα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ