Δημόσια ΥγείαΠλεύρης: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη σεξουαλική κακοποίηση

Πλεύρης: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη σεξουαλική κακοποίηση

- Advertisement -

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής.

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην αναγκαιότητα της δημιουργίας Εθνικού Αρχείου Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και την ανάγκη εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας, ώστε να παρέχουν σωστές υπηρεσίες απέναντι στα παιδιά – θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης από το Βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση.

Η επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας, πιο συγκεκριμένα, σκέλος το οποίο έχει αναλάβει κατ’ εξοχήν το Υπουργείο Υγείας, είναι πολύ σημαντικό για δύο λόγους, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη:

«Είναι σημαντικό για δύο λόγους: Πρώτον για να μπορεί να κάνουν την καταγραφή σε αυτό το Μητρώο και δεύτερο και πάρα πολύ σημαντικό που πρέπει να το αντιληφθούμε. Οι επαγγελματίες υγείας πολλές φορές είναι ένας παράγοντας που μπορεί να φτάσει μία κακοποίηση παιδιού και εκεί πέρα αναλόγως με την εκπαίδευση που έχει ο επαγγελματίας υγείας, να αντιληφθεί την κακοποίηση και να μπορέσει να την καταγγείλει», όπως είπε.

Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο προβλέπει – εκτός από τη δημιουργία Εθνικού Πρωτοκόλλου Διαχείρισης και Επιτήρησης Κρουσμάτων – ειδικό Εθνικό Μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων, εκπαίδευση επαγγελματιών και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης των παιδιών – θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

«Φιλοδοξούμε να είναι μία ενιαία βάση που ήδη λειτουργεί, αλλά πρέπει να έχει έναν ενιαίο χαρακτηρισμό προκειμένου συνολικά κάθε πράξη κακοποίησης του παιδιού να μπορεί να καταγράφεται και να υπάρχει μία συγκεντρωτική βάση του να μπορούμε να παρακολουθούμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θέμα που έχει αναλάβει κατ’ εξοχήν και στο δικό του κομμάτι το Υπουργείο Υγείας, η επιμόρφωση των επαγγελματικών υγείας», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Μέριμνα και για τους ανήλικους δράστες

Στη συνέχεια συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, αλλά και την Εθνική Συντονίστρια Έλενα Ράπτη, για την προσπάθεια που έγινε μεταξύ όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για την προστασία του παιδιού από τη σεξουαλική κακοποίηση.

«Πρέπει να μπορούμε να κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια και να ξέρουμε ότι τους δίνουμε την προστασία και τα εχέγγυα να μεγαλώσουν σε μια κοινωνία όπως ακριβώς την έχουμε οραματιστεί και την οραματιζόμαστε. Και πραγματικά τα εγκλήματα που σχετίζονται με τα παιδιά, είναι τα ειδεχθή εγκλήματα και οφείλω να σας πω πριν έρθω στο κομμάτι της αρμοδιότητάς μου και ως Υπουργού Υγείας, ότι έχω μια βαθιά πεποίθηση, ότι οι συγκεκριμένοι δράστες συνήθως είναι δράστες οι οποίοι δεν μπορούμε να έχουμε πολλές ελπίδες οποιουδήποτε σωφρονισμού», ανέφερε ο ίδιος.

Ένα άλλο σκέλος το οποίο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, έχει να κάνει με την ενημέρωση και ενδυνάμωση των παιδιών, μέσω της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, να μπορούν να αναγνωρίζουν τη σεξουαλική κακοποίηση. Καθώς επίσης, και η μορφές κακοποίησης ανηλίκων από ανήλικους:

«Να μπορούν να καταγγέλλουν τις πράξεις, δηλαδή να έχουν μία γνώση των θεμάτων ότι κάτι το οποίο γίνεται, δεν είναι φυσιολογικό και να μπορεί να το καταγγείλουν. Αλλά, έχει μεγάλη σημασία και στο κομμάτι των πρωτοκόλλων των θεραπευτικών που σχετίζονται και με τους ανήλικους θύτες. Διότι αυτή τη στιγμή μία μορφή κακοποίησης στα παιδιά γίνεται και από παιδιά, από ανηλίκους. Συνεπώς, εκεί πέρα πρέπει να έχουμε μία διαφορετική προσέγγιση συγκριτικά με την προσέγγιση που μπορεί να υπάρχει προς τον ενήλικο θύτη», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Το Υπουργείο Υγείας και μέσα από το πρόγραμμα Δοξιάδη, τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, έχει διασφαλίσει συγκεκριμένα κονδύλια για 104 νέες δομές ψυχικής υγείας που θα ασχοληθούν με την προστασία, τη ενημέρωση των παιδιών, θυμάτων κακοποίησης και ειδικά στο σκέλος που σχετίζεται με τη σεξουαλική κακοποίηση.

«Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στο να μπορεί το προσωπικό μας γρήγορα να διαπιστώσει αυτές τις πράξεις, ώστε πολύ γρήγορα να προστατευθούν τα παιδιά και κεντρικό σημείο όπως είπαμε, είναι το ενιαίο εθνικό αρχείο καταγραφής», ανέφερε.

«Η ηθική είναι θέμα ανθρώπου, όχι πολιτικού χώρου»

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην πολιτική εκμετάλλευσης τέτοιων φαινομένων, όπως είπε, που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα:

«Πολλές φορές ακούμε για ηθικά πλεονεκτήματα. Η ηθική είναι θέμα ανθρώπου. Δεν είναι θέμα πολιτικού χώρου. Πολιτικοί χώροι που θέλησαν να προβάλουν ηθικό πλεονέκτημα συνήθως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνδυάζονταν με τον ολοκληρωτισμό που θέλανε να βάλουν μια πλευρά της ηθικής ανάτασης όσων πιστεύουν σε μια ιδεολογία και ότι όλοι οι άλλοι είναι οι ανήθικοι και οι διεφθαρμένοι».

Αποτελεί «ανήθικη προσέγγιση ενός πολύ ιδιαιτέρου θέματος που έχει να κάνει με την προστασία του παιδιού», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης, βουλευτές να βρίσκονται στο «χαμηλό επίπεδο υπονοούμενων ή και ευθέως λεγομένων για δήθεν συγκάλυψη ή εάν ο βιαστής έχει πολιτικό ή μη πολιτικό χρώμα, σε ποιο κόμμα άνηκε ο ένας ή ο άλλος», είπε.

Να αφήσουμε έξω από το πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης τα ειδεχθή εγκλήματα σε παιδιά, είπε στη συνέχεια, και «ας δουλέψουμε όλοι μαζί για την προστασία τους» , κατέληξε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ