Πλεύρης: Επίταξη ή 2.000 μηνιαίως σε γιατρούς – 250 ευρώ η εφημερία

Επίταξη ή 2.000 ευρώ τον μήνα θα πρέπει να διαλέξουν οι ιδιώτες γιατροί όταν κληθούν να ενισχύσουν το ΕΣΥ, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σήμερα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την υποχρωτικότητα της 3ης δόσης για την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού αλλά και στα νέα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού.

Επίταξη ή 2.000 ευρώ τον μήνα θα πρέπει να διαλέξουν οι ιδιώτες γιατροί όταν κληθούν να ενισχύσουν το ΕΣΥ, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σήμερα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την υποχρωτικότητα της 3ης δόσης για την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού αλλά και στα νέα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τρίτη δόση- Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό

Εμείς ακολουθούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Στην πρώτη φάση, πράγματι όλοι μιλούσαμε για μια αναμνηστική δόση, όπως μιλάμε, γιατί δεν ξέραμε εάν είναι απαραίτητη και αν θα επεκτεινόταν σε όλες τις ηλικίες ή αν θα είναι απλώς ενισχυτική.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν σιγά – σιγά ότι πλέον αυτή η 3η δόση συνδέεται άμεσα και με τη συνολική ανοσία του ανθρώπου. επίταξη

Δεν είναι τυχαίο ότι το 13% που είναι στις ΜΕΘ, είναι συμπολίτες μας που είναι εμβολιασμένοι και συνήθως έχουν εμβολιαστεί πριν τον Μάρτιο.

Στο επίπεδο τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποιο είναι το πρόβλημα; Αντιλαμβάνεστε ότι επειδή το πιστοποιητικό είναι ευρωπαϊκό, δεν μπορεί καμία χώρα να πει από μόνη της ότι θα αλλάξει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.

Να σας δώσω λοιπόν μία είδηση: Συζητήθηκε, ήδη, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας και στις αρχές Δεκεμβρίου, που έχουμε το Τυπικό, πλέον θα μπει η κουβέντα για τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά, επειδή εκεί χρειάζεται συμφωνία.

Πλεύρης για 3η δόση

Η 3η δόση είναι απαραίτητη. Είναι πολύ ευχάριστο ότι προστρέχουν οι πολίτες να κάνουν την 3η δόση και είναι λογικό, γιατί είναι κόσμος που έχει πειστεί για την αναγκαιότητα και έχει δει τα οφέλη. επίταξη

Δώσαμε παράταση μέχρι 31/12 να μείνουν ανοιχτά και τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα.

Να σας θυμίσω ότι είχαμε δεχτεί και μια κριτική «γιατί κρατάτε τα εμβολιαστικά κέντρα». Κρατήσαμε τα εμβολιαστικά κέντρα, ακριβώς γιατί εδώ έχουμε συνδυαστικά 3η δόση, 1η δόση.

Όπως και θέλω να το πω αυτό, να το ακούσουν οι πολίτες, επειδή έγινε και μια συζήτηση στη Βουλή: Έχουμε απόθεμα εμβολίων που αν αύριο το πρωί όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ζητήσουν να εμβολιαστούν και συγχρόνως όλοι θέλουν να κάνουν την 3η δόση, έχουμε επάρκεια εμβολίων. επίταξη

Η διασφάλιση των εμβολίων πια είναι απόλυτη. Το σύστημα μπορεί να εξυπηρετήσει άμεσα. Αν υπάρχουν συγκεκριμένες αβελτηρίες να τις δούμε αλλά κατά βάση παραμένει το πρόγραμμα του εμβολιασμού όπως παρέμενε όλο το διάστημα.

Μέτρα στις Εκκλησίες

Εμείς βάλαμε μέτρα ότι εκεί που είναι και ανεμβολίαστοι, να μπορεί να υπάρχει και ένα rapid test, το οποίο, ενώ κάποιοι το βλέπουν τιμωρητικά, είναι περισσότερο για την προστασία τους.

Να μπορούμε να βρούμε τη νόσηση και να μην βρεθούν σε πιο δύσκολη κατάσταση. Σε κάποιους χώρους επελέγη ότι δεν θα γίνει αυτό, που είναι και οι εκκλησίες. Γιατί; Γιατί υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που θεωρούνται αναγκαίες δραστηριότητες και βάσει του Συντάγματος είναι και το «θρησκεύεσθαι». επίταξη

Πώς το περιορίζεις; Για πρώτη φορά μπαίνουν μέτρα στους ιερείς και σε όσους είναι υποχρεωτικά χωρίς μάσκα όταν κάνουν τη λειτουργία. Στους πιστούς έμεινε ότι θα υπάρχει απόσταση και μάσκα.

Αυτό είπε και με την ανακοίνωση της η Ιερά Σύνοδος, που έγινε σε συνεννόηση με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, και στην οποία κάνει μία γενικότερη σύσταση για ελέγχους.
Καμία χώρα δεν έβαλε παραπάνω περιορισμούς στις εκκλησίες, ακόμα και αυτές που έχουν πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο.

Τεστ σε παιδιά

Τι ίσχυε μέχρι τώρα. Στους κλειστούς χώρους που ήταν αμιγώς για εμβολιασμένους κάνανε rapid test ή μοριακό τεστ. Τώρα πλέον σε όλους τους άλλους περιορισμούς που βάζουμε- επειδή θεωρείται αρκετά άδικο και για τα παιδιά 1-12 ετών, που δεν έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού, αλλά και για παιδιά ηλικίας 12-17, που είναι λογικό, είναι ακόμα χαμηλά τα ποσοστά- για να μην υπάρχει αυτή η επιβάρυνση, εξετάζουμε το θέμα στην Υπουργική Απόφαση που θα βγει, τα παιδιά να κάνουν self-test και όχι να χρειάζεται rapid test ή PCR.

Το εξετάσαμε και πραγματικά θα ήταν μια υπέρμετρη αδικία για γονείς, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι και έχουν το παιδί 1-11 ετών ή ακόμα και 12-17 που υπάρχουν εμβόλια για αυτές τις ηλικίες, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι εκεί ακόμα χρειάζεται αρκετή δουλειά να γίνει για να πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά. επίταξη

Στους χώρους, όμως, που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, θα ισχύει, ό,τι ίσχυε ως τώρα. Δηλαδή στην ταβέρνα, στη διασκέδαση, που είναι μόνο για εμβολιασμένους, για τον ανήλικο παραμένει το rapid, αλλά εκεί που είναι μικτοί χώροι και ο ανεμβολίαστος κάνει rapid ή μοριακό, ο ανήλικος σε αυτούς τους χώρους θα κάνει self-test.

Εμβολιασμός εγκύων

Εγώ εχθές έστειλα μία επιστολή στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και ζήτησα να ελέγξουν το πλαίσιο. Γιατί πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους επιστημονικούς φορείς και προφανέστατα ο κάθε ιατρός έχει την επιστημονική επάρκεια να δίνει συμβουλές. Αν, όμως, αυτές οι συμβουλές αντίκεινται στους κανόνες της Ιατρικής και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς είναι πειθαρχικά αδικήματα.

Μίλησα και με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τον κύριο Εξαδάκτυλο ο οποίος με ενημέρωσε ότι ήδη έχουν εξεταστεί κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν φάνηκε ότι υπήρχε ευθύνη του ιατρού, ήταν επιλογή της εγκύου.

Αλλά, καταλαβαίνετε, αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, διότι οι εγκυμονούσες, όπως μάς δείχνουν τα στοιχεία και είναι λογικό, επειδή οι οργανισμοί τους είναι πιο ευάλωτοι λόγω της εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά ή και να διασωληνωθούν. Όλων μας πόνεσε η καρδιά όταν ακούσαμε το θάνατο της γυναίκας που ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης. επίταξη επίταξη

Επομένως, σε αυτό το θέμα ζητάμε τη συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας και από την. πλευρά του Υπουργείου ήθελα να δοθεί ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε. συμπεριφορές που θα είναι αντιεπιστημονικές.

Ελλείψεις ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο ΕΣΥ και επίταξη 

Έχουν καλυφθεί οι θέσεις όσων μπήκαν σε αναστολή. Eχουν καλυφθεί με τρίμηνες. συμβάσεις και με κίνητρα από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά σε κάθε περίπτωση αναισθησιολόγοι. δεν υπήρχαν σε επάρκεια.

Έχουν φύγει και πολλοί στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη ειδικότητα είναι περιορισμένη. Κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν, είναι περίπου 1.300. Μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες κλίνες. ΜΕΘ και αν χρειαστεί θα αναπτυχθούν, αλλά θα είναι με αυτό προσωπικό, γιατί δεν υπάρχει παραπάνω. επίταξη

Έχουμε κατεβάσει μία τροπολογία για κίνητρα στους ιδιώτες ιατρούς. Αν και αυτή η τροπολογία δεν αποδώσει, το επόμενο στάδιο είναι ότι θα υποχρεωθούμε να πάμε σε επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Για τις δε ιδιωτικές κλινικές, είμαστε σε μία πλήρη συνεννόηση και ήδη έχουμε πάρει κλίνες. Covid, αλλά και non Covid και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα και θα συνεχίσουμε να. παίρνουμε, αλλά έχουμε και σχέδιο με τις ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα, όταν πιεστεί η. Αθήνα, συγκριμένες κλινικές που έχουμε ήδη μιλήσει να πάρουν και Covid και non Covid περιστατικά.

Άρα, θα υπάρχει μία πλήρη συνεργασία εκεί που έχουμε πρόβλημα. Το λέμε σε γιατρούς, καλούμε τους ιδιώτες, μιλάμε με τους Συλλόγους. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να επιτάξουμε υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών.

Και ευελπιστούμε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, γιατί τα κίνητρα δεν είναι. αμελητέα, είναι 250 ευρώ η εφημερία με χαμηλή φορολόγηση. Δεν είναι καθόλου αμελητέο το ποσό των 2.000 ευρώ για να μπεις το μήνα στο σύστημα, είναι σοβαρά κίνητρα.
Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν, αλλά είμαστε έτοιμοι και για το άλλο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

επίταξη γιατροί γιατρών επίταξη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ