Πλεύρης: Ένα 20ήμερο πίεσης στο επόμενο διάστημα – Η κατάτασταση

Για ένα 20ήμερο πίεσης το επόμενο διάστημα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Για ένα 20ήμερο πίεσης το επόμενο διάστημα μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ ο υπουργός, η μετάδοση του κορωνοϊού «γίνεται κατά βάση στους ανοικτούς χώρους, όπου και συγκεντρώνεται ο πληθυσμός» και ξεκαθάρισε ότι «κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν», απαντώντας σε όσους αντέδρασαν στη συγκεκριμένη δήλωση.

«Στους κλειστούς χώρους γίνεται πάντοτε μετάδοση, το ξέρουμε αυτό. Κλειστοί χώροι δεν υπάρχουν το καλοκαίρι στη χώρα μας. Όπου υπάρχουν και έχουμε μεγάλο συνωστισμό, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκεί πέρα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Οπουδήποτε αλλού υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας», είπε ο Πλεύρης.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει ελεγχόμενος

Εντοπίζοντας την πίεση στις απλές κλίνες, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα υπάρξει πίεση στις απλές κλίνες το επόμενο 20ήμερο αλλά διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη γιατί δεν υπάρχει ανάλογη πίεση στις ΜΕΘ.

Σημείωσε δε ότι αναπτύσσονται περισσότερες κλίνες στην Αττική όπου συγκεντρώνεται ο κύριος πληθυσμός της χώρας, ώστε να ανταποκριθεί το ΕΣΥ στην πίεση που θα υποστεί.

Βασικά σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι»

Για τη μετάδοση του κορωνοϊού

«Στην Ελλάδα τους θερινούς μήνες δεν υπάρχουν κλειστοί χώροι να λειτουργούν ιδιαιτέρως πολύ. Και η μετάδοση γίνεται κατά βάση στους ανοιχτούς χώρους που συγκεντρώνεται ο πληθυσμός.

Πείτε μου την τελευταία εβδομάδα σε ποιον κλειστό χώρο διασκέδασης πήγατε; Αυτή τη στιγμή έχουμε άνω των 30 βαθμών Κελσίου, κατά βάση στη χώρα μας αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.

Κυρίως, στους κλειστούς χώρους γίνεται πάντοτε μετάδοση, το ξέρουμε αυτό. Κλειστοί χώροι δεν υπάρχουν το καλοκαίρι στη χώρα μας. Όπου υπάρχουν και έχουμε μεγάλο συνωστισμό όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς εκεί πέρα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Οπουδήποτε αλλού υπάρχει η σύσταση για χρήση μάσκας. Δηλαδή δεν υπάρχουν κλειστοί χώροι κατά βάση, ούτε σινεμά έχουμε σε κλειστούς χώρους αυτή τη στιγμή, ούτε θέατρα έχουμε, ούτε εστίαση έχουμε σε κλειστούς χώρους, ούτε μπαρ έχουμε σε κλειστούς χώρους.

Είπα λοιπόν το αυτονόητο που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Ότι κατά βάση όταν κάποιος έρχεται και λέει να επαναφέρουμε την υποχρεωτικότητα στους κλειστούς χώρους στην πραγματικότητα υπάρχει ένα ολόκληρο κενό που έχει να κάνει με τους ανοιχτούς χώρους.

Οι ανοιχτοί χώροι κατά βάση και στα νησιά μας και στην Αθήνα παντού, ο κόσμος συνωστίζεται πλέον σε ανοιχτούς χώρους. Τι λέμε λοιπόν; Ότι παραμένει η σύσταση για τους κλειστούς χώρους όπως υπήρχε και υπάρχει και η σύσταση για τους ανοιχτούς χώρους.

Και για να καταλάβω κάτι. Αυτή τη στιγμή δηλαδή όλα λύνονται με το διοικητικό πρόστιμο; Πρέπει να υπάρχει ένας αστυνομικός πίσω από κάποιον πολίτη;»

Πλεύρης: Για τη χρήση της μάσκας

«Η μάσκα παραμένει ως σύσταση σε κλειστούς χώρους και όπου έχουμε ανοιχτούς χώρους που έχουν συνωστισμό. Η σύσταση λοιπόν παραμένει.

Το μόνο που είχε αφαιρεθεί είναι το διοικητικό πρόστιμο και πιστέψτε με στον ΣΚΑΪ ακόμα και αν βάζαμε υποχρεωτικότητα, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να έμπαινε μέσα ένας αστυνομικός να έβρισκε το διοικητικό πρόστιμο.

Η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο το οποίο εμείς το συνιστούμε να το φοράει ο πολίτης και ειδικά οι ευάλωτες ομάδες, αλλά από εκεί και πέρα να διαχωρίσουμε, ή υπάρχει σύσταση, δεν υπάρχει πλέον η υποχρεωτικότητα υπό την άποψη του διοικητικού προστίμου.

Την υποχρεωτικότητα αυτή τη στιγμή όπου κατά βάση η κινητικότητα στο σύνολό της βρίσκεται στους ανοιχτούς χώρους και στους χώρους διασκέδασης, κατά την εκτίμησή που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να επανέλθει υποχρεωτικό διοικητικό μέτρο και πρέπει να παραμείνει σε επίπεδο σύστασης».

Τι είπε ο Πλεύρης για τα κρούσματα

«Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα παραμένουμε σε ένα κύμα το οποίο υπάρχει.

Δηλαδή, ενώ ξεκίνησε με μια άνοδο στο 120% – 130% ,τώρα η άνοδος είναι κάτω του 10%. Αυτό λοιπόν μας κάνει να πιστεύουμε στα μοντέλα, ότι φτάνει στη κορύφωσή του το κύμα.

Το κύμα αυτό δεν έχει δώσει βαριές νοσηλείες. Βλέπετε ότι σταθερά οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε απολύτως ελεγχόμενο νούμερο.

Να θυμίσω ότι είχαν εμφανιστεί και στο ΣΚΑΪ αξιότιμοι καθηγητές οι οποίες ανέφεραν ότι θα ήμασταν στους 400 διασωληνωμένους στα τέλη Ιουλίου.

Δεν φαίνεται τέτοια εικόνα. Οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε ένα νούμερο ελεγχόμενο, αλλά ναι, υπάρχει μία πίεση στις απλές κλίνες που συνεχώς αναπτύσσονται.

Η πίεση αυτή είναι πίεση ελεγχόμενη, αλλά υπαρκτή και γιατί είναι υπαρκτή; Γιατί ο Ιούλιος είναι κατ’ εξοχήν μήνας που έχει και μεγάλη πίεση στα non Covid περιστατικά, διότι οι πολίτες που κάνουν κατά βάση τις διακοπές τους τον Αύγουστο, οποιαδήποτε ιατρική πράξη έχουνε σε εκκρεμότητα, την κάνουν πριν τις διακοπές.

Άρα, το επόμενο εικοσαήμερο θα έχουμε μία πίεση του εθνικού συστήματος υγείας και σε non Covid και σε Covid περιστατικά στις απλές κλίνες.

Το βλέπουμε καθημερινά. Παίρνουμε τα στοιχεία. Βλέπουμε να έχουμε αρνητικό ισοζύγιο στα εισιτήρια με τα εξιτήρια, άρα έχουμε περισσότερα εισιτήρια.

Αναπτύσσουμε παραπάνω κλίνες και είμαστε και σε μια συνεννόηση, όπως έγινε και με το Φλέμινγκ λόγου χάρη, να δώσει παραπάνω κλίνες. Η πίεση αυτή αποτυπώνεται να μην πω αποκλειστικά αλλά κυρίως στο λεκανοπέδιο, κάνουμε την ανάπτυξη των κλινών, είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το οποίο βλέπουμε και το βλέπουμε όχι μόνο στην Ελλάδα, το βλέπουμε σε όλες τις χώρες όπου υπήρξε το κύμα, ότι υπάρχει μια άνοδος στις απλές κλίνες, αλλά αναλογικά δεν υπάρχει αντίστοιχη άνοδος στις κλίνες εντατικής θεραπείας.

Αυτό είναι συνδυαστικό, είναι συνδυαστικό από τη μετάλλαξη ως μετάλλαξη που πολλοί ειδικοί λένε ότι κατά βάση μένει στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και δεν κατεβαίνει στο κατώτερο. Αλλά επιπλέον κι αυτή είναι μία πραγματικότητα και πρέπει να το λέμε, ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας από τον Απρίλιο και μετά είναι στον μέσο ευρωπαϊκό όρο στον εμβολιασμό, έχει εμβολιαστεί ο ελληνικός πληθυσμός σχετικά πιο πρόσφατα.

Δηλαδή η Πορτογαλία που έχει μία πολύ μεγαλύτερη πίεση και θανάτους τώρα είναι ότι είχε πετύχει τα νούμερα νωρίτερα, άρα δείχνει ότι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και αποδεικνύεται γιατί αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά».

Για τις αναστολές

«Αυτή τη στιγμή η απόφαση που υπάρχει κι αυτή η απόφαση υλοποιείται, είναι ότι μέχρι 31/12 θα βρίσκονται σε αναστολή.

Και για να σας πω κάτι που έχει σημασία, ένα στοιχείο, τα έχω μπροστά μου. Ενώ όταν ξεκίνησε η αναστολή είχαμε 6.212 υγειονομικούς σε αναστολή, με τα στοιχεία του Ιουλίου οι άνθρωποι που είναι σε αναστολή είναι 2.148.

Οι μη εμβολιασμένοι αυτή τη στιγμή παραμένουν σε μια τραγική μειοψηφία, δηλαδή στους 105.000 περίπου που εργάζονται στο εθνικό σύστημα υγείας έχουμε 2000 ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ