Πλεύρης: «Δεν δόθηκε ευκαιρία στον 49χρονο να τον δει γιατρός»

Στο περιστατικό θανάτου του 49χρονου στην Πάτρα έξω από το νοσοκομείο, το οποίο δεν εφημέρευε, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ο οποίος είπε ότι βάσει της προκαταρκτικής έρευνας διατάχθηκε ΕΔΕ.

Στο περιστατικό θανάτου του 49χρονου στην Πάτρα έξω από το νοσοκομείο, το οποίο δεν εφημέρευε, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ο οποίος είπε ότι βάσει της προκαταρκτικής έρευνας διατάχθηκε ΕΔΕ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η άποψη ότι όταν ένα νοσοκομείο δεν εφημερεύει είναι «κλειστό» δεν ισχύει, είπε και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν κλειστά νοσοκομεία στη χώρα». Όπως εξήγησε, αν ένας άνθρωπος βρεθεί σε νοσοκομείο που δεν εφημερεύει η διάγνωση πρέπει να γίνει από γιατρό. «Άπαξ και ένα περιστατικό πάει σε κάποιο νοσοκομείο, είναι περιστατικό του νοσοκομείου και οφείλουν να το διαχειριστούν».

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «δεν του δόθηκε η ευκαιρία να τον δει ένας γιατρός. Αν τον είχε δει ακόμα και λανθασμένη διάγνωση να είχε γίνει θα μιλούσαμε για ιατρικό λάθος αλλά εδώ μιλάμε για ένα ευρύτερο πρόβλημα καθώς ο 49χρονος βρέθηκε σε μια διαδικασία χωρίς καμία βοήθεια».

Μάλιστα, πριν από τον 49χρονο, εφαρμόστηκε σωστά το πρωτόκολλο, όταν πήγε ένας ασθενής και η ίδια νοσηλεύτρια κάλεσε τον γιατρό για διάγνωση και τον έστειλαν στο νοσοκομείο που εφημέρευε. Τον 49χρονο δεν τον είδε γιατρός και η εκτίμηση έγινε από τη νοσηλεύτρια, που σε εκείνη την περίπτωση δεν εφάρμοσε το πρωτόκολλο όπως προηγουμένως.

Σχετικά με το να τεθούν κάποιοι εργαζόμενοι σε αργία, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει το πειθαρχικό όργανο που κάνει τον έλεγχο.

Επίσης, μίλησε για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. «Το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα έχουμε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας» και για αυτό «έχουμε έτοιμα ολόκληρα μοντέλα για το πώς θα λειτουργήσουμε» για την αντιμετώπισή της, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πολλές δομές, και ιδιωτικές, για να αντιμετωπιστεί η όποια πίεση. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν πριν έναν χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες μέσα στο καλοκαίρι, είπε ότι υπάρχει μια ισορροπία σε εισιτήρια-εξιτήρια και στα κρούσματα παρατηρείται σταθεροποίηση με καθοδική τάση. Μάλιστα, το 30-35% των περιπτώσεων πάει για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και διαγιγνώσκονται με κορωνοϊό. Επομένως, δεν νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού, αλλά λόγω άλλης πάθησης και αναγκαστικά μεταφέρονται σε κλίνες covid μετά τη διάγνωση.

Ο υπουργός τόνισε ότι η νόσηση πλέον είναι πολύ πιο ήπια και οι νοσηλείες είναι σταθερές. «Η πίεση ήταν στην Αθήνα κατά βάση», προσέθεσε και ανέφερε ότι το πρόβλημα θα είναι αν πιεστούν οι δομές στη νησιωτική χώρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πίεση και ο Αύγουστος προβλέπεται καλύτερος.

Υπογράμμισε, δε, ότι υπάρχει μια μείωση 5-10% στα κρούσματα.

Σχετικά με την εβδομαδιαία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ είπε ότι είναι προτιμότερη καθώς η πανδημία έχει πλέον άλλα χαρακτηριστικά.

Τα βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα».

Για το νομοσχέδιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

«Αυτή τη στιγμή στο νομικό μας πλαίσιο έχει μείνει, έχουν μείνει δυο διατάξεις. Ότι η γυναίκα δεν μπορεί να κάνει κρυοσυντήρηση του γενετικού της υλικού. Προσέξτε, όχι γονιμοποιημένου, του γενετικού της υλικού, χωρίς συναίνεση του συντρόφου. Και μια χωρισμένη γυναίκα εάν έχει κάνει κρυοσυντήρηση ωαρίου για να μπορεί να του κάνει χρήση θα πρέπει να πάρει συναίνεση από το χωρισμένο σύντροφό της.

Αλλάζουν αυτά τα δύο, αποσυνδέεται πλήρως η συναίνεση.

Δίνουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν κοινωνική κρυοσυντήρηση. Σήμερα μπορεί μια γυναίκα να κάνει κρυοσυντήρηση μόνο για ιατρικούς λόγους. Γίνεται αλλά γίνεται παράνομα. Πλέον δίνουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες εάν το θέλουν σε μικρότερη ηλικία να κάνουν κρυοσυντήρηση ώστε εάν ποτέ θελήσουν να αποκτήσουν παιδιά να έχουν το δικό τους ωάριο.

Ακόμα, αυξάνουμε το όριο ηλικίας. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να μπορούν να κάνουν με ασφάλεια υποβοηθούμενη αναπαραγωγή άτομα που πάσχουν από HIV.

Δεν υπάρχει τέτοια μονάδα στη χώρα δημόσια. Άρα συστήνουμε στο ΑΤΤΙΚΟ μια τέτοια μονάδα για τους συνανθρώπους με HIV που θέλουν να έχουν υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Πλεύρης: Τι είπε για τα intersex άτομα

«Με συγκίνησε πάρα πολύ μια τοποθέτηση ατόμου, μητέρας intersex ατόμου.

Τα intersex άτομα να το καταλάβουμε είναι τα άτομα που έχουν γεννηθεί με διαταραχή φύλου. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς η χώρα μας είχε μείνει πίσω σε αυτό το πλαίσιο και επαφίονταν σε απόφαση των γονέων όταν γεννιόταν το παιδί ουσιαστικά να αποφασίσουν το φύλο το οποίο θα έχει.

Παρουσιάστηκε ότι πολλές φορές αυτή η επιλογή δεν γίνεται με όρους ιατρικούς ούτε με όρους επιθυμίας του παιδιού. Γίνεται με όρους καθαρά επιθυμίας των γονέων.

Πλέον θα υπάρχει μια επιτροπή η οποία θα βλέπει τις ανάγκες του παιδιού και μέχρι τα 15 καταρχήν επιλέγουμε να μην γίνεται ιατρική πράξη ώστε να μπορεί να γίνει μετά τα 15, να έχει σχηματισμένη άποψη το παιδί και ο ίδιος να αποφασίσει το φύλο για να μην έχουμε τα φαινόμενα να αποφασίζουν οι γονείς για μια κρίσιμη τέτοια απόφαση μόνοι τους».

Για την κατάργηση της καθημερινής ενημέρωσης των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα Υγείας

«Αυτή τη στιγμή, όπως και σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης, πάλι τελευταίοι πάμε σε αυτό το μοντέλο, επειδή ακριβώς έχει άλλα χαρακτηριστικά η πανδημία, θέλουμε να δίνουμε μία εβδομαδιαία ενημέρωση.

Να σας θυμίσω, γιατί πολλές φορές και από καθηγητές που φιλοξενείτε εδώ πέρα, ακούμε κάποια μοντέλα και θυμάμαι, ότι είχαμε ακούσει ότι θα έχουμε 400 διασωληνωμένους στο τέλος Ιουλίου.

Είχε ειπωθεί στα κανάλια. Βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά στους 110, δηλαδή πολύ κάτω από αυτούς τους οποίους αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι νοσηλείες σε απλές κλίνες είναι πάρα πολλές. Υπάρχει δηλαδή αυτή τη στιγμή μία αύξηση νοσηλείας στις απλές κλίνες, οφείλω όμως να σας πω ότι το 30% με 35% των περιπτώσεων είναι περιπτώσεις που έχουν πάει για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και μπορεί να διαγιγνώσκονται παράλληλα και με κορονοϊό.

Δηλαδή, δεν νοσηλεύονται λόγω της ανάγκης νοσηλείας από κορονοϊό.

Νοσηλεύονται για λίγο τον οποίον πήγαν, αλλά μπαίνουν σε μονάδες Covid. Αυτή τη στιγμή οι νοσηλείες τριπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος.

Αυτή τη στιγμή αρχίζει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε εισιτήρια – εξιτήρια. Τις τελευταίες 5 – 6 μέρες έχουμε σταθεροποιήσει με καθοδική τάση.

Είναι πάλι σταθερά σε αριθμούς, τους οποίους ελέγχουμε με πίεση όμως.

Δηλαδή, γιατί με πίεση; Γιατί πλέον ο Ιούλιος είναι ένας μήνας που έχει και πάρα πολλά καθαρά περιστατικά. Επειδή είναι ο μήνας πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, συνήθως όλοι οι πολίτες κάνουν τις ιατρικές πράξεις που πρέπει.

Η πίεση ήταν στην Αθήνα κατά βάση.

Τα μοντέλα τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι ότι σταθεροποιείται το κύμα, οπότε στην σταθεροποίηση του κύματος θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα που θα παραμείνει μία πίεση και σιγά – σιγά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Από τη στιγμή που σταθεροποιείται το κύμα και έχουμε μείωση ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος. Βέβαια ο Αύγουστος έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχει ακόμα περισσότερο πληθυσμό στις τουριστικές περιοχές. Η Αθήνα, να είμαστε ειλικρινείς, όσο και να πιεστεί, έχει πολύ μεγάλες μονάδες, οπότε έχοντας πολύ μεγάλες μονάδες.

Η νησιωτική χώρα αυτομάτως μπορεί να δημιουργήσει μία μεγαλύτερη πίεση όπου θα πρέπει να έχουμε ένα μοντέλο που ευτυχώς δεν το έχουμε χρειαστεί, το έχουμε χρειαστεί σε πολύ μικρό βαθμό διακομιδών λόγω Covid, οπότε είμαστε σε μια συνεννόηση όπου χρειάζεται να γίνουν διακομιδές.

Υπό την έννοια των κρουσμάτων υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία έχουν αρκετά κρούσματα, αλλά μεταφορά αυτών των κρουσμάτων σε νοσηλείες σε νησιωτική περιοχή που να δημιουργούν παραπάνω πίεση από ότι υπολογίζαμε στο σύστημα δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Υπάρχουν πολλές στις απλές κλίνες στην Αθήνα, παραμένει δηλαδή στην Αθήνα να βλέπουμε αυτό το μοντέλο, είναι πολύ σημαντικό ότι δεν μεταφέρονται οι απλές κλίνες σε ΜΕΘ, αναλογικά πολύ λιγότερο και αυτό να ξέρετε οφείλεται αφενός λόγω των μεταλλάξεων αυτών που φαίνεται ότι δεν δείχνουν τη νοσηρότητα που έδειχναν οι προηγούμενες μεταλλάξεις.

Αλλά επιπλέον ότι αυτή τη στιγμή είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους εμβολιασμούς, τόσο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών δεύτερης δόσης αλλά και της τρίτης δόσης».

Πλεύρης: Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

«Έχουμε προετοιμάσει τον κόσμο ότι ενώ το καλοκαίρι θα είναι μια κατάσταση διαχειρίσιμη, το Σεπτέμβριο και το χειμώνα θα έχουμε μια μεγαλύτερη πίεση, ακόμα και με τις ίδιες μεταλλάξεις.

Δηλαδή και με το θετικό σενάριο ότι θα έχουμε αυτές τις μεταλλάξεις περιμένουμε μια παραπάνω πίεση.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μοντέλα ενεργοποίησης για το πως θα λειτουργήσουμε για την αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δηλαδή ξεκινάμε αυτή τη στιγμή ένα μοντέλο ακριβώς επειδή σε αντίθεση με τη Δέλτα που είχαμε πέρυσι τέτοια εποχή που ήταν πολύ νοσηρή και σε ευρύτερες ηλικίες όχι μόνο στις ευάλωτες, πλέον έχουμε μια μετάλλαξη πολύ εύκολα διαχειρίσιμη εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το σύστημα κρασάρει όταν έχουμε νοσηλείες ΜΕΘ γιατί οι ΜΕΘ τελειώνουν. Δεν υπάρχουν απεριόριστες ΜΕΘ. Αυτό λοιπόν τώρα το μοντέλο που θα βάλουμε και ήδη ξεκινήσαμε είναι ότι από το Σεπτέμβριο θα έχουμε πάρα πολλές δομές και ιδιωτικές, διότι πλέον οι ιδιωτικές δομές ενώ τη Δέλτα δεν μπορούσαν να την διαχειριστούν γιατί είχαμε τεχνογνωσία.

Εδώ πέρα οι λοιμώξεις οι οποίες φαίνονται είναι λοιμώξεις που χρειάζονται απλές κλίνες, άρα θέλουμε να έχουμε περισσότερες δομές.

Κάνουμε λοιπόν έναν σχεδιασμό που τον έχουμε ολοκληρώσει..

Έχουμε αντιϊκά φάρμακα και κάνουμε τις μεγάλες παραγγελίες. Δηλαδή, δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν πριν ένα χρόνο και έχουμε και μια εμβολιαστική κάλυψη καλή, που προφανώς αυτή η εμβολιαστική κάλυψη θα επικαιροποιηθεί περιμένοντας και τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Αυτά που σας λέω, είναι ότι σταθερά έχουμε από 5% ως 10% τις τελευταίες μέρες μείωση κρουσμάτων, άρα αυτό σημαίνει ότι πια έχουμε σταθεροποιηθεί σε αριθμό».

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid είναι εννοείται όχι κλίνες ΜΕΘ. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι γύρω στους 110.

Οι υπόλοιποι (σ.σ. απλές κλίνες) βρίσκονται κάτι λιγότερο από 2.000».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ