Πλεύρης: Ανεμβολίαστοι όσοι στους 7 μήνες δεν έχουν κάνει την 3η δόση

Επτά μήνες θα διαρκεί από 1η Φεβρουαρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για όσους δεν κάνουν τρίτη δόση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Επτά μήνες θα διαρκεί από 1η Φεβρουαρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για όσους δεν κάνουν τρίτη δόση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Πλεύρης μίλησε στον ΑΝΤ1 για τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα και την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον, κάνοντας ειδική αναφορά στον χρόνο διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ακόμη, αναφέρθηκε στο πώς εξελίσσεται η πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης, ενώ τόνισε πως θα καταγγέλλεται η σύμβαση όσων υγειονομικών δεν είναι εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, λοιπόν, η ισχύς του πιστοποιητικού με δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 θα διαρκεί επτά μήνες, ωστόσο δεν επηρεάζεται η ισχύς του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ταξίδια στην Ευρώπη (έχει διάρκεια εννέα μήνες).

«Όπως γνωρίζετε, έχει ληφθεί μια απόφαση ότι όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μετά το επτάμηνο, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι», είπε αρχικά επί του θέματος.

Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε: «Ήδη είχαμε προαναγγείλει ότι αυτό θα επεκταθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, για τους ενηλίκους μιλάμε πάντα όχι για τους ανηλίκους. Από 1η Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το επτάμηνο, θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος, δηλαδή το πιστοποιητικό θα ισχύει μεν, γιατί είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που ισχύει εννέα μήνες, αλλά δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι για τους αμιγώς για εμβολιασμένους».

«Άρα, για να το πούμε απλά, όσοι συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους επτά μήνες από τότε που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση. Ως καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου», σημείωσε ο υπουργός, για να προσθέσει: «Έχουμε δει με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τον κύριο Θεμιστοκλέους, ότι υπάρχουν επαρκέστατα ραντεβού, προκειμένου το σύνολο των δικαιούχων που κλείνει το επτάμηνο να μπορεί από αύριο να βρει ραντεβού για να κάνει την αναμνηστική δόση».

Ακόμη, ανέφερε ότι περίπου 500.000 άτομα δεν έχουν κάνει ακόμα την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Πλεύρης: «Κανένα πρόβλημα με την επάρκεια φαρμάκων»

Από τις σχολικές μονάδες θα διατεθούν, το πρωί της Δευτέρας (10/1), self test σε όσους μαθητές που δεν μπόρεσαν να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία, είπε ο Θ. Πλεύρης.

«Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα. Το αν υπήρξαν στις γιορτές, όπως πληροφορήθηκα μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αφορά στο κομμάτι της τροφοδοσίας για τις φαρμακαποθήκες και αυτό δεν σχετίζεται με ελλείψεις φαρμάκων. Άρα η χώρα δεν έχει κανένα πρόβλημα στην επάρκεια φαρμάκων», πρόσθεσε.

Σε ό, τι αφορά τα self-test, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «από την Τετάρτη που άνοιξε η πλατφόρμα μέχρι εχθές, διατέθηκαν κοντά στα 7.000.000. Αφορά περίπου το 88% των δικαιούχων και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφηκε ποτέ, από τότε που εφαρμόστηκε το μέτρο.

Επειδή, όμως, υπάρχει περίπτωση κάποιοι γονείς να μην τα έχουν ήδη προμηθευτεί, όπως έχει ανακοινωθεί από εχθές, οι σχολικές μονάδες, που έχουν self-test, θα μπορέσουν αύριο να τα διαθέσουν στους μαθητές που δεν μπόρεσαν να τα προμηθευτούν. Όσες σχολικές μονάδες έχουν έλλειψη θα απευθυνθούν στις διοικήσεις.

«Στο 15%-20% των κρουσμάτων η “Δέλτα” -Αναπτύσσονται επιπλέον κλίνες Covid»

«Αυτό που μας προβληματίζει στο υπουργείο όσον αφορά τις νοσηλείες, είναι ότι το 50% αφορούν ασθενείς με “Όμικρον” και το 50% με “Δέλτα”», είπε ο κ. Πλεύρης, για να διευκρινίσει: «Προσέξτε, ενώ στην κοινότητα η “Όμικρον” επικρατεί, είναι άνω του 80% αυτή τη στιγμή, ως προς τις νοσηλείες τα στοιχεία που παίρνουμε είναι μοιρασμένα. Δηλαδή το 15%-20% της “Δέλτα” που υπάρχει στην κοινότητα, μας δίνει το 50%-55% των νοσηλειών.

Έχουν αποφασιστεί κάποια πράγματα, τα οποία γίνονται παράλληλα, ξεκαθάρισε ο υπουργός:

Αυτά είναι:

Το πρώτο, που ξεκινά από τη Δευτέρα, είναι ότι όλες οι ιδιωτικές Κλινικές, που έχουν αντίστοιχα τμήματα, δίνουν από το 10% έως το 15% των μονάδων τους για διαχείριση covid περιστατικών. Άρα, θα έχουμε 300 με 400 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, αναπτύσσονται άλλες 170 κλίνες στο ΕΣΥ, έχουμε πίεση σε απλές κλίνες. Το «Σισμανόγλειο» επιχειρησιακά επιλέγεται και γίνεται νοσοκομείο Covid και την εφημερία του θα την κάνει το Ογκολογικό των Αγίων Αναργύρων και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Αυτό είναι για ένα μήνα που θα έχουμε την πίεση.

Όσον αφορά το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, είπε πως βγαίνει από τις εφημερίες, δεν κλείνει. Τα κρεβάτια του θα λειτουργούν κανονικά. Εξυπηρετεί, νοσηλεύει κόσμο. Την ημέρα που θα έκανε εφημερία, αντί να την κάνει αυτό, θα την κάνουν τα άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία. «Αλλά, οι κλίνες δεν μειώνονται, απλώς βγαίνει από την εφημερία. Αναστολή λειτουργίας δεν υπάρχει», υπογράμμισε.

Στο «τραπέζι» οι απολύσεις ανεμβολίαστων υγειονομικών

«Συνεχώς βγαίνουν προκηρύξεις. Τώρα θα βγουν για 4.000 για νοσηλευτές και για 910 λοιπό προσωπικό. Αυτές είναι άμεσες προκηρύξεις, που βγαίνουν τώρα», επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

Ακόμη, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Όπως είπε, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό, ώστε κάποιος να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχει κόσμος σε αναστολή που δεν έχει εμβολιαστεί. Έχουμε δώσει περιθώριο ότι μέχρι 31 Μαρτίου θα παραμένουν σε αναστολή. Υπάρχει περίπτωση, και το εξετάζουμε σοβαρά, ο εμβολιασμός για την Covid να είναι πλέον υποχρεωτικός, προκειμένου οι εργαζόμενοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός, όχι απλώς για την πρόσληψη, αλλά και για την παραμονή. Δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί, δεν έχει κλείσει. Αν όμως το αποφασίσουμε, είναι βέβαιο ότι όποιος δεν θα εμβολιάζεται, δεν θα παραμένει μετά στο ΕΣΥ», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ