Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού αντί 300 ευρώ από τη Βουλγαρία

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει το φαινόμενο διακίνησης με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από την Βουλγαρία, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η ΕΡΤ.

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει το φαινόμενο διακίνησης με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από την Βουλγαρία, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η ΕΡΤ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Για τον τρόπο με τον οποίο δρουν Βούλγαροι απατεώνες, παρέχοντας πλαστά πιστοποιητικά σε άτομα, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, μίλησε στη δημόσια τηλεόραση ο «επιχειρησιακός βραχίονας» του παράνομου κυκλώματος στην Ελλάδα, ο οποίος επιβεβαίωσε αυτό που υπήρχε ως φήμη: έναντι 300 ευρώ μπορεί να αποκτήσει κάποιος πιστοποιητικό εμβολιασμού από τη Βουλγαρία, χωρίς να του έχει χορηγηθεί δόση, με ενδιαφερόμενους να προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία «πνίγεται» το τελευταίο διάστημα από τον κορωνοϊό.

Με την Βουλγαρία να σπάει κάθε μέρα αρνητικά ρεκόρ θνησιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να καταγραφεί τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Η Βουλγαρία είναι η χώρα με τους περισσότερους «αρνητές», αυξάνονται διαρκώς οι καταγγελίες για οικογενειακούς γιατρούς που εκδίδουν πιστοποιητικά εμβολιασμού. Τα πλαστά πιστοποιητικά εκδίδονται με τα στοιχεία του κάθε πολίτη, χωρίς όμως να έχει εμβολιαστεί.

Οικογενειακοί γιατροί

Στη Βουλγαρία, οι εμβολιασμοί γίνονται από οικογενειακούς γιατρούς (σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον -ο γιατρός είναι πρόσωπο με πρόσωπο με τον ασθενή, ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα εμπλέκονται πάντα 6-7 άτομα στη διαδικασία) και αυτό φαίνεται να έχει επιτρέψει σε επιτήδειους να εμπορεύονται πιστοποιητικά άνευ εμβολιασμού, κάτι που έχει γίνει γνωστό και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την μαρτυρία «μεσάζοντα» που προβλήθηκε στην ΕΡΤ, με μόλις 300 ευρώ και μια ολιγόωρη επίσκεψη στη Σόφια, μπορεί κάποιος να προμηθευτεί Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

plasto1

Η δράση των απατεώνων με τους Fake εμβολιασμούς σε μόνιμους κάτοικους της χώρας, που εμφανίζονται να έχουν γίνει στο εξωτερικό και δη σε Βουλγαρία και Ρουμανία, φαίνεται πως έχει μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών. Μάλιστα, στο πλαίσιο της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, υπάρχει σχετική πρόβλεψη για σοβαρές ποινικές και οικονομικές κυρώσεις απέναντι σε παράνομες πράξεις που σχετίζονται με τα τεστ και τα εμβόλια.

Τα δημοσιεύματα στα ξένα δίκτυα

Στο μεταξύ, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία έχουν γίνει εκτενή ρεπορτάζ για το ποσό ευκολά μπορεί κάποιος στις γειτονικές μας χώρες να προμηθευτούν ένα τέτοιο πλαστό έγγραφο.

Οι καταγγελίες είναι πολλές, και προέρχονται, κυρίως, από μαρτυρίες γιατρών που καταθέτουν πως ασθενείς παραδέχονται ότι διαθέτουν πιστοποιητικό, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί.

Μάλιστα, από τις 21 Οκτωβρίου όσοι θέλουν να επισκεφθούν κλειστούς χώρους στη Βουλγαρία, όπως καφετέριες, ξενοδοχεία, αίθουσες συναυλιών, μουσεία και πισίνες, πρέπει να επιδεικνύουν το «Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού».

plasto2

Πριν από λίγες ημέρες, ο μεταβατικός υπουργός Υγείας, κ. Στόιτσο Κατσάροφ, δήλωσε πως έχει κορεστεί το σύστημα. Υγείας και μάλιστα προσανατολίζονται να ξεκινήσουν τις διακομιδές ασθενών κορωνοϊού σε τρίτες χώρες. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Κατσάροφ είπε στους δημοσιογράφους ότι ελέγχονται δεκάδες αναφορές για πλαστά πιστοποιητικά.

Την ίδια ώρα οι δικαστικές αρχές, σε συνεργασία με τα Υπ. Εσωτερικών και Υγείας της χώρας εξετάζουν κάθε αναφορά /καταγγελία παράνομης έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κ. Πέταρ Βιτάνοφ.

«Ο αριθμός των μολυσμένων μετά τον “υποτιθέμενο” εμβολιασμό στη Βουλγαρία είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι σε άλλες χώρες. Αυτό υποδηλώνει αυτόματα πως κάτι συμβαίνει εδώ, γιατί δεν υπάρχει. περίπτωση το εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό στη Γερμανία ή την Ιταλία και όχι στη Βουλγαρία. Αυτό υποδηλώνει και είναι απόδειξη ότι τα πλαστά πιστοποιητικά χρησιμοποιούνται εδώ», δήλωσε ο κ. Βιτάνοφ και προσέθεσε ότι η στρέβλωση των. στατιστικών υπονομεύει την εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό και τους γιατρούς στη. Βουλγαρία, και ως τελικό αποτέλεσμα μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε μη αναγνώριση. βουλγαρικών πιστοποιητικών στην Ευρώπη.

Εάν αυτό το πρόβλημα συνεχίσει να βαθαίνει, ο κ. Πέταρ Βιτάνοφ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Όπως προσθέτει, τελικά το μεγαλύτερο πρόστιμο είναι οι χαμένες ανθρώπινες ζωές.

plasto3

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ