Pfizer – Merck: Προς έγκριση τα χάπια – Ελπίδες για λιγότερους θανάτους

Το πειραματικό φάρμακο της Merck & Co Inc για τη νόσο COVID-19, με τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη, λογικά θα έχει παρόμοια δράση έναντι οποιασδήποτε νέας παραλλαγής του ιού SARS-CoV-2, τονίζει στέλεχος της εταιρείας, εν μέσω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Ομικρον που ανησυχεί ιδιαιτέρως την επιστημονική κοινότητα.

Το πειραματικό φάρμακο της Merck & Co Inc για τη νόσο COVID-19, με τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη, λογικά θα έχει παρόμοια δράση έναντι οποιασδήποτε νέας παραλλαγής του ιού SARS-CoV-2, τονίζει στέλεχος της εταιρείας, εν μέσω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Ομικρον που ανησυχεί ιδιαιτέρως την επιστημονική κοινότητα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το φάρμακο, που ανέπτυξε η Merck μαζί με τη Ridgeback Biotherapeutics, παρουσιάζει αντιικές ιδιότητες κατά των παραλλαγών του νέου κορωνοϊού, όπως επί παραδείγματι της παραλλαγής Δέλτα, δήλωσε η κ. Ντάρια Χαζούντα, αντιπρόεδρος του τμήματος μολυσματικών ασθενειών και εμβολίων της Merck, της αμερικανικής πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας με έδρα το Κένιλγουορθ, στο Νιου Τζέρσεϊ.

Η Ridgeback Biotherapeutics είναι η εταιρεία που έλαβε την άδεια βιομηχανικής ανάπτυξης του εν λόγω φαρμάκου (με τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη), αφού αρχικά αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Emory κατά του ιού της γρίπης.

Τι αποφάσισε η ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών του FDA

Χθες, επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε στις ΗΠΑ αποφασίζοντας να συστήσει στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να εγκρίνει ένα χάπι για την Covid από τη Merck για ενήλικες υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για το πρώτο χάπι σε μια νέα κατηγορία αντιικών φαρμάκων που θα μπορούσε να λειτουργήσει ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα μεταλλάξεων του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης και της «Όμικρον».

Το φάρμακο, γνωστό ως μολνοπιραβίρη (molnupiravir) είναι ένα αντιικό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού όπως άλλα αντιικά φάρμακα, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων. Η μολνοπιραβίρη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει μέτρια τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, κυρίως από τις παραλλαγές Delta, Mu και Gamma .

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων το συνέστησε για ασθενείς με Covid που είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή έχουν ιατρικές παθήσεις που τους καθιστούν ευάλωτους σε σοβαρές ασθένειες.

Το χάπι θα μπορούσε να εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες εντός ημερών και θα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του έτους.

Έγκριση και σε χάπι της Pfizer

Τις επόμενες εβδομάδες, ο FDA μπορεί επίσης να πάρει το πράσινο φως για ένα παρόμοιο χάπι από την Pfizer που φαίνεται να είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικό από αυτό της Merck.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει πειράματα για να δουν πόσο καλά τα χάπια εμποδίζουν την αναπαραγωγή των μεταλλάξεων της Omicron. Αλλά υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι θα παραμείνουν αποτελεσματικά ακόμα κι αν η παραλλαγή μπορεί μερικές φορές να αποφύγει τα εμβόλια.

Εάν εγκριθεί η μολνοπιραβίρη, η προσφορά στις ΗΠΑ αναμένεται αρχικά να είναι περιορισμένη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη κάνει παραγγελία της θεραπείας, με περίπου 700 δολάρια ανά άτομο, για 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Merck αναμένεται να προμηθεύσει αυτά τα χάπια πριν από τον Φεβρουάριο.

Η θεραπεία χορηγείται εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και λαμβάνεται ως 40 χάπια σε διάστημα πέντε ημερών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ