Περίπου 2.000 μονοκλωνικά Evusheld σε πρώτη φάση στην Ελλάδα

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Συνολικά περί τα 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα μακράς δράσης AZD7442 (Evusheld της AstraZeneca) αναμένονται στην Ελλάδα, ως προφυλακτική αγωγή για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μετά την αναμενόμενη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Συνολικά περί τα 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα μακράς δράσης AZD7442 (Evusheld της AstraZeneca) αναμένονται στην Ελλάδα, ως προφυλακτική αγωγή για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μετά την αναμενόμενη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του healthpharma.gr στις πρώιμες συζητήσεις του υπουργείου Υγείας με την παρασκευάστρια εταιρεία AstraZeneca, προβλέπεται η διάθεση 2.000 τεμαχίων Evusheld.

Μολονότι εκκρεμεί η έγκριση του ΕΜΑ, που θα «ξεκλειδώσει» και τη διαδικασία διάθεσης τους και στη χώρα μας, η Βρετανία εξασφάλισε το κοκτέιλ των μονοκλωνικών αντισωμάτων την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών η ενέσιμη αγωγή μειώνει κατά 77% τον κίνδυνο συμπτωματικής νόσου σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό ή ιστορικό σοβαρών παρενεργειών από εμβόλιο για τον SARS-CoV-2. Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε σήμερα η AstraZeneca το κοκτέιλ αντισωμάτων για την πρόληψη της COVID-19 διατήρησε την εξουδετερωτική δραστηριότητα και κατά των παραλλαγών Omicron του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικά μεταδοτικής υποπαραλλαγής BA.2, σε ένα ανεξάρτητο εργαστήριο μελέτη.

Μία ενδομυϊκή ένεση προσφέρει προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες, αν και τα δεδομένα αποτελεσματικότητας έναντι της παραλλαγής Όμικρον δεν είναι επαρκή, σύμφωνα με τη βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), η οποία έδωσε το πράσινο φως.

Η αγωγή Evusheld δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα που έχουν προσβληθεί ή εκτέθηκαν πρόσφατα στον κορωνοϊό.

Στην παρούσα φάση, ομάδα αξιολόγησης υπό την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κ. Μίνας Γκάγκα, βρίσκεται σε διαδικασία επαναξιολόγησης της λίστας των ανθρώπων που πρέπει να λάβουν τη συγκεκριμένη προφυλακτική αγωγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από Συλλόγους Ασθενών της χώρας, εκτιμάται ότι περί τους 40.000 ασθενείς στην Ελλάδα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στην εγκεκριμένη θεραπεία του συνδυασμού αντισωμάτων μακράς δράσης AZD7442, για προφύλαξη πριν από την έκθεση στην COVID-19.

Ωστόσο, πληροφορίες από την Αριστοτέλους αναφέρουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μικρότερος και θα ξεκαθαρίσει στο επόμενο διάστημα.

Εκκρεμεί έγκριση ΕΜΑ

Ο συνδυασμός των αντισωμάτων (tixagevimab και cilgavimab – Evusheld) της AstraZeneca είχε ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ και στην Βρετανία ως προληπτική αγωγή. Στην Ευρώπη όμως η αξιολόγησή του εκκρεμεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

«Αν και τα εμβόλια Covid-19 παραμένουν η πρώτη γραμμή άμυνας, γνωρίζουμε ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην αποκρίνονται επαρκώς στα εμβόλια» δήλωσε η επκεφαλής της MHRA Τζουν Ρέιν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 500.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εντάσσονται στην κατηγορία «ανοσοκατεσταλμένοι» και μπορεί να ωφεληθούν από το Evusheld για την προφύλαξη από την Covid-19.

Ο ρόλος των αντισωμάτων από την COVID-19

Μολονότι τα εμβόλια συμβάλλουν αποδεδειγμένα στη μείωση της συχνότητας νοσηλειών και θανάτων από την COVID-19, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο που μπορεί να χρειαστεί να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις, παρά τον εμβολιασμό.

Όπως έχουν αποδείξει τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, ορισμένα άτομα μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν επαρκώς σε ένα εμβόλιο λόγω κάποιου υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν η οποία υπονομεύει ή καταστέλλει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ενδεικτικά, οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης με COVID-19 σε περίπτωση που μολυνθούν είναι οι ασθενείς με:

  • Αιματολογικές Κακοήθειες
  • Ενεργή χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία
  • Μεταμοσχεύσεις
  • Αιμοκάθαρση
  • Λήψη Ανοσοκατασταλτικών Φαρμάκων π.χ. αγωγή για λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα non-
  • Hodgkin λέμφωμα
  • Πρωτοπαθής ανοσοανεπάρκεια

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ