Παυλάκης: Μεγάλο τσουνάμι κρουσμάτων τον Ιανουάριο – Νέα μέτρα

Σε δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα προχώρησε ο ιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, σημειώνοντας εμφατικά ότι «όποιες κοινωνίες δεν κόψουν τα κρούσματα, τη μετάδοση του ιού, θα τιμωρηθούν».

Σε δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα προχώρησε ο ιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, σημειώνοντας εμφατικά ότι «όποιες κοινωνίες δεν κόψουν τα κρούσματα, τη μετάδοση του ιού, θα τιμωρηθούν».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι «αφήσαμε το τσουνάμι να επικρατήσει – ειδικά στην βόρειο Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι «από την αρχή το πρόβλημα ήταν να μην αφήσεις το κύμα να δημιουργηθεί: το χτυπάς στην αρχή του, όπως είχε κάνει η Ελλάδα στο 1ο κύμα».

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο, καθώς «θα έρθει μεγάλο τσουνάμι κρουσμάτων μετά τις γιορτές». Πάνω σε αυτό, πρότεινε να κλείσουν τα σχολεία νωρίτερα και να μπουν νέοι περιορισμοί στην εστίαση.

Εκτίμησε ότι αν για παράδειγμα κλείσουν τα σχολεία, θα κοπούν 1.500 με 2.000 κρούσματα την ημέρα και γι’ αυτό «κάποιος πρέπει να το δει πιο σοβαρά τώρα, με τη γνώση που έχουμε ότι η Όμικρον δεν σταματά με τίποτα».

«25.000 θάνατοι έως το Πάσχα»

«Έχουμε χάσει το παιχνίδι στις ΜΕΘ και στους θανάτους, πρέπει να πέσουν τα κρούσματα – αυστηρά μέτρα παντού, περιορισμός των ανθρώπινων επαφών» είπε ο κ. Παυλάκης, σημειώνοντας ωστόσο: «Ευτυχώς οι εμβολιασμοί έχουν πάρει την ανηφόρα». «Οι θάνατοι θα φτάσουν πάνω από τις 25.000 αν κρατήσει σε αυτό το ρυθμό έως το Πάσχα», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση που αφορά στις ΜΕΘ, είπε ότι «ο κ. Τσιόδρας δεν είπε κάτι καινούργιο, σας το είχαν πει όλοι οι σοβαροί εντατικολόγοι. Κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να το αντέξει, ούτε η Γερμανία μπορεί να το αντέξει», καθώς «δεν έχει σημασία πόσες ΜΕΘ έχεις, αν αφήσεις το τσουνάμι, δεν φτάνει. Δεν είναι τόσο τα κρεβάτια, αλλά οι ειδικοί». Πρόσθεσε δε ότι στις ΜΕΘ για κάθε έναν ασθενή χρειάζεσαι 4 ανθρώπους.

«Το σύστημα έχει φτάσει στον κορεσμό του εδώ και καιρό», συνέχισε ο κ. Παυλάκης, κάνοντας έκκληση να «σταματήσουμε τις αντιπαλότητες και με συναινετικές διαδικασίες να πάμε παρακάτω».

«Αν συνεχίσουμε να αγνοούμε τα κρούσματα και θα υπάρχουν νέα κύματα από επικίνδυνα στελέχη του ιού, θα επαναληφθεί ο ίδιος κύκλος», είπε, ενώ κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον, οι προβλέψεις του ήταν ζοφερές, λέγοντας: «Δεν βλέπετε τις γίνεται στην Αγγλία και σε άλλες χώρες;».

«Με την Όμικρον δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ΜΕΘ κατά 90%, αλλά μπορούν να μολυνθούν χωρίς συμπτώματα ή με ελάχιστα και να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους», είπε και κατέληξε: «Για την τρίτη δόση δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή πόσο θα κρατήσει η επήρειά της».

ΜΕΘ πολλών ταχυτήτων

Με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σχετίζεται η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 εκτός ΜΕΘ, ενώ όσο περισσότερο αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς συνολικά, τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες επιβίωσής τους. Η δε θνητότητα στις κλίνες ΜΕΘ της Αττικής είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.

Αυτό καταδεικνύει μελέτη που υπογράφουν ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας, και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, σύμφωνα με την οποία κατά το 2ο και το 3ο κύμα της πανδημίας 1.535 θάνατοι ασθενών με COVID-19 σχετίζονται με αυτούς τους τρεις παράγοντες που καταδεικνύουν και διαχρονικά προβλήματα του υγειονομικού συστήματος της χώρας μας.

Ειδικότερα, η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Scandinavian Journal of Public Medicine, ανέλυσε δεδομένα από περιστατικά διασωληνώσεων λόγω COVID-19 στη χώρα μας από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 6 Μαΐου 2021, διάστημα κατά το οποίο εκδηλώθηκαν δύο επιδημικά κύματα.

Από τους 6.282 διασωληνωμένους ασθενείς το συγκεκριμένο διάστημα, 2.294 ασθενείς επέζησαν και 3.988 ασθενείς κατέληξαν (63,5%).

Οι περισσότεροι ασθενείς πέρασαν μέρος ή το σύνολο της νοσηλείας τους στην Εντατική. Ειδικότερα, 5.971 ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και 311 εκτός μονάδας. Το ποσοστό θνησιμότητας στους ασθενείς εντός ΜΕΘ ήταν 62% και στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ 88%.

Οπως αναφέρεται στη μελέτη, υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ θνητότητας και συνολικού αριθμού διασωληνωμένων. Ειδικότερα, όσο περισσότεροι είναι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνεται κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά ημέρα νοσηλείας: από +25% όταν οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 400 ασθενείς έως και +57% όταν ξεπερνούν τους 800.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ