Παρασκευής: Μέσα στον Ιανουάριο η κορύφωση της γρίπης

Για την επιδημιολογική κατάσταση και την υποπαραλλαγή της Όμικρον στις ΗΠΑ, την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Κίνα, αλλά και την γρίπη και την κατάσταση στα νοσοκομεία, μίλησε ο Δημήτρης Παρασκευής.

Για την επιδημιολογική κατάσταση και την υποπαραλλαγή της Όμικρον στις ΗΠΑ, την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Κίνα, αλλά και την γρίπη και την κατάσταση στα νοσοκομεία, μίλησε ο Δημήτρης Παρασκευής.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ μιλώντας στην ΕΡΤ αναφορικά με την υποπαραλλαγή που έρχεται από τις ΗΠΑ και κατά πόσο απειλεί την χώρα, απάντησε:

«Αυτή η υποπαραλλαγή έχει μια αυξητική τάση με τα ποσοστά της να έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και ενδεχομένως αυτό να συνεπάγει μια απλή αύξηση που παρατηρείται στις απλές νοσηλείες στην Αμερική. Κατά πόσο αυτό μας απειλεί ή όχι είναι νωρίς να το κρίνουμε αλλά κατά πάσα πιθανότητα είναι αναμενόμενο ότι από εδώ και στο εξής θα έχουμε μικρές εξάρσεις ήπιες και ελεγχόμενες. Πρόκειται για υποπαραλλαγή της Όμικρον χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για κάτι πολύ διαφορετικό όσον αφορά τα κλινική εικόνα. Η ανοσία στο κορωνοϊού είναι σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει η διαθεσιμότητα των εμβολίων και των αντιγριπικών φαρμάκων. Η υποπαραλλαγή αυτή υπάρχει στην Ευρώπη αλλά ακόμη τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά της τάξης 1%».

Σχετικά με την κατάσταση στη Κίνα, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε: «Στην Κίνα έχουμε μια έξαρση η οποία ήταν φυσικό και επακόλουθο διότι ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στο ιό λόγω των μέτρων που αφορούσαν την στρατηγική της μηδενικής διασποράς. Η κατάσταση στην Κίνα δεν μοιάζει με καμία του Δυτικού Κόσμου. Η ανοσία στο Δυτικό Κόσμο είναι σε υψηλά επίπεδα λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης. Υπάρχει μια έντονη εγρήγορση σε ότι συμβαίνει στην Κίνα. Στην Ελλάδα δεν έχουν βγει μέτρα γιατί δεν υπάρχουν απευθείας πτήσης από την Κίνα και η προέλευση των τουριστών δεν είναι υψηλή».

Παρασκευής: «Σε 6-7 εβδομάδες η κορύφωση των ιώσεων»

Ερωτηθείς για την έντονη έξαρση των ιών του αναπνευστικού που πλήττουν τη χώρα , ο καθηγητής δήλωσε: «Είχαμε αυξημένη κυκλοφορία των ιών του αναπνευστικού δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια η κυκλοφορία ήταν σχεδόν μηδενική. Η ανοσία του πληθυσμού και ειδικά αυτών που δεν εμβολιάζονται για τον ιό της γρίπης χτίζεται κατόπιν της έκθεσης στον ιό αυτό. Τα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 4 ετών ενδεχομένως να μην έχουν εκτεθεί σε αυτούς τους ιούς με αποτέλεσμα το φαινόμενο να λειτουργήσει συσσωρευτικά σε αυτές τις ηλικίες».

Σημείωσε ακόμη πως «θα πρέπει να απενοχοποιήσουμε τη χρήση των περιοριστικών μέτρων για τη χρήση της μάσκας, δεδομένου ότι ο κορωνοϊός δεν άφηνε περιθώρια να κυκλοφορήσει άλλος ιός διότι η μεταδοτικότητα του ήταν πολύ υψηλή. Δηλαδή, ακόμη και αν δεν είχαμε προληπτικά μέτρα δεν θα είχαμε άλλα αναπνευστικά προβλήματα, θα είχαμε την επαναφορά των ιών του αναπνευστικού σε πιο υψηλά επίπεδα. Την στιγμή που ο κορονοϊός δεν είναι τόσο μολυσματικός υπάρχει περιθώριο για τους άλλους ιούς».

Οσον αφορά το πότε προβλέπεται η έξαρση και αν θα αντέξει το σύστημα υγείας απάντησε: «Χρειάζεται 6-7 εβδομάδες για να κορυφωθούν οι ιώσεις. Αναμένεται να δούμε, επομένως, την κορύφωση μέσα στον Ιανουάριο. Το σύστημα έχει δείξει ότι αντέχει μια πανδημία σε σχέση με την τωρινή περίοδο που οι συνθήκες προσομοίαζαν την κανονικότητα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

γρίπη

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ