Παραλλαγή XBB: Νέο κύμα λοιμώξεων – Η Covid-19 επιστρέφει

Νέο κύμα κρουσμάτων Covid-19 αντιμετωπίζει η Κίνα που θα μπορούσε να φτάσει τα 65 εκατομμύρια κρούσματα την εβδομάδα μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αυτή η ανησυχητική πρόβλεψη έγινε από τον ειδικό αναπνευστικών παθήσεων Zhong Nanshan σε συνέδριο στο Guangzho, σύμφωνα με το Alsat.mk.

Νέο κύμα κρουσμάτων Covid-19 αντιμετωπίζει η Κίνα που θα μπορούσε να φτάσει τα 65 εκατομμύρια κρούσματα την εβδομάδα μέχρι τα τέλη Ιουνίου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η αξιολόγηση του Zhong καταθέτει μια νέα οπτική στον πιθανό αντίκτυπο της τελευταίας παραλλαγής της omicron, XBB, η οποία έχει τροφοδοτήσει μια άνοδο των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Κίνα από τα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Zhong Nanshan, κορυφαίου ειδικού στις μολυσματικές ασθένειες, ο οποίος μίλησε στο Science Forum στο Guangzhou, το νέο κύμα της πανδημίας θα τροφοδοτηθεί από τις παραλλαγές XBB του Sars-CoV-2, οι οποίες έχουν κυριαρχήσει στη χώρα.

Το νέο ξέσπασμα θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο κύμα λοιμώξεων από τότε που η Κίνα ήρε το αυστηρό καθεστώς μηδενικού κορωνοϊού τον περασμένο χειμώνα, προκαλώντας μόλυνση έως και στο 85% του πληθυσμού.

Περισσότερες λοιμώξεις

Στις ΗΠΑ, η νέα παραλλαγή έφερε περισσότερες λοιμώξεις, αλλά στις 11 Μαΐου ανακοινώθηκε το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία, παρά το ότι οι ειδικοί δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων τα επόμενα χρόνια.

Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως το νέο κύμα θα είναι λιγότερο σοβαρό, αλλά ειδικοί στη Δημόσια Υγεία τονίζουν πως απαιτείται ένα επιθετικό πρόγραμμα ενίσχυσης του εμβολιασμού και προμήθεια αντι-ιικών φαρμάκων στα νοσοκομεία, προκειμένου να αποφευχθεί νέα αύξηση των θανάτων στον ηλικιωμένο πληθυσμό της Κίνας.

“Ο αριθμός των λοιμώξεων θα είναι μικρότερος. Τα σοβαρά κρούσματα θα είναι σίγουρα λιγότερα και οι θάνατοι θα είναι λιγότεροι, αλλά οι αριθμοί θα είναι μεγάλοι”, δήλωσε ο Ben Cowling, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. “Ακόμα και αν πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα πιο ήπιο κύμα, θα μπορούσε να έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία”.

Η παραλλαγή XBB της Όμικρον έχει προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων από τον περασμένο μήνα, με την Covid να ξεπερνά τη γρίπη ως την πιο κοινή μολυσματική ασθένεια τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων του Πεκίνου.

Επαναμολύνσεις

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν το κοινό ότι οι επαναμολύνσεις έχουν πιο ήπια συμπτώματα και σημείωσαν ότι τα νοσοκομεία δεν θα κατακλυστούν, όπως τον περασμένο χειμώνα. Ορισμένα νοσοκομεία συνέστησαν στους κατοίκους να φορούν μάσκες και στους ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους να αποφεύγουν χώρους με συνωστισμό. Ωστόσο, οι περισσότεροι κάτοικοι φαίνεται να συνεχίζουν τη ζωή τους ως συνήθως.

“Αισθάνομαι ότι η επίπτωση δεν ήταν τόσο μεγάλη”, είπε η Olivia Zhang, 33, που εργάζεται σε ένα λούνα παρκ στο Πεκίνο και έχει δει φίλους και συναδέλφους να μολύνονται εκ νέου ο ένας μετά τον άλλο. “Θα λείψουν για λίγο και θα επιστρέψουν στη δουλειά. Κανείς δεν φοβάται να είναι κοντά τους”.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ