Δημόσια ΥγείαΠαπαευαγγέλου: Συναγερμός για τα δημοφιλή νησιά - Ποια κινδυνεύουν

Παπαευαγγέλου: Συναγερμός για τα δημοφιλή νησιά – Ποια κινδυνεύουν

- Advertisement -

Σε νέα κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η χώρα καθώς η επιδημιολογική εικόνα σε αρκετές περιοχές και κυρίως στα νησιά επιδεινώθηκε όπως σημειώθηκε στη σημερινή ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σε νέα κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η χώρα καθώς η επιδημιολογική εικόνα σε αρκετές περιοχές και κυρίως στα νησιά επιδεινώθηκε όπως σημειώθηκε

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο εμφανίζεται αυξημένο στα νησιά που συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες.

«Το φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Στο 3,26% στην επικράτεια ο δείκτης θετικότητας.

Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας είναι πολύ υψηλότερος. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,5% στην Πάρο, στο 4,27% στη Μύκονο, στο 4,2% στην Τήνο και στο 3,76% στο Ρέθυμνο. Το ποσοστό των κρουσμάτων από τουρίστες είναι πολύ μικρό και συγκεκριμένα κάτω από το 1%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης το όφελος του εμβολιασμού, λέγοντας πως με τα ίδια σχεδόν ημερήσια κρούσματα και παρόμοιά επιδημιολογικό φορτίο, έχουμε πολύ λιγότερες εισαγωγές, πολύ λιγότερους νοσηλευόμενους, πολύ λιγότερους στις ΜΕΘ και πολύ λιγότερους θανάτους.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση των νέων λοιμώξεων, η οποία είναι ανησυχητική.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης ότι με τόσο μεγάλη διασπορά, είναι φυσιολογικό να νοσήσουν και άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά. «το 99% όσων νοσηλεύτηκαν ήταν άτομα είτε ανεμβολίαστα, είτε μερικώς εμβολιασμένα με μία δόση», δήλωσε.

Κατάσταση αυξημένης επιτήρησης

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι η Μύκονος και η Ίος βρίσκονται ένα βήμα από το -δεύτερο για το νησί των ανέμων- lockdown, καθώς η Επιτροπή έχει θέσει τα δύο νησιά σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία μετά την έξαρση των κρουσμάτων σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε επίσης ότι ανεβαίνουν στο «πορτοκαλί» οι Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ξάνθη, Φλώρινα, Εύβοια και Τήνο, καθώς και οι Δήμοι Σπετσών, Σφακίων και Χίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εισήγηση του αμερικανού CDC για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και από εμβολιασμένους, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε: «Οι εικόνες που βλέπω εκεί έξω με λυπούν. Φυσικά και το μέτρο της μάσκας θα αφορά όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Οι ανεμβολίαστοι, ωστόσο, παίζουν με τη ζωή τους και δυστυχώς, παίζουν και με τις ζωές των άλλων».

Δημοφιλή νησιά, όπως η Πάρος, η Τήνος, η Ιος, η Σαντορίνη, αλλά και το Ρέθυμνο, παρουσιάζουν αυξημένο δείκτη θετικότητας, στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα κυβέρνηση και ειδικούς.

Αστυνομικές δυνάμεις

Ηδη, σε Πάρο, Μύκονο και Ιο έχουν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις, ξεκινώντας σαφάρι ελέγχων για παραβίαση των μέτρων. Στην Ιο έφτασαν 30 αστυνομικοί, ενώ ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε δηλώσεις του έκρουσε καμπανάκι, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μίνι lockdown στο νησί. «Είναι ένα μικρό νησί, δυο δρόμοι, ενάμιση δρόμος ουσιαστικά, όπου υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στον ενάμιση δρόμο αυτό και σε κάθε δύο μέτρα ένα μαγαζί και υπάρχει ορατός κίνδυνος το νησί να κλείσει», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για την κατάσταση που επικρατεί σε Ιο, Πάρο και Τήνο μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Εκεί έχουμε ήδη ένα πρόβλημα» «θα πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Γώγος, στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας ότι εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά εντάσσεται πλέον και η Τήνος. Στην Κρήτη είπε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.

Ο καθηγητής τόνισε ότι απαιτείται να ελεγχθεί η κατάσταση σε αυτά τα νησιά για να μην οδηγηθούν σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο. Πρότεινε σε πρώτη φάση να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ