Παπαευαγγέλου: Στα 26.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε γνωστό πως τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα φτάνουν τις 26.000.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε γνωστό πως τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα φτάνουν τις 26.000.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παράλληλα, η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας αυτής της εβδομάδας υποχώρησε στο 5,3% κάτι που όπως τόνισε ήταν αναμενόμενο λόγω των περισσότερων τεστ κορωνοϊού.

«Παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των τεστ, που έχουν φτάσει τις 54.000 ημερησίως, μειώθηκε στο 5,3 % μειώθηκε ο δείκτης θετικότητας. Είναι λογικό βεβαίως να υπάρχει μείωση διότι με την αύξηση των τεστ, όλο και περισσότεροι υγιείς άνθρωποι εξετάζονται και πέφτει ο δείκτης. Ωστόσο, είναι πολύ καλό υπάρχει μείωση της θετικότητας, καθώς την περασμένη εβδομάδα ήταν από 6,1% έως 6,4%».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «σταθεροποιείται η διασπορά, αλλά δεν πρέπει να μας δώσει ένα λάθος μήνυμα. Το φορτίο είναι επιβαρυμένο ιδιαίτερα στην Αττική και την κεντρική Μακεδονία. Σε Κιλκίς, Ρέθυμνο και Θάσο έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Είμαστε σε μια εύθραστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση θα αυξήσει το επιδημολογικό φορτίο”.

Επισήμανε δε η κ. Παπαευαγγέλου, τους 2 τρόπους που μεταδίδεται περισσότερο ο κορονοϊός και αναφέρθηκε στην ενδοοικογενειακή μετάδοση και στις κοινωνικές συναθροίσεις.

Αναφέρθηκε και στο ΕΣΥ ότι συνεχίζει να αυξάνει η πίεση, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε έξαρση παραμένει η πανδημία ανά τον κόσμο

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως ως σήμερα έχουν διαπιστωθεί 134 εκατ μολύνσεις και 3 εκατ θάνατοι από τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο. Όπως είπε, την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να αυξάνεται ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ανά τον κόσμο.

Τάσεις ενίσχυσης έδειξε η επιδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, με τη γηραία ήπειρο να έχει καταγράψει συνολικά 42 εκατ κρούσματα και να σημειώνει 4.000 θανάτους την ημέρα, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης που έδωσε την επιδημιολογική εικόνα σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μιλώντας για τη Βρετανία, ανέφερε πως η επιδημία δείχνει συρρίκνωση και σταθεροποίηση εξαιτίας του αυξημένου αριθμού εμβολιασμένων, όπως έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

«Εύθραστη βελτίωση» στην Αττική, σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο καθηγητής τόνισε πως παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων σε περισσότερους από 80 ανά ημέρα. Σε επίπεδο διασποράς, μείωση 5% του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφτηκε στην Αττική, για την οποία ο Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε λόγο για μικρά, πολύ δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης στην Αττική.

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, παρότι στην αρχή της εβδομάδας φάνηκαν σημάδια μείωσης της διάδοσης, τελικά παρατηρήθηκε μια σταθεροποίηση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Τι δείχνει έρευνα για την αποτελεσματικότητα των self test

Αναφερόμενος στα self test, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως 970.814 self test έχουν διατεθεί στους πολίτες ως σήμερα ενώ περισσότερα από 2 εκατ. self test βρίσκονται ήδη σε όλα τα φαρμακεία.

Μιλώντας για την αποτελεσματικότητα των self test, ο καθηγητής παρέθεσε τα αποτελέσματα του Public Health England σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με το οποίο η ακρίβεια των self test είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ