Πάνω από 2.000 υγειονομικοί σε καραντίνα -Τα νοσοκομεία στο «κόκκινο»

«Αυτή τη στιγμή πάνω από 2.000 υγειονομικοί είναι θετικοί στον ιό και κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι. Από αυτούς, οι 1.000 με 1.200 είναι από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό» όπως σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Αυτή τη στιγμή πάνω από 2.000 συνάδελφοι που είναι θετικοί στον ιό και κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι. Από αυτούς, οι 1.000 με 1.200 είναι από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό» όπως σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζει ότι ο φετινός χειμώνας είναι πολύ πιο δύσκολος από τον περυσινό, καθώς στα νοσοκομεία λειτουργούν με κατά τουλάχιστον 10.000 λιγότερους εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς που νοσούν, ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 2.000 οι συνάδελφοι που είναι θετικοί στον ιό και κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι. Από αυτούς, οι 1.000 με 1.200 είναι από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, «βρίσκονται σε αναστολή περίπου 6.500 με 7.000 εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Εκτιμούμε ότι ένα ποσοστό από αυτούς θα επιστρέψει σταδιακά, είτε λόγω νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού. Όμως επειδή το πιστοποιητικό νόσησης πήγε στους 3 μήνες, από τους 6, ίσως ξαναβγούν».

Το τρίτο «αγκάθι» για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ήταν και οι συνταξιοδοτήσεις. «Είχαμε 2.000 αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση από το ΕΣΥ, δίχως να αναπληρωθεί κανείς. Επομένως, έχουμε, χονδρικά, 7.000 εργαζόμενους σε αναστολή, 2.000 σε καραντίνα και 2.000 συνταξιοδοτήσεις. Βάζοντας στην εξίσωση κάποιους που επέστρεψαν, τότε βλέπουμε ότι είμαστε 10.000 μείον συγκριτικά με τον περυσινό χειμώνα» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Κόκκινος συναγερμός σε «Λαϊκό», «Γεννηματάς», «Άγιο Σάββα», «Έλενας Βενιζέλου»

Οι εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό σε διοικήσεις και εργαζόμενους στα νοσοκομεία, που κατακλύζονται καθημερινά από νέα περιστατικά κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο το ποσοστό θετικότητας στα νοσοκομεία ανεβαίνει με ανησυχητικούς ρυθμούς. «Όλοι λένε για τον “Ευαγγελισμό” με τα 92 περιστατικά, που πράγματι είναι ένα μεγάλο νούμερο, όμως υπάρχουν και πιο δύσκολες περιπτώσεις. Δείτε για παράδειγμα το “Έλενας Βενιζέλου”. Στις 3/1 είχε 37 θετικούς εργαζόμενους, δηλαδή το 4,2% του συνόλου» σημειώνει.

«Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα και στον Άγιο Σάββα όπου είχε 30 θετικούς εργαζόμενους, δηλαδή το 2,7%. Εδώ μιλάμε για ογκολογικό νοσοκομείο και για εργαζόμενους που θα επιστρέψουν μετά την πάροδο 5 ημερών, δίχως προληπτικό έλεγχο. Δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς στους ογκολογικούς ασθενείς; Φυσικά και υπάρχει» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Την ίδια στιγμή, στο «Γεννηματάς», βάσει των στοιχείων της 3ης Ιανουαρίου, είναι θετικοί στον κορωνοϊό 79 εργαζόμενοι (3,6% του συνόλου). «Από αυτούς τους 79 οι 28 είναι γιατροί και 31 νοσηλευτές. Δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία είναι μάχιμο προσωπικό» αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο Παίδων Πεντέλης είναι θετικοί 15 εργαζόμενοι, δηλαδή το 3,1% του συνόλου.

«Να επανέλθει ο προληπτικός έλεγχος με rapid tests»

«Στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, που αφορά την Αττική πλην τον Πειραιά και τη Δυτική Αττική, έχουμε 512 εργαζόμενους που νοσούν. Μαζί με τις πρωτοβάθμιες μονάδες ο αριθμός ανεβαίνει στους 643. Γι’ αυτό και οι 2.000 που λέμε ότι είναι σε καραντίνα μπορεί να είναι και λίγοι» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, θα πρέπει να επανέλθει ο προληπτικός έλεγχος, μια τακτική που τηρήθηκε στα νοσοκομεία προτού ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. «Ο λόγος είναι ότι με το ισχύον καθεστώς επιστρέφουν στα νοσοκομεία συνάδελφοι μόλις πέντε ημέρες μετά, ακόμα κι αν είναι θετικοί. Γνωρίζουμε ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν ελαφρά, αλλά μεταδίδουν και εκείνοι σε ένα βαθμό. Επομένως, υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν σε αρρώστους με σοβαρά νοσήματα» λέει καταλήγοντας ο κ. Γιαννάκος.

«Όμικρον»: Πάνω από 2.000 αστυνομικοί θετικοί στον κορωνοϊό

Την ίδια στιγμή, πάνω από 2.000 αστυνομικοί είναι σε καραντίνα επειδή έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ενώ μόνο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής καταγράφονται τα περισσότερα ενεργά κρούσματα, με τουλάχιστον 825 άτομα να έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στο περιθώριο της συνάντησή του με τον πρύτανη του ΑΠΘ ρωτήθηκε αν τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν προκαλέσει προβλήματα στην Ελληνική Αστυνομία και απάντησε πως «Η ΕΛ.ΑΣ. είναι τμήμα της κοινωνίας και υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι έχουν νοσήσει».

Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες αιχμής που αφορούν την ασφάλεια. Θέλω να σας αναφέρω ότι ο αριθμός των αστυνομικών που βρίσκονται σε νοσοκομεία είναι μόλις 20 από τη συνολική δύναμη των 56.500 και γι’ αυτό δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα και υλοποίηση των σχεδιασμών ώστε η Ελληνική Αστυνομία να προσφέρει το κρίσιμο αγαθό της ασφάλειας στους πολίτες».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ