Παγώνη: Έως τέλος Ιουλίου θα γίνουν τα χειρουργεία που αναβλήθηκαν

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Να γίνουν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία που είχαν αναβληθεί λόγω του κορωνοϊού μέχρι το τέλος Ιουλίου στοχεύουν οι νοσοκομειακοί γιατροί όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών- Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Να γίνουν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία που είχαν αναβληθεί λόγω του κορωνοϊού μέχρι το τέλος Ιουλίου στοχεύουν οι νοσοκομειακοί γιατροί όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών- Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα τακτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία είχαν σταματήσει να λειτουργούν λόγω του φόβου μόλυνσης των ασθενών με το νέο κορωνοϊό. Από την Δευτέρα, 4 Μαΐου επαναλειτουργούν, όπως επίσης και τα εξωτερικά τακτικά ιατρεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με όσα τονίζει η κ. Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο healthpharma.gr, η απόφαση αυτή ελήφθη από το υπουργείο Υγείας μετά από σχετική εισήγηση που κατέθεσε η ΕΙΝΑΠ στον αρμόδιο υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια και στην Επιστημονική Επιτροπή του υπ. Υγείας.

Χειρουργεία μόνο με τεστ για κορωνοϊό

«Εδώ και δύο μήνες σχεδόν δεν γίνονταν χειρουργεία εκτός από τα έκτακτα περιστατικά. Αποτέλεσμα είναι η λίστα αναμονής των χειρουργείων να μεγαλώνει και οι ασθενείς να αγωνιούν για το πότε θα γίνει η επέμβαση τους. Όλοι οι ασθενείς που θα κάνουν εισαγωγή για χειρουργική επέμβαση θα υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο για κορωνοϊό. Ταυτόχρονα, θα λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας» όπως επισημαίνει η κ. Παγώνη.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας είχε προαναγγείλει την επαναλειτουργία των χειρουργείων από 4 Μαΐου στον ιδιωτικό τομέα και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Όμως, μειωμένα στο 50% των χειρουργείων που πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο, το 2019.

Εξωτερικά τακτικά ιατρεία μόνο με ραντεβού

Σχετικά με άνοιγμα των τακτικών εξωτερικών ιατρείων η κ. Παγώνη τονίζει ότι «ανοίγουν και αυτά σταδιακά. Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως υπέρταση, διαβήτης αλλά και αυτοάνοσα, πρέπει να παρακολουθούνται από το γιατρό τους. Πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις ή οι προβλεπόμενες αλλαγές στη θεραπεία τους. Η μη παρακολούθηση των χρόνιων πασχόντων από τον γιατρό τους μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση της υγείας των ασθενών, με επικίνδυνα αποτελέσματα».

Οι ασθενείς θα μπορούν να επισκέπτονται τα εξωτερικά τακτικά ιατρεία μόνο με ραντεβού. Τα ραντεβού θα πρέπει να κατανέμονται λαμβάνοντας υπόψη την απαιτούμενη και ασφαλή χρονική απόσταση μεταξύ τους. Στόχος είναι να μην δημιουργούνται συνθήκες συγχρωτισμού – συνωστισμού.

Οι ασθενείς θα πρέπει να φοράνε μάσκα και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής που προβλέπει ο ΕΟΔΥ για το πλύσιμο των χεριών, όπως και όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Επίσης η προσέλευση των πολιτών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία θα πρέπει εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους, να γίνεται χωρίς συνοδό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ