Παγώνη: «Είναι ό,τι χειρότερο οι επαναλοιμώξεις με Covid-19»

Την ανησυχία της εκφράζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, για τις επαναλοιμώξεις από τον κορωνοϊό που σκαρφαλώνουν σε ποσοστό 28% και όπως φαίνεται δεν είναι τόσο «αθώες» όσο πιστεύαμε.

Την ανησυχία της εκφράζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, για τις επαναλοιμώξεις από τον κορωνοϊό που σκαρφαλώνουν σε ποσοστό 28% και όπως φαίνεται δεν είναι τόσο «αθώες» όσο πιστεύαμε.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία», τόνισε αρχικά: «Μας προβληματίζει το 28% των επαναλοιμώξεων και μας προβληματίζει εδώ και ένα 20ήμερο. Οι επαναλοιμώξεις για εμάς είναι το κύριο θέμα. Όπως επίσης περίπου την τελευταία εβδομάδα έχουμε μία αύξηση νοσηλευομένων στις απλές κλίνες γύρω στο 15%. Βέβαια συγκριτικά με την Ευρώπη και την Αμερική που έχουν φτάσει στο 45%, δεν το συζητάμε. Εμάς εδώ είχε καλό καιρό, τώρα θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους και θέλει προσοχή».

«Από τις επαναλοιμώξεις αδυνατεί ο οργανισμός, γίνεται επιρρεπής σε όλες τις ιώσεις»
Μάλιστα, «έκρουσε» τον κώδωνα του «κινδύνου», καθώς επεσήμανε πως δεν ισχύει το σκεπτικό πολλών ανθρώπων του ότι «αν νοσήσω μια φορά μετά δεν θα έχω πρόβλημα ανα ξανακολλήσω»: «Οι επαναλοιμώξεις είναι ό,τι χειρότερο αν αυξάνονται συνέχεια, που σημαίνει αδυνατεί ο οργανισμός. Αρχίζει λοιπόν ο οργανισμός και μειώνει αντισώματα γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Όταν κάποιος ποσβληθεί αρκετές φορές με τον κορωνοϊό, όπως τονίζει η κ. Παγώνη, «ο οργανισμός μειώνει τις αντιστάσεις του, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι επιρρεπής σε πολλές ιώσεις και όχι μόνο στον κορωνοϊο».

«Αν νοσήσεις πολλές φορές, μπορεί να μπεις στο 30% των long-covid»

«Ο κόσμος πίστευε πως αν νοσήσω τελείωσα, έχω ανοσία. Αν νοσήσεις μπορεί να μπεις και στο 30% (πριν ήταν 10%) των long-covid, που είναι μια δύσκολη φάση για τον καθένα. Παρακολουθείται στα ιατρεία, έχει πάρα πολλές επιπλοκές και δεν τις ξεπερνάει και εύκολα», προειδοποίησε η Ματίνα Παγώνη.

«Γι’ αυτό αρκετά χαλαρώσαμε, αρκετά περάσαμε ωραία το καλοκαίρι. Οι μάσκες στην τσέπη, προσοχή να μην κολλήσουμε και εμβολιασμός. Οι άνω των 60 να πάνε να εμβολιαστούν, όπως και οι κάτω των 60 με υποκείμενα νοσήματα, οπωσδήποτε», πρόσθεσε.

Μάλιστα, η ίδια εξέφρασε το παράπονο ότι «έχουμε ξεχάσει τη μάσκα. Από εδώ και πέρα όμως η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε εστερικούς χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός».

«Αύξηση στις νοσηλείες -Δεν πιέζεται ακόμα το σύστημα Υγείας»

Όπως επισήμανε η κ. Παγώνη υπάρχει αύξηση στο 15% στις νοσηλείες, ωστόσο Δεν πιέζονται τόσο πολύ τα νοσοκομεία: «Ευτυχώς οι ΜΕΘ είναι ακόμα σε διψήφιο αριθμό. Όμως μία πίεση στο σύστημα υγείας, με το προσωπικό που είναι αυτή τη φορά δεν θα τα βγάλει πέρα, και μειωμένο είναι και κουρασμένο».

«Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα, αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι να εμβολιαστεί και να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα όπως μάσκα», ανέφερε.

Όσον αφορά τη γρίπη και τις υπόλοιπες ιώσεις, τόνισε: «Από Νοέμβριο και μετά έχουμε πάρα πολλές ιώσεις, ειδικά στα παιδιά. Πολλές νοσηλείες γίνονται στα νοσοκομεία Παίδων και πολλά παιδάκια έχουν προσβληθεί από αυτές τις ιώσεις τις οποίες μεταφέρουν στο σπίτι. Έτσι γίνεται ένα ντόμινο. Και η γρίπη που από τον Δεκέμβρη θα είναι σε έξαρση και θα κρατήσει μέχρι τον Μάρτιο».

Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 43.914 κρούσματα, εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 28% των λοιμώξεων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ