Οξεία ηπατίτιδα: Συναγερμός στην ΕΕ – Έως και 16 ετών τα κρούσματα

Σε κατάσταση συναγερμού έχει εισέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, παρακολουθώντας «πολύ στενά την κατάσταση».

Σε κατάσταση συναγερμού έχει εισέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, παρακολουθώντας «πολύ στενά την κατάσταση».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σε σχετική ερώτηση που της έγινε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του σώματος των Επιτρόπων της Κομισιόν, η κατάσταση με την ηπατίτιδα σε παιδιά είναι «ανησυχητική».

«Μέχρι τώρα υπάρχουν επιβεβαιωμένες 40 περιπτώσεις σε 12 κράτη-μέλη. Είναι άγνωστης προέλευσης. Επιπλέον 110-112 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την αρχή το παρακολουθούμε πολύ στενά. Αυτή είναι η ευθύνη μας σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία, να είμαστε ικανοί, να είμαστε σε επαφή με όλες τις αρχές», τόνισε η κυρία Κυριακίδου.

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Από ενός μήνα μέχρι 16 ετών τα κρούσματα

Η επίτροπος συμπλήρωσε επί του θέματος, λέγοντας: «Το ECDC εργάζεται στενά με τον ΠΟΥ και με τα κράτη-μέλη για να συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες», για να προσθέσει ότι «οι περιπτώσεις που έχουμε φαίνεται ότι αφορούν σε παιδιά που είναι ενός μήνα, πραγματικά μωρά, μέχρι 16 ετών».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC) ανακοίνωσε ότι σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά.

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Περίπου 40 περιστατικά περιλαμβάνονταν μέχρι το προηγούμενο 24ωρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ECDC, Αντρέα Αμόν.

Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παιδική ηπατίτιδα: Τα κρούσματα ανά χώρα που έχει εντοπιστεί

Ύποπτες κρούσματα της μυστηριώδους ηπατίτιδας που σαρώνει τον κόσμο έχουν πλέον εντοπιστεί σε παιδιά και σε Ιαπωνία και Καναδά.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά αποκάλυψε χθες ότι «γνώριζε αναφορές για σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης» στη χώρα. Και το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ένας ασθενής κάτω των 16 ετών νοσηλεύτηκε με ηπατίτιδα στις 21 Απριλίου.

Οι αξιωματούχοι των χωρών δεν αποκάλυψαν την ηλικία, το φύλο ή την τοποθεσία των ασθενών, αλλά είπαν ότι τα παιδιά βρέθηκαν αρνητικά σε τεστ για αδενοϊό, που πιστεύεται ότι είναι ο «ένοχος» της παγκόσμιας επιδημίας, και Covid-19.

Ο ασθενής πληροί της προϋποθέσεις για να είναι ένα «πιθανό κρούσμα» της ηπατίτιδας που έχει ήδη επιβεβαιωθεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ισπανία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Σχεδόν 200 παιδιά έχουν αρρωστήσει από την πάθηση σε όλο τον κόσμο σε έως και 14 χώρες από τον περασμένο Οκτώβριο. Ένα από αυτά πέθανε και 17 χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος.

Τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά ανά τον κόσμο

Μ. Βρετανία: 112
Νορβηγία: 2
Δανία: 6
Ολλανδία: 4
Ρουμανία: 1
Ισραήλ: 12
Ιταλία: 4
Γαλλία: 2
Ισπανία: 13
Βέλγιο: 1
Ιρλανδία: 5
ΗΠΑ: 14
Καναδάς (αδιευκρίνιστο)
Ιαπωνία: 1

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ