Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Το πρώτο σύμπτωμα -Τι να προσέξουν οι γονείς

Καθησυχαστικός παραμένει μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα τρία πιθανά περιστατικά με οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά στην Ελλάδα, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και επί πολλά έτη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Καθησυχαστικός παραμένει μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα τρία πιθανά περιστατικά με οξεία ηπατίτιδα σε τρία παιδιά στην Ελλάδα, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και επί πολλά έτη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Οι γονείς δεν πρέπει να τρέχουν για αιμοτολογικό έλεγχο αν δεν έχουν δει το πρώτο σημάδι που είναι ο ίκτερος», ανάφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

«Φαίνεται στο ασπράδι του ματιού με το φως της ημέρας. Αν φτάσει σε υψηλά επίπεδα είναι ορατός στο δέρμα και τότε είναι αργά», εξηγεί ο καθηγητής και καθησυχάζει: «Ηπατίτιδες έχουμε κάθε χρόνο, αφού λοιμώξεις όπως η μονοπυρήνωση προσβάλλουν το συκώτι χωρίς να τις βαπτίζουμε ως ηπατίτιδα. Έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση καθώς επιβάλλεται ανάπαυση και αποχή του παιδιού από δραστηριότητες», όπως τόνισε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο διαπρεπής καθηγητής, μιλώντας στο CNN υπογράμμισε ότι είναι πολύ πιθανόν, να βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο ιό, ή σε μεταλλαγμένο ιό, ή ακόμη και σε συνδυασμό δύο ιών, δηλαδή αδενοϊού και COVID.

Η εκτίμησή του πάντως, για το κατά πόσο βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα υγειονομική καταιγίδα, είναι πώς τα κρούσματα, είναι σποραδικά και όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία νέα επιδημία.

Τρία πιθανά κρούσματα

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «στη χώρα μας, μετά από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το τρίτο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2.

Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση».

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Ποια τα έξι συμπτώματα

Τα παιδιά στη Βρετανία «ήταν υγιή μέχρι πριν μία εβδομάδα. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους» δηλώνει η ηπατολόγος στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ Ντέιρντε Κέλι στο Science.

Οι γιατροί στη Βρετανία που μετρά τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας συμβουλεύουν. τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να. διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

1. Ικτερο

2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

3. Κνησμό στο σώμα

4. Πυρετό

5. Ναυτία

6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ