«Οι εμβολιασμοί με το νέο σκεύασμα θα αρχίσουν τον Οκτώβριο»

Από τις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει στην Ελλάδα η χορήγηση των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά των υποπαραλλαγών του κορωνοϊού Όμικρον 4 και Όμκρον 5.

Από τις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει στην Ελλάδα η χορήγηση των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά των υποπαραλλαγών του κορωνοϊού Όμικρον 4 και Όμκρον 5.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού μπορεί να γίνει μαζί με αυτό της γρίπης.

Ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 Fm και ανέφερε ότι «από τις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το νέο σκεύασμα κατά της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού».

Ο κ. Θεμιστοκλέους συνέστησε στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν με το επικαιροποιήμενο εμβόλιο, υπενθυμίζοντας ότι οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν σήμερα.

Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορεί να γίνει μαζί με εκείνο του κορονοϊού.

Παράλληλα σημείωσε ότι η χώρα έχει αρχίσει να παραλαμβάνει εμβόλια κατά της γρίπης, ενώ επισήμανε πως ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάριου Θεμιστοκλέους στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς πως μπορεί κάποιος να επιλέξει αν θα κάνει το πρώτο ή το δεύτερο επικαιροποιημένο εμβόλιο

Μ. Θεμιστοκλέους: Για να επιλέξει να κάνει το δεύτερο εμβόλιο πρέπει να υπάρχει, θα υπάρχει μετά από δυο εβδομάδες περίπου, αρχές Οκτώβριου, και η επιστημονική απάντηση σε αυτό είναι ότι όσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο.

Ερωτηθείς πόσο διάστημα πρέπει να έχει περάσει από την νόσηση για να κάνει κάποιος το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Μ. Θεμιστοκλέους: Έδωσε χθες η εθνική επιτροπή εμβολιασμών τις οδηγίες, είναι 3 μήνες αλλά αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι δηλαδή τα άτομα άνω των 60, τα άτομα τα όποια έχουν συνοδές παθήσεις, κι έδωσε και πινάκα η επιτροπή χθες ποια είναι αυτά, κάποιες ειδικές εργασιακές συνθήκες, υγειονομικοί, οίκους ευγηρίας και κάποιοι πολίτες που πολύ εξατομικευμένα όταν μιλήσουν με τον γιατρό τους μπορούν να το κάνουν.

Ερωτηθείς ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο εμβολίων και αν αξίζει τον κόπο να περιμένει να κάνει το δεύτερο

Μ. Θεμιστοκλέους: Η επιστημονική απάντηση και όπως διατυπώθηκε από την επιτροπή είναι ότι δεν αξίζει να περιμένουμε, όσο νωρίτερο τόσο το καλύτερο για τον λόγο ότι υπάρχει μια πολύ μικρή καλύτερη προστασία αν θέλετε στη νόσηση αλλά ειδικά για τη βαριά νόσηση και τα δυο εμβόλια προσφέρουν ακριβώς την ίδια προστασία. Αυτά τα εμβόλια έχουν καλυτέρα ποσοστά να μας προστατεύσουν από την μόλυνση, από το να κολλήσει κάποιος. Το Ο4- Ο5 έχει ελαφρώς καλυτέρα ποσοστά από το της Ο1 αλλά αν δούμε στη βαριά νόσηση είναι το ίδιο πράγμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ