Οι αναθεωρημένες οδηγίες: Άνοιξε η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση

Άνοιξε χθες στις 10 το βράδυ η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, ωστόσο θα «φορτώνονται» σταδιακά οι ΑΜΚΑ των δικαιούχων. Μέχρι τα ξημερώματα εκτιμάται ότι θα έχει ανοίξει για όλους.

Άνοιξε χθες στις 10 το βράδυ η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, ωστόσο θα «φορτώνονται» σταδιακά οι ΑΜΚΑ των δικαιούχων. Μέχρι τα ξημερώματα εκτιμάται ότι θα έχει ανοίξει για όλους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Νωρίτερα, δύο δεδομένα αξιολόγησε σήμερα κατά την έκτακτη συνεδρίαση της η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών για τη θετική γνωμοδότηση στη μείωση του χρονικού διαστήματος – από 6 στους 3 μήνες- για τη χορήγηση της επαναληπτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού. ]

Πρώτον, τον κίνδυνο που δημιουργείται σε αυτή τη συγκυρία, στην καρδιά του χειμώνα και ενόψει μιας παρατεταμένης εορταστικής περιόδου, με την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης Omicron.

Δεύτερον, τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής αξιολόγησαν τα δεδομένα που αφορούν και τα περιστατικά και τον χρόνο νόσησης όσων έχουν εμβολιαστεί. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι προστατεύονται λιγότερο έναντι του κορωνοϊού μετά τους τέσσερις με πέντε μήνες από τον εμβολιασμό τους. Επίσης, μειωμένη προστασία έχουν και όσοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο.

Αναθεωρημένες οδηγίες

Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα στην αναμνηστική δόση. Πιο συγκεκριμένα, οι αναθεωρημένες οδηγίες για τον προγραμματισμό της αναμνηστικής δόσης, έχουν ως εξής:

  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από τρεις μήνες.
  • Στα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.
  • Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης ξεπέρασαν τις 16.900 και της αναμνηστικής 69.000 ενώ παράλληλα περισσότεροι από 13.200 πολίτες ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Εμβολιασμών ανάβει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού των παιδιών αυτών των ηλικιών θα ανοίξει μόλις γίνει παραλαβή των εμβολίων που προορίζονται για αυτές τις ηλικίες, τα οποία είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία σε σχέση με τα αντίστοιχα που χορηγούνται στον γενικό πληθυσμό. Ο εμβολιασμός των παιδιών αναμένεται να αρχίσει μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Ευρύτερη ανοσολογική απόκριση με την τρίτη δόση

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, μίλησε για την απόφαση της επιτροπής να χορηγείται η τρίτη δόση στους τρεις μήνες μετά την δεύτερη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι «το εμβόλιο με δυο δόσεις δημιουργεί ικανότατη ανοσία για 5 με 6 μήνες, ωστόσο, τώρα με την μετάλλαξη Όμικρον τα δεδομένα αλλάζουν καθώς αναμένεται η ενδεχόμενη επέκταση της και στην χώρα μας».

«Θέλουμε να είμαστε προστατευμένοι στην ενδεχόμενη επικράτηση του νέου στελέχους», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:

«Η προοπτική να υπάρχει περισσότερο η μετάλλαξη Όμικρον έκανε την επιτροπή να πάρει την απόφαση η τρίτη δόση να γίνει στους 3 μήνες».

Ακόμη, τόνισε ότι η τρίτη δόση δημιουργεί δυνατότητα ευρύτερης ανοσολογικής απόκρισης στις μεταλλάξεις.

Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι οι τρεις μήνες είναι ικανός χρόνος ώστε να είναι μια αναμνηστική δόση και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει αρκετές μελέτες και δεν αναμένονται περισσότερες παρενέργειες.

«Πρέπει να δούμε δεδομένα που αλλάζουν και τα δεδομένα αλλάζουν με την εμφάνιση της Όμικρον», είπε τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ