Αυξάνει ταχύτητα ο σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς… “Συνεχίζεται η άμυνα, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα και την ίδια ώρα εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση “Ελευθερία” για τους εμβολιασμούς”.
Σε αυτή τη φράση-κλειδί, όπως αποτυπώνεται στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης, συμπυκνώνεται η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, με το βλέμμα στο μεγάλο ορόσημο των επόμενων κρίσιμων εβδομάδων. Και αυτό, όσο η Αττική… περπατάει στη δεύτερη εβδομάδα του γενικευμένου lockdown, δεν είναι άλλο από την προστασία της δημόσιας υγείας και το… χτίσιμο της περιλάλητης ανοσίας της κοινότητας, μέσα από την επιτάχυνση των εμβολιαστικών κύκλων.
Η σταδιακή μετάβαση προς την οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, μετά από τη μεγάλη δωδεκάμηνη παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας, είναι το μέγιστο στοίχημα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας. Μηνύματα αισιοδοξίας, τα οποία έχουν… συγγένεια εξ’ αίματος με την αναμενόμενη μεγαλύτερη ροή των εμβολίων προς τη χώρα μας τους επόμενους μήνες, όσο το σκεπτικό των “τρυπημάτων” και η προτεραιοποίηση στον πληθυσμό στηρίζεται στα στοιχεία που προκύπτουν από την εξέλιξη της πανδημίας, στην επιστημονική τεκμηρίωση από τις μελέτες που εκτιμούν τον κίνδυνο της σοβαρής νόσου και του θανάτου και στις πληροφορίες από άλλα κράτη.
Το χτίσιμο του πρώτου τείχους ανοσίας μετατρέπεται στο μεγάλο κυβερνητικό “θέλω”. Εμβολιαστικά κέντρα προστίθενται εξακολουθητικά στη… μηχανή. Και οι δυνάμεις στρέφονται στον αριθμό 1.700.000. Αυτό είναι το νούμερο των εμβολιασμών που, με βάση τις εκτιμήσεις στελεχών, μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Επιταχύνονται οι ρυθμοί
Με τους εμβολιασμούς να…σπάνε το φράγμα των 650.000, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, αναμένονται στη χώρα μας 2.605.000 δόσεις. Ειδικότερα:
-Από την Pfizer: 1.415.000 δόσεις.
-Από την Moderna: 240.000 δόσεις.
-Από την AstraZeneca: 950.000 δόσεις.
“Στόχος της προτεραιοποίησης είναι να χτιστεί ένα τείχος προστασίας που θα αρχίζει από τους πρεσβύτερους. Και αυτή η συνθήκη είναι το βασικό κριτήριο, όσο ο αριθμός των εμβολίων είναι περιορισμένος. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύονται οι πολίτες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ή θανατηφόρας ασθένειας και ταυτόχρονα μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”, σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε δύο ομάδες:
-Η πρώτη κατηγορία αφορά στα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Είναι τα νοσήματα, τα οποία προηγούνται, με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 75-79 και είναι κάθετα. Δηλαδή, αφορούν όλες τις ηλικίες. Το σύνολο της ομάδας αυτής είναι περίπου 270.000 άτομα και ο εμβολιασμός τους θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
-Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται οι υπόλοιπες παθήσεις. Είναι μεγαλύτερη αριθμητικά, αφορά στα άτομα 18-59 ετών και θα εμβολιαστεί μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών. Και για αυτήν την κατηγορία θα υπάρξει μία προτεραιοποίηση με βάση την ηλικία, καθώς αυτή αποτελεί τον ισχυρότερο επιβαρυντικό προγνωστικό παράγοντα σε σχέση με την πανδημία.
“Στην Ελλάδα έχουμε χορηγήσει την πρώτη δόση σε άνω του 6% του πληθυσμού μας. Θα μπορούσαμε με ευκολία να επιταχύνουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού, αλλά δεν έχουμε στη διάθεσή μας τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων για να το κάνουμε. Ωστόσο, αναμένουμε να λάβουμε περισσότερα εμβόλια τον Μάρτιο και ακόμα περισσότερα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Εκείνη την περίοδο ίσως έχουμε περισσότερα εμβόλια σε σχέση με αυτά που θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε, καθώς αγοράσαμε πολλαπλάσιο αριθμό σε σχέση με αυτά που θα χρησιμοποιήσουμε, για να είμαστε ασφαλείς”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στο Nueva Economia Forum της Ισπανίας.
Ο πρωθυπουργός έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα του εμβολιασμού, αμέσως μετά τις ειδικές κατηγορίες, θα περιλαμβάνει, κατά προτεραιότητα, εργαζομένους σε κρίσιμους για την οικονομία και την κοινωνική ζωή τομείς. Όπως, για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί ή όσοι απασχολούνται στον τουρισμό. “Αυτή την στιγμή, προτεραιότητά μας είναι ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών. Στη συνέχεια θα περάσουμε στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα. Όταν θα έχουν εμβολιαστεί αυτές οι δύο πληθυσμιακές κατηγορίες, τότε θα θέσουμε και τις προτεραιότητες ως προς τον εμβολιασμό”, σημειώνει.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα