Ο ΠΟΥ θέλει να δώσει νέα ονομασία στην Ευλογιά των Πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζητά τη βοήθεια του κοινού για τη μετονομασία του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την αποθάρρυνση επιβλαβών παρανοήσεων που σχετίζονται με το τρέχον όνομα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζητά τη βοήθεια του κοινού για τη μετονομασία του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την αποθάρρυνση επιβλαβών παρανοήσεων που σχετίζονται με το τρέχον όνομα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Ο ΠΟΥ πραγματοποιεί ανοιχτή διαβούλευση για να βρει νέο όνομα για την ευλογιά των πιθήκων. Όποιος επιθυμεί να προτείνει νέα ονόματα μπορεί να το κάνει», ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση.

Η ανάθεση ονομάτων σε ιούς συνήθως εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ΠΟΥ, αλλά ο οργανισμός επιτρέπει στους ανθρώπους να υποβάλλουν ιδέες μέσω μιας διαδικτυακής πύλης, σύμφωνα με τη δήλωση. Η ανακοίνωση έρχεται σχεδόν δύο μήνες αφότου ο ΠΟΥ είπε ότι σχεδίαζε να μετονομάσει τον ιό, μετά από αιτήματα διεθνών επιστημόνων και αξιωματούχων δημόσιας υγείας που είπαν ότι το σημερινό όνομα ενθαρρύνει το στίγμα.

Σε προηγούμενα κρούσματα, η ευλογιά των πιθήκων έχει συσχετιστεί με τρωκτικά. Ορισμένα τοπικά τμήματα υγείας το αποκαλούν ήδη με διαφορετικά ονόματα — στο Σικάγο, το γραφείο δημόσιας υγείας χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, τον όρο MPV.

Από τον Μάιο, η επιδημία έχει αυξηθεί και αφορά περισσότερα από 31.000 άτομα παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ να προηγούνται στον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων. Ο ιός επηρεάζει δυσανάλογα τους άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες και μεταδίδεται μέσω στενής επαφής. Οι λευκοί άνθρωποι αυξάνουν το μερίδιο των λήψεων της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανακαλύφθηκε το 1958 πριν υιοθετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές για την ονοματοδοσία ασθενειών και ιών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ. Και εκείνη την εποχή, οι κύριες παραλλαγές ονομάστηκαν ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες κυκλοφορούσαν — μια πρακτική που δεν χρησιμοποιείται πλέον γιατί ενθαρρύνει τις διακρίσεις.

Αφού συγκάλεσε μια ομάδα παγκόσμιων εμπειρογνωμόνων στις 8 Αυγούστου, ο ΠΟΥ αποφάσισε να μετονομάσει τις δύο κυρίαρχες παραλλαγές της ευλογιάς των πιθήκων. Προηγουμένως ονομαζόταν το clade της λεκάνης της Κεντρικής Αφρικής ή του Κονγκό και το clade της Δυτικής Αφρικής, τα στελέχη θα ονομάζονται πλέον επίσημα Clade I και Clade II, αντίστοιχα. Η ομάδα αποφάσισε επίσης ότι το Clade II αποτελείται από δύο διακριτές υποκατηγορίες.

Αν θες κι εσύ να προτείνεις την ιδέα σου κάνε κλικ εδώ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ