Ο εμβολιασμός εφήβων μειώνει 91% την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Περαιτέρω εξηγήσεις για τη νόσηση των παιδιών και την εμφάνιση του συνδρόμου MIS-C, έδωσε στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαυαγγέλου, τονίζοντας πως «το θέμα είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας. Εμφανίζεται 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης. Έχουν νοσηλευτεί 119 παιδιά ως το τέλος του 2021, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Σημαντικό ποσοστό εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός εφήβων, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%».

Περαιτέρω εξηγήσεις για τη νόσηση των παιδιών και την εμφάνιση του συνδρόμου MIS-C, έδωσε στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαυαγγέλου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην τοποθέτηση της, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα σημείωσε ότι: «Η θετικότητα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 6,2%, ενώ έγιναν περισσότερα από 300. τεστ. Για τα αντιικά φάρμακα, η πλατφόρμα άνοιξε πριν μια εβδομάδα. Συνολικά έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις και έχουν απορριφθεί 19. Το τελευταίο τερτραήμερο έγιναν 857 αιτήσεις που εγκρίθηκαν. Από χθες λειτουργεί και το helpdesk. Η αίτηση πρέπει να γίνεται  την πρώτη ή δεύτερη μέρα από την εμφάνιση συμπτωμάτων, την τρίτη είναι το αργότερο. Η αποστολή γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ με courier σε όλους τους ασθενείς».

Παπαευαγγέλου: Αύξηση κρουσμάτων σε νησιά και Περιφέρεια

Από πλευρά της, η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε: «Σήμερα υπολογίζεται πως έχουμε 17.600 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στα νησιά, τη Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα, όπου άργησε να πάει η Όμικρον. Η διάμεση ηλικία είναι τα 34 έτη και το 1/3 αφορά σε παιδιά. Βλέπουμε μικρή αύξηση σε ηλικίες άνω των 55 ετών. Στο 2,4% βρίσκεται το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια, σε όλους τους εργστηριακούς ελέγχους. Σήμερα νοσεί περίπου το 1,5% της χώρας. Έχουμε 452 εισαγωγές ανά ημέρα, ένας στους δυο νοσηλεύομενους είναι άνω των 72 ετών. Έχουμε μείωση 9% στον μ.ο. νοσηλευόμενων την τελευταία εβδομάδα».

Για τη νόσηση των παιδιών και την εμφάνιση του συνδρόμου MIS-C, η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως «το τελευτυαίο διάστημα μας απασχόλησε η νοσηλεία παιδιών με το MIS-C. Το θέμα είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας. Εμφανίζεται 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης. Έχουν νοσηλευτεί 119 παιδιά ως το τέλος του 2021, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Σημαντικό ποσοστό εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός εφήβων, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%».

Μαγιορκίνης: Εκτεταμμένη διασπορά και κάποιες πτωτικές τάσεις

Ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «Μετά την ταχεία αποκλιμάκωση στα τέλη Ιανουαρίου, τώρα βλέπουμε βραδεία αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην Ευρώπη η διασπορά φαίνεται να συρρικνώνεται, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, παρά την αύξηση των θανάτων που έχει παρατηρηθεί. Η διασπορά της επιδημίας υποχωρεί, με μόνο 13 χώρες της Ευρώπης να δείχνουν επιδείνωση.

Στην Ελλάδα, δήλωσε ο καθηγητής, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων έδειξε μικρή μείωση, όπως και ο αριθμός των θανάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή, ωστόσο. Πάντως, το κύμα της Όμικρον σε παγκόσμια κλίμακα μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης. η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης με εξαίρεση τη Ρωσία, που φαίνεται να πλησιάζει όμως στην κορύφωση του κύματος της Όμικρον.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, παρατηρείται εκτεταμένη διασπορά αλλά έχουμε και κάποιες πτωτικές τάσεις. Αυτήν την στιγμή, βρισκόμαστε σε δεύτερη φάση της συρρίκνωσης, η οποία είναι πιο αργή, καθώς δεν έχει φανεί ακόμη και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εμβολιασμών, δεν έχει προλάβει να χτιστεί το τείχος προστασίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστεί η αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ