Μόσιαλος: Το εμβόλιο κορωνοϊού δεν πρέπει να επιβληθεί – Θα το έκανα

Το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν θα πρέπει να επιβληθεί, αλλά να γίνει εθελοντικά, όπως τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας πόση ανοσία θα υπάρχει αν το 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί.

Το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν θα πρέπει να επιβληθεί, αλλά να γίνει εθελοντικά, όπως τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας πόση ανοσία θα υπάρχει αν το 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Ηλίας Μόσιαλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA αναφέροντας αρχικά για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech για τον κορωνοϊό: «Είμαστε πολύ κοντά. Έχουμε την ενδιάμεση έκθεση των δύο εταιριών που ακόμη δεν έχει αναλυθεί. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, κανείς δεν περίμενε ότι θα ανακοινωνόταν αποτελεσματικότητα 90%.

Το 90% αφορά κυρίως στους νεότερους, δεν μας έχουν πει αν είναι εξίσου αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Στη συνέχεια ο κ. Μόσιαλος εξήγησε για το εμβόλιο: «Αυτό που ξέρουμε από εμβόλια που έχουν χορηγηθεί σε πιθήκους ξέρουμε ότι σε κάποια αυτός που το κάνει δεν μεταδίδει τη νόσο, σε άλλα έχει μειωθεί το ιικό φορτίο, άρα και να μεταδοθεί η νόσος δεν θα έχει την ίδια ένταση. Δεν ξέρουμε και πόσο θα μας προστατεύει. Το αδύναμο σημείο του ιού είναι ότι δεν μεταλλάσσεται εύκολα.

Για το συγκεκριμένο εμβόλιο της Pfizer είναι δύο οι δόσεις. Για τα άλλα που είναι σε εξέλιξη είναι μία η δόση. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Είναι ένα τεχνικό θέμα. Ξέρουμε ότι η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη, πιστεύουμε ότι θα είναι μεγάλη και για τις ευπαθείς ομάδες».

«Στο 56% η ανοσία στην κοινότητα, αν εμβολιαστεί το 70%»

Για το πόσοι θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, ο κ. Μόσιαλος είπε: «Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 80%, και το κάνει το 70% του πληθυσμού, θα έχουμε ανοσία στην κοινότητα 56%.

Στο ποσοστό αυτό θα προστεθεί και η ανοσία που έχουν αποκτήσει όσοι κόλλησαν τη νόσο. Θα περάσουν δύο – τρεις μήνες αφότου έχει δημιουργηθεί αυτό το τείχος για να αρχίσει να φθίνει η νόσος»

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής κ. Μόσιαλος εξήγησε πως: «Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί. Εγώ θα είμαι από τους πρώτους αν έρθει αύριο, αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει να επιβληθεί».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ