Μόσιαλος: Τι είναι το «Παπ-τεστ» για τον κορωνοϊό – Που συνίσταται

Για την επίτευξη του πολυπόθητου τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος, προβλέποντας ότι εάν τα ποσοστά των εμβολιασμένων φτάσουν κοντά στο 80% μπορεί να ξεμπερδέψουμε με την πανδημία προς τα Χριστούγεννα ή λίγο αργότερα.

Για την επίτευξη του πολυπόθητου τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος, προβλέποντας ότι εάν τα ποσοστά των εμβολιασμένων φτάσουν κοντά στο 80% μπορεί να ξεμπερδέψουμε με την πανδημία προς τα Χριστούγεννα ή λίγο αργότερα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι σαφή εικόνα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα μπορούμε να έχουμε μόνο από τα στοιχεία που μας καταδεικνύει το «παπ-τεστ της πανδημίας», όπως το χαρακτήρισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, το «παπ-τεστ» της πανδημίας συνίσταται στις ενδείξεις που προκύπτουν από τις παραλλαγές που παρουσιάζονται, την ανοσία που έχει επιτευχθεί αλλά και την προστασία έναντι του ιού.

«Εάν δεν έχουμε νέες παραλλαγές, κι αν πάμε τα ποσοστά των εμβολιασμένων όσο πιο κοντά γίνεται στο ποσοστό του 80%, τόσο πιο καλά θα είμαστε. Μπορούμε να πούμε πως θα ξεμπερδεύουμε προς τα Χριστούγεννα ή ίσως λίγο μετά», δήλωσε ο κ. Μόσιαλος. Διευκρίνισε πως αυτό θα αφορά μόνο τα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας στην κοινότητα και όχι την αποκλιμάκωση, η οποία θα πάρει έως και δύο με τρεις μήνες ακόμη.

Μόσιαλος: Ενα ποσοστό 4%-8% δεν έχει ισχυρή ανοσοαπόκριση

Ο καθηγητής του LSE παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη πού θα κινηθούν ακριβώς τα επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό.

«Ξέρουμε πόσοι είναι εμβολιασμένοι, αλλά δεν ξέρουμε σε πόσους ήταν πετυχημένο το εμβόλιο» είπε, και εξήγησε πως είναι γνωστό ότι σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων, της τάξης του 4%-8%, δεν έχει ισχυρή ανοσοαπόκριση και δεν θα προστατεύεται από τον εμβολιασμό.

Μόσιαλος: «Το σημαντικό είναι τι θα κάνουν οι ανεμβολίαστοι»

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής σημείωσε πως το πότε ακριβώς θα χτιστεί το «τείχος ανοσίας» αποτελεί μια πολυσύνθετη εξίσωση. Οπως είπε, εφόσον δεν υπάρξουν παραλλαγές, και φτάσουμε σε επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό με τη βοήθεια των εμβολιασμών και συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού πολιτών που νόσησε ήδη, θα μπορούμε να μιλήσουμε για την προστασία του ιού, η οποία σχετίζεται με τη συμπεριφορά τόσο των εμβολιασμένων όσο και των ανεμβολίαστων. «Το σημαντικό είναι τι θα κάνουν οι ανεμβολίαστοι», είπε.

Κατά τον κ. Μόσιαλο, οι ανεμβολίαστοι χωρίζονται σε δύο ομάδες: σε αυτούς που δεν πιστεύουν στα εμβόλια και την ύπαρξη της πανδημίας, και σε αυτούς που ακόμη δεν έχουν πεισθεί για την αξία των εμβολίων μεν, δεν αμφισβητούν όμως την ύπαρξη της πανδημίας και για αυτόν τον λόγο φοβούνται και προσέχουν. Παράλληλα, εκτίμησε πως η δεύτερη ομάδα των ανεμβολίαστων, δηλαδή οι πολίτες που νιώθουν φόβο για το εμβόλιο αλλά σίγουρα θα συνεχίσουν να προσέχουν, αποτελεί τη μεγαλύτερη πλειονότητα και εγείρεται ζήτημα ως προς το να εκτιμήσουμε πως, εν τέλει, θα συμπεριφερθούν.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μόσιαλος υπήρξε καθησυχαστικός, προς το παρόν, αναφορικά με το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας ενισχυμένης παραλλαγής Δέλτα, αφού κάτι τέτοιο δεν καταδεικνύεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα.

«Θα το ξέραμε ήδη εάν υπήρχε μια ανερχόμενη παραλλαγή σε άλλες περιοχές του πλανήτη, πέρα από την περιοχή της Ευρώπης, γιατί πλέον υπάρχει πολύ καλό σύστημα παρακολούθησης αυτών των παραλλαγών», είπε χαρακτηριστικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ