Μόσιαλος: Πιθανή η κορύφωση του νέου κύματος μέσα στον Ιούλιο

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, τις μάσκες αλλά και την 4η δόση του εμβολίου μίλησε ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, τις μάσκες αλλά και την 4η δόση του εμβολίου μίλησε ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με βάση το πρόσφατο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπως εξήγησε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κορύφωση του νέου κύματος εφμανίστηκε ένα μήνα μετά το ξέσπασμά του, ενώ στη χώρα καταγράφηκαν ακόμη και 40.000 κρουύσματα την ημέρα.

Ο καθηγητής διευκρίνησε ωστόσο ότι οι Πορτιγάλοι έχουν κάνει πολλά περισσότερα τεστ και έχουν καταγράψει μεγαλύτερο αριθμό επίσημων κρουσμάτων.

Για τη χώρα μας, η κορύφωση θα ήταν αναμενόμενο να γίνει εντός του Ιουλίου, ωστόσο αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η κινητικότητα των πολιτών και τα μέτρα προστασίας, τα οποία έχουν αποσυρθεί για το καλοκαίρι.

Σημνατικό ρόλο παίζει και το ποσοστό ανοσοπροστασίας, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο κ. Μόσιαλος επανέλαβε ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους και τους άνω των 60. οι οποίοι χρειάζεται να λάβουν την 4η δόση του εμβολίου.

Άκρως μεταδοτικές οι μεταλλάξεις

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να σταματήσουμε να προσέχουμε. Αντίθετα, τόνισε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στις συναναστροφές μας λόγω κυρίως των μεταλλάξεων Όμικρον 4 και Όμικρον 5, που είναι άκρως μεταδοτικές.

Επομένως επιβάλλεται η χρήση μάσκας στις ευάλωτες ομάδες σε κλειστούς χώρους και – όπως τόνισε στη συνέχεια – δεν πρέπει να ξεχνάμε τον εξαερισμό των αιθουσών. Επανέφερε δε και την πρότασή του για συσκευές εξαερισμού.

Ο Ηλίας Μόσιαλος επεσήμανε επίσης ότι θα χρειαστεί να επαναφέρουμε τα μέτρα, αν παρατηρηθεί σημαντική πίεση στο ΕΣΥ το φθινόπωρο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ