Μόσιαλος για το κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων: Δεν χρειάζεται πανικός

Ψυχραιμία συστήνει με αφορμή την ανακοίνωση εντοπισμού του πρώτου κρούσματος  ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Ψυχραιμία συστήνει με αφορμή την ανακοίνωση εντοπισμού του πρώτου κρούσματος  ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε ανάρτησή του στο Facebook, o κ. Μόσιαλος επαναλαμβάνει τη θέση που έχει διατυπώσει και ο ΕΟΔΥ ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος, ενώ προχωρά και σε έξι επισημάνσεις που πρέπει να θυμόμαστε όσον αφορά τη νόσο.

Ειδικότερα, o κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι:

1. Από την αρχή της χρονιάς έχουμε 1.400 πιθανές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θανάτους. Πλέον έχουμε και 1.000 περίπου περιπτώσεις εκτός Αφρικής.

2. Όλες οι περιπτώσεις εκτός Αφρικής είναι ήπιες και δεν είχαμε μέχρι στιγμής κανένα θάνατο.

3. Η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι πολύ δύσκολη και μόνο μετά από πολύ στενή επαφή με πάσχοντα ή παρατεταμένη επαφή με αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει όσοι πάσχουν.

4. Υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια, μεταξύ των οποίων και το εμβόλιο της ευλογιάς που είναι αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.

5. Επίσης ξέρουμε πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς παλιότερα, είναι αρκετά προστατευμένοι και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

6. Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση.

To πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο ΕΟΔΥ. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για άνδρα ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Σήμερα 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Προκειται για άνδρα με προσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία. Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα».

Ο κίνδυνος μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων θεωρείται ακόμη χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό. Πάντως, σε μερικές περιπτώσεις η μετάδοση μπορεί να γίνει και αερογενώς, τουλάχιστον σε μικρές αποστάσεις. Μολονότι η αερογενής μετάδοση συνιστά μόνο έναν μικρό παράγοντα στην εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σε θέση να κάνουν βάσιμη εκτίμηση για το πόσο συμβάλει αυτή η οδός στη διάδοση της νόσου.

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στη Κύπρο για ύποπτο κρούσμα

Συναγερμός έχει σημάνει από χθες και στην Κύπρο για ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αξιολογείται σε συνθήκες απομόνωσης, περιστατικό με γενικευμένο εξάνθημα.

Πρόκειται για νεαρό άντρα 34 ετών, ο οποίος επισκέφθηκε το ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου, το βράδυ της 7ης Ιουνίου και ακολούθως μεταφέρθηκε στο ΓΝ Λευκωσίας για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τα σχετικά πρωτόκολλα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ