Μονοκλωνικά: Η νέα Επιτροπή που θα εξετάζει τα αιτήματα χορήγησης

Εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιευθεί το ΦΕΚ της νέας πενταμελούς Επιτροπής που θα εγκρίνει τα αιτήματα των νοσοκομείων για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, με τη διάθεση τους να ξεκινά -σύμφωνα με πληροφορίες- από την ερχόμενη Παρασκευή σε όλες τις περιφέρειες.

Εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιευθεί το ΦΕΚ με τα νέα μέλη της πενταμελούς Επιτροπής που θα εγκρίνει τα αιτήματα των νοσοκομείων για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, με τη διάθεση τους να ξεκινά -σύμφωνα με πληροφορίες- από την ερχόμενη Παρασκευή σε όλες τις περιφέρειες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Δικαιούχοι της θεραπείας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως μεταμοσχευμένοι, με νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοπαθείς. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η 5μελης Επιτροπή που θα εξετάζει τα αιτήματα των νοσοκομείων για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, απαρτίζεται από τους:

  • Αναστασία Αντωνιάδου, καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
  • Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
  • Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας,
  • Αθανάσιος Σκουτέλης, Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Διευθυντή της Β’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του «Υγεία»
  • Ελευθέριος Θηραίος, Διευθυντή Κέντρου Υγείας Βάρης και Γενικό Γραμματέα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών

Στόχος είναι η νέα 5μελης Επιτροπή να εξετάζει τα αιτήματα που θα υποβάλλουν οι θεράποντες ιατροί και θα αποφαίνονται εντός 24 ωρών για το εάν ο ασθενής έχεις τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να λάβει το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Σε περίπτωση θετικής απάντησης, οι θεράποντες ιατροί θα επικοινωνούν με τον ασθενή και θα τον καλούν στο νοσοκομείο για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η θεραπεία δίδεται άπαξ μέσα στα πρώτα δύο 24ωρα από την εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης (θετικό PCR τεστ), καθώς από τις κλινικές μελέτες έχει επιδείξει 70% αποτελεσματικότητα στη μείωση του ιικού φορτίου και την επιτάχυνση της ανάρρωσης.

Η Ελλάδα έχει παραλάβει 2.000 δόσεις του φαρμάκου

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες περίπου, η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά του Covid-19, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα.

Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν 2.000 δόσεις του εν λόγω φαρμάκου, από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

Το φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΦΕΤ. Η διοίκηση και οι υπηρεσίες του ινστιτούτου κινήθηκαν ταχύτατα, κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν εγκαίρως τις δόσεις που αναλογούν στη χώρα μας.

Σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του ΙΦΕΤ το φάρμακο

Το φάρμακο έχει αποθηκευτεί ασφαλώς σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου.

Διευκρινίζεται ότι στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

H χορήγηση της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ