Δημόσια ΥγείαΜητσοτάκης για καρκίνο μαστού: Δωρεάν μαστογραφία σε 1,3 Ελληνίδες

Μητσοτάκης για καρκίνο μαστού: Δωρεάν μαστογραφία σε 1,3 Ελληνίδες

- Advertisement -

Την έναρξη του προγράμματος δωρεάν εξετάσεων μαστού για 1,3 εκατομμύρια Ελληνίδες ηλικίας 50-69 ετών «Φώφη Γεννηματά» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Σταύρος Νιάρχος, αναφέροντας ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν από αύριο 10/6 να κλείνουν ραντεβού για να εξεταστούν. Η αρχή θα γίνει με τις ηλικίες 50-54 ετών.

Την έναρξη του προγράμματος δωρεάν εξετάσεων μαστού για 1,3 εκατομμύρια Ελληνίδες ηλικίας 50-69 ετών «Φώφη Γεννηματά» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα όσα τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα πολιτικές δημόσιας υγείας. «Είναι πέντε πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε προς όφελος της υγείας μας».

«Πρώτον να μην καπνίζουμε, να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, να ασκούμαστε και να τρώμε υγιεινά, ανέφερε συμπληρώνοντας πως όποιος τις ακολουθεί μπορεί να προσθέσει έως και 18 χρόνια ζωής επιπλέον.

»Τόσο απλά αλλά και τόσο δύσκολα να πείσουμε τους πολίτες πως με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας μπορούμε να κάνουμε μεγάλη αλλαγή στη δημόσια υγεία, βελτιώνοντας προσδόκιμο και ποιότητα της ζωής μας. Ειδικά προς τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας, τα παιδιά. Είναι αδιανόητο ότι στη χώρα μας έχουμε τόσο υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας».

Συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα, σημειώνοντας πως εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε το όνομά του στη Φώφη Γεννηματά που αγωνίστηκε με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια αλλά για να ενημερώσει και άλλες γυναίκες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου.

«Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το δημόσιο έχει στη διάθεσή του. «Να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει πρόσθετες εξετάσεις. Είναι πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα» συνέχισε.

Καμπάνια επικοινωνίας για το καρκίνο του μαστού

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μπορούμε να χτίσουμε καμπάνια επικοινωνίας που αφορά όλες τις Ελληνίδες. «Θέλουμε να επεκτείνουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο. Η δημόσια υγεία, το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” δεν περιορίζεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Αφορά την ατομική μας συμπεριφορά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε όχι απλά περισσότερο αλλά και καλύτερα» πρόσθεσε.

Τι είχε πει η Μαρίκα Μητσοτάκη για την μάχη της με τον καρκίνο

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μια ιστορία για την μητέρα του, την Μαρίκα Μητσοτάκη, που είχε ασθενήσει από καρκίνο του μαστού και το 1996, «σε μια εποχή που δεν τολμούσαμε καν να μιλήσουμε για καρκίνο. Ήταν η ‘’επάρρατος νόσος’’ δεν αναφερόταν καν το όνομα».

«Όταν ρωτήθηκε (η Μαρίκα Μητσοτάκη) για τον καρκίνο, είπε ‘’γιατί να το κρύψω; Αντιμετώπισα πέρσι έναν καρκίνο του μαστού. Δεν φοβάμαι να το πω. Γιατί να κρύψουμε τον καρκίνο; Μήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι πως αν φοβάσαι, πεθαίνεις. Γιατί ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος’’», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ζήτησε από όλους να εντείνουν την προσπάθεια επικοινωνίας και πειθούς στις γυναίκες, που όπως είπε πλέον έχουν πια στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία αλλά και την παρακίνηση του κράτους. Πρόσθεσε ότι αρκετές γυναίκες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν για πρώτη φορά μια ιδιωτική κλινική.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει για αρχή τις εξής εξετάσεις:
  • Πρώτον, την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες δικαιούχους.
  • Δεύτερον, κλινική εξέταση σε περίπτωση ευρήματος.
  • Τρίτον, υπερηχογράφημα σε περίπτωση ευρήματος.

«Αυτά συνταγογραφούνται αυτόματα από το σύστημα μόνο σε περίπτωση ευρήματος στη μαστογραφία. Τα κριτήρια έχουν να κάνουν με την κατοχή ΑΜΚΑ. Πρέπει να μπορεί κανείς να γραφτεί στο πρόγραμμα της άυλης συνταγογράφησης για να γίνει ενημέρωση. Οπως ανέφερα, το 40% της ημερήσιας συνταγογράφησης πλέον γίνεται μέσω της άυλης.

»Γενικά, προτρέπουμε το σύνολο των συμπολιτών μας να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, ως εργαλείο διαφάνειας εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Όσον αφορά στις γυναίκες που εξαιρούνται, ο υπουργός τόνισε ότι αφορά γυναίκες που ήδη έχουν κάνει ψηφιακή μαστογραφία εντός του προηγούμενου έτους είτε που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία. Αν δεν έχει ενεργοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση, τότε όλο αυτό μπορεί να γίνει σε συνεννόηση απευθείας με τον γιατρό.

Όπως επισήμανε, «χρησιμοποιούμε δύο τεχνολογικά εργαλεία, πολύ απλό το ένα, που είναι το προφανές, το SMS. Το δεύτερο είναι αυτό το σύστημα, για να μπορέσουμε χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα να δημιουργήσουμε τα σχετικά παραπεμπτικά».

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε και για τα επόμενα βήματα, λέγοντας ότι «από αύριο θα ξεκινήσει η αποστολή των SMS, θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δεν θα σταλούν όλα την ίδια ημέρα και θα ενσωματωθούν στο πλαίσιο αυτό επόμενες παθήσεις σε επόμενα προγράμματα.

»Τα αμέσως επόμενα θα είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσει κανείς όλα αυτά τα τεχνολογικά εργαλεία, για να μπορέσει να επενδύσει στην κοινωνική πολιτική. Διότι η ψηφιακή πολιτική είναι κοινωνική πολιτική. Η εξυπηρέτηση του πολίτη διενεργείται και μέσω των ψηφιακών εργαλείων κι αυτό είναι ένα βήμα από τα πολλά για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών».

Τι είναι το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου

Για πρώτη φορά η Πολιτεία δεν περιμένει να πάει ο πολίτης στον γιατρό επειδή παρουσίασε κάποιο σύμπτωμα, αλλά προσεγγίζει εκείνη τον πολίτη για να του υπενθυμίσει να φροντίσει τον εαυτό του, διαμορφώνοντας παράλληλα το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να μπορεί να το κάνει χωρίς ταλαιπωρία και κόστος.

Η αρχή γίνεται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, διότι αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που απειλούν τις γυναίκες και ταυτόχρονα μια νόσο που μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά, εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ και ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία, προκειμένου να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Ποιες είναι οι δικαιούχοι

Στο Πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» μπορεί να συμμετάσχει κάθε γυναίκα ηλικίας 50 ετών έως και 69 ετών, η οποία διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Εξαιρούνται οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία.

Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας σε γυναίκες 50-69 ετών κάθε δύο χρόνια. Ως εκ τούτου, όταν μια γυναίκα έχει πραγματοποιήσει κατά το προηγούμενο έτος την εξέταση, δεν συστήνεται να την πραγματοποιήσει ξανά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου.

Αν ωστόσο ο ιατρός συστήσει σε μια γυναίκα να διενεργεί συχνότερα εξέταση μαστογραφίας επειδή συντρέχουν άλλοι ειδικοί κλινικοί λόγοι, η γυναίκα μπορεί να την πραγματοποιήσει μέσω ΕΟΠΥΥ, με τη διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα.

Το παρόν πρόγραμμα αφορά στον προληπτικό έλεγχο σε επίπεδο πληθυσμού και δεν αντικαθιστά ούτε σχετίζεται με την κλινική παρακολούθηση των γυναικών από τον γιατρό τους και τη διενέργεια εξετάσεων που παραγγέλλει ο γιατρός γι’ αυτόν τον σκοπό μέσω ΕΟΠΥΥ.

Τα SMS ή τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα αποστέλλονται σταδιακά στις γυναίκες δικαιούχους που διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση.

Τις πρώτες ειδοποιήσεις θα λάβουν οι γυναίκες δικαιούχοι που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ