Δημόσια ΥγείαΜελιοείδωση: Εντοπίστηκαν βακτήρια της θανατηφόρας λοίμωξης

Μελιοείδωση: Εντοπίστηκαν βακτήρια της θανατηφόρας λοίμωξης

- Advertisement -

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σε δειγματοληψίες εδάφους και νερού από τον Μισισιπή ανιχνεύθηκαν βακτήρια που προκαλούν μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια, τη μελιοείδωση.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σε δειγματοληψίες εδάφους και νερού από τον Μισισιπή ανιχνεύθηκαν βακτήρια που προκαλούν μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια, τη μελιοείδωση

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι αρμόδιες αρχές συνέστησαν στους γιατρούς της χώρας να είναι προσεκτικοί απέναντι σε πιθανά συμπτώματα της λοίμωξης σε ασθενείς.

Δύο κάτοικοι στις νότιες αμερικανικές πολιτείες, στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, μολύνθηκαν το 2020 και το 2022, υποχρεώνοντας τους ειδικούς των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) να προβούν σε δειγματοληψίες.

Σε τρία δείγματα ανιχνεύθηκε το βακτήριο Burkholderia pseudomallei (Ψευδομονάδα της ψευδομάλεως).

Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος για τον πληθυσμό

Ωστόσο, τα CDC θεωρούν ότι ο κίνδυνος για τον πληθυσμό παραμένει «πολύ χαμηλός». Επί του παρόντος, ερευνούν κατά πόσο είναι διαδεδομένα τα συγκεκριμένα βακτήρια στο περιβάλλον.

Τα συμπτώματα της μελιοείδωσης περιλαμβάνουν πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις και πονοκέφαλο. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, σχηματισμό αποστημάτων και διάφορες λοιμώξεις. Παγκοσμίως, η μελιοείδωση είναι θανατηφόρα στο 10-50% των περιπτώσεων.

Συνιστάται σε όσους ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στον Μισισιπή να αποφεύγουν την επαφή με βρώμικα νερά, να προστατεύουν τυχόν πληγές τους και να φορούν αδιάβροχες μπότες και γάντια κατά την κηπουρική.

Περίπου 12 κρούσματα μελιοείδωσης καταγράφονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες όπου το βακτήριο είναι ενδημικό (σ.σ. κυρίως την Ινδία και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας), ειδικά σε τροπικές περιοχές. Ορισμένα κρούσματα έχουν επίσης αποδοθεί σε εισαγωγή προϊόντων από αυτές τις χώρες.

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μελιοείδωση, που ενδημεί κυρίως στην Ινδία και τη Ν.Α. Ασία, οφείλεται στη Pseudomonas pseudomallei και μπορεί να λάβει τέσσερις κλινικές μορφές. Η σηψαιμική μορφή χαρακτηρίζεται από συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός, μυαλγίες, καφαλαλγία, διάρροια και στη συνέχεια ερύθημα προσώπου, φλυκταινώδες εξάνθημα, λεμφαδενοπάθεια, πολυοργανική ανεπάρκεια.

Η πνευμονική μορφή εκδηλώνεται με πυρετό, ρίγος, λεμφαδενοπάθεια, φυσσαλιδώδες ή φλυκταινώδες εξάνθημα και προσβολή του πνευμονικού περεγχύματος (βρογχοπνευμονία έως νεκρωτική πνευμονία). Στην εντοπσμένη μορφή παρουσιάζεται τοπική φλεγμονή με σχηματισμό έλκους και λευκωπών ή φαιών οζιδίων και σύστοιχη λεμφαδενίτιδα. Η χρόνια πυώδης μορφή μπορεί να εκδηλωθεί έως πολλά χρόνια μετά την έκθεση με αποστήματα του δέρματος, των σκελετικών μυών, του σπλήνα ή του ήπατος. Η μάλη είναι κυρίως νόσος των αλόγων που οφείλεται στη Pseudomonas mallei και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο με εκδηλώσεις όμοιες με αυτές της εντοπισμένης και της χρόνιας πυώδους μορφής της μελιοείδωσης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ