Δημόσια ΥγείαΜε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ οι μετακινήσεις στα νησιά

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ οι μετακινήσεις στα νησιά

- Advertisement -

Από την Δευτέρα, 5 Ιουλίου, οι μετακινήσεις στα νησιά για τους εμβολιασμένους παραμένουν ως έχουν, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid test ή PCR, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Από τα νησιά εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα.

Από την Δευτέρα, 5 Ιουλίου, οι μετακινήσεις στα νησιά για τους εμβολιασμένους παραμένουν ως έχουν, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid test ή PCR, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Από τα νησιά εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμοξιωλόγων αλλά και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για τις μετακινήσεις των πολιτών αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά από τη Δευτέρα 5 Ιούλιου οι εμβολιασμένοι πολίτες ή οι πολίτες που έχουν νοσήσει θα μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα προς τα νησιά.

Αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος θα πρέπει να προσκομίζει αρνητικό PCR 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Σε ότι αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις, αυτές θα επαναξιολογηθούν το επόμενο διάστημα με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Στα 27 έτη η διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μια σταθεροποίηση. Φαίνεται σαν να ανακόπηκε η καθοδική τάση» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου που παρατήρησε Περαιτέρω μείωση της ενδιάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που πλέον εντοπίζεται στα 27 έτη. Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους 18-24 ετών, ενώ 60% νέων κρουσμάτων αφορά σε ηλικίες 18-34 ετών.

Παρατηρείται επίσης σταθεροποίηση στον δείκτη θετικότητας της χώρας μας στο 1,1%. Επιπλέον, μειώνεται ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορωνοϊό. Ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώνεται καθημερινά, καθώς και ο αριθμός των θανάτων. Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως αναμένεται μείωση στους 100 διασωληνωμένων μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και σε λιγότερους από 10 θανάτους ανά ημέρα.

75% μειωμένα τα κρούσματα τον Ιούνιο

Ο μήνας που πέρασε ήταν ένας εξαιρετικός μήνας αναφορικά με την πορεία της πανδημίας. Όπως είπε η Βάνα Παπαπευαγγέλου, παρατηρήθηκε 75% μείωση νέων κρουσμάτων και μείωση θανάτων κατά 50% τον Ιούνιο.

Ωστόσο, τόνισε πως η σταθεροποίηση αυτή της επιδημιολογικής εικόνας οφείλεται ίσως στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας και στη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, που όπως αναμενόταν ήρθε και στη χώρα μας. Η Επιτροπή ειδικών ξεκίνησε ως εκ τούτου να αλλάζει τις ισορροπίες και τη σκέψη της για το πώς θα πορευθούμε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην ενημέρωση θα ανακοινωθεί η αυστηροποίηση των μέτρων για τις μετακινήσεις στα νησιά. Μετά από εισήγηση της επιτροπής, ελεύθερες οι μετακινήσεις προς τα νησιά θα είναι μόνο για τους εμβολιασμένους. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test ή PCR, ενώ, κατά πληροφορίες, δεν θα γίνονται δεκτά τα self test.

Τα περιστατικά μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας

Περιστατικά της μετάλλαξης Δέλτα καταγράφονται περιστατικά στην Κρήτη, την Αττική αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Όπως σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου γίνεται προσπάθεια ινχηλάτησης ύποπτων αλλά και επιβεβαιωμένων περιστατικών, προκειμένου να περιοριστεί όσο γίνεται η διάδοση της μετάλλαξης.

Το στέλεχος αναμένεται άλλωστε να επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό και ως 60% σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη.

Ωστόσο, θετικό είναι το γεγονός πως δεν παρατηρείται αύξηση επαναμολύνσεων σε άτομα με προηγηθείσα νόσηση Covid. Όπως τόνισε όμως η λοιμωξιολόγος παρατηρείται νέα αύξηση κρουσμάτων που θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ενώ χαμηλός παραμένει ο κίνδυνος για τους εμβολιασμένους.

Άτομα με υποκείμενα νοσήματα είναι πιο ευάλωττα, σημειώνει η λοιμωξιολόγος. Ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις Pfizer AstraZeneca προσφέρει προστασία από σοβαρή νόσο και ανάγκη ν οσηλείας λόγω κορωνοϊού σε ποσοστό 96% και 92% αντίστοιχα.

Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη σε Έλληνες 50-64 ετών

Η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως σε χώρες όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη επικρατήσει, δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες και οι θάνατοι.

Έτσι, προκρίνεται η εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης όλων των συνανθρώπων μας ηλικίας άνω των 50 ετών.

Τα ποσοστά εμβολιασμού Ελλήνων 50-64 ετών είναι σημαντικά χαμηλά, παρατήρησε η κα. Παπαευαγγέλου. «Λόγω ηλικίας ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να εμβολιαστούν» είπε.

Σύσταση για self test σε όλους τους νέους μετά τις διακοπές

Οι νέοι μας που σήμερα αποτελούν τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού καλό θα είναι να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα. Όπως είπε, μόνη λύση είναι να εμποδίσουμε τον ιό να συναντά στο δρόμο του ευάλωτους ανθρώπους. Κι αυτό θα γίνει με εντατική ιχνηλάτηση όλων των εργαζομένων και των νέων μέσω self test.

Άλλωστε και την περασμένη εβδομάδα το 57% διαγνωσμένων κρουσμάτων την εβδομάδα που μας πέρασε οφείλεται στα self test. Τέλος, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως οι νέοι εμβολιασμένοι και μη, επιστρέφοντας από τις διακοπές τους καλό είναι να κάνουν self test πριν επισκεφτούν τους γονείς τους.

Σημαντική η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας

Χώρες με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, επιστρέφουν στη σημασία της αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους, ακόμη και από τους εμβολιασμένους.

Η επιτροπή εισηγήθηκε τη μη χρήση μάσκας όταν περπατάμε μόνοι στη πεζοδρόμιο, υπενθύμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Συστήνουμε ωστόσο τη διατήρηση σε όλους του δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και σε όλους τους ανοιχτούς, όπου σημειώνεται συνωστισμός. Η ειδικός τόνισε πως παρατηρείται μετά τη σύσταση αυτή μια τάση πλήρους απόρριψης της χρήσης μάσκας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ